Неделя, 28 Август 2011 16:51

Акупунтура - иглотерапия на мода в американския футбол

От Витаминаспорт
Оценете статията
(5 оценки)
www.google.es www.google.es
Лиза Рипи е най-желаната жена от професионални футболисти в Америка. Тази фраза не е изненадваща новина, нали? Но всъщност не разказва историята на някоя красива манекенка, а тази на специалистка по иглотерапия, която прекарва голяма част от времето си със звездите от НФЛ. Професионалистите не могат да живеят без нея. Лиза, акупунктуристка на 46 години, никога не е мислила, че ще третира клиенти, като ветерана Тони Ричардсън и че ще трябва да пътуват всяка седмица по цялата територия на САЩ, за да облекчава болките и да подобрява физическото състояние на играчите от Националната футболна лига. Но е факт. При това нейната терапия с игли е на мода в САЩ.
През последните сезони, експертните ръце на Рипи не само третират защитника на Джетс, но също и много други звезди на американската футболна лига. Последовател на японскатаlisa-ripi традиция на акупунктура, повече отколкото на китайската, Лиза пътува повече от 20 дни в месеца, особено по време на редовния сезон, за да лекува с игли около 40 играчи от пет различни отбори: Стийлърс, Джетс, Делфинс, Бенгалс и Джайънтс. Общо на тази специалистка по акупунтура й се събират над 96 часа работа на седмица.

Откак започва да се говори за акупунтура сред играчите в професионалната футболна лига на Щатите, тази терапия с игли придобива прогресираща популярност. Уморени от масажи, йога, електрическа стимулация и хипербарични камери, американските футболисти изглежда са намерили спасение в тази древна форма на изкуство за облекчаване на болката, причинена от постоянните им сблъсъци с противниковите играчи.

 

Въпреки, че Лиза Рипи започва своята кариера преди 13 години с лечението на някои професионални футболисти и знаменитости като певицата Марая Кери, едва сега идва времето за признаване на нейната работа. Стига се до там, че дори конкурентни отбори са съгласни да работят с нея по едно и също време. Лечението винаги е индивидуално. Докато на някои спортисти им трябват близо 300 игли, други изискват само 40, за да получат облекчение на болката и по добра физическа форма. Цените също варират от $ 220 (165 евро) за една сесия до $ 1200 (900 евро) на ден плюс пътните разходи на Лиса.

 

Ръцете на този опитен терапевт са обект на желание от хиляди американски играчи, които особено в ключови моменти от сезона. Изглежда, че акупунктурата е новата тенденция за лачение на контузии сред професионалните спортисти. Всеки иска да почувства облекчение чрез забиването на игли в пълните им с болка тела на професионални футболисти.

Сродни статии (по етикет)

Обратно горе