В Атлетико Мадрид футболистите ядат храна ... като всички останали. Няма тайни, няма магия в т.нар. кашички. Философията на диетолога д-р Ескрибано е "щом се хранят здравословно, се хранят добре". Диетата на футболистите на Атлетико е здравословна и балансирана. И съвсем не толкова строга. Тяхнато седмично меню се състои от месо (4 или 5 пъти седмично), риба (5 пъти и повече пъти в седмицата), картофи (4 или 5 пъти), яйца (от 3 до 5 пъти), макаронени изделия (3 пъти), ориз (3 пъти ), бобови растения (2 пъти), зеленчуци (ежедневно сутрин и вечер), плодове (4 или 5 парчета на ден) и млечни продукти (всеки ден). Консумират и хляб, но смесват пълнозърнест и бял.
В хранителния режим на футболистите на Атлетико няма секретни отвари или хапчета, всичко е естествено. Пиците са храна за веднага след среща, когато е нужно да се възстанови организма след положените усилия. Хамбургерите също са включени в диетата на играчите. "Ако махнете сосовете и другите подправки, един хамбургер всъщност е месо и хляб, което си е здравословна храна" - казва лекарят в интервю за вестник "Maрка". Единственото нещо, което е забранено е алкохолът. Безполезен е за организма и много вреди. Възможността футболистите на Грегорио Манзано да пият, докато се водят професионалисти, е равна на нула!
Д-р Ескрибано е много методичен. Той не оставя нищо на случайността. Седмици преди отборът да отпътува за някъде, лекарят влиза в контакт с готвачите на хотелите,в които ще се настани тима. Той изпраща 30 страници документация, в която обяснява как да се сложи храната на масата, как да бъдат нарязани зеленчуците или реда за поднасянето им. "Храната трябва да е винаги на едно и също за играчите място, за да я намират лесно и да не се хвърлят върху каквото им попадне " - добавя диетологът.
Освен анализ на състава на тялото на играчите, д-р Ескрибано контролира и консумацията на кислород, за да определи калориите, които футболистите изгарят в покой - "Този показател не е еднакъв за всички, има такива, които харчат повече, което означава, че някои трябва да ядат повече от други " - казва лекарят. По време на мач, футболистите изразходват между 900 и 1200 калории, губят около 80% от глюкогена - 60% през първата половина и 20% през второто полувреме. За да се възстановят, преди вечеря похапват плодове и пица, веднага след края на срещата. На полувремето се примема станалата вече известна "каша" - плодов шейк, който помага за възстановяването на енергията. Въпросната каша е съставена на базата на плодове и въглехидрати, но не бива да е прекалено разредена,за да се абсорбира бързо.
За да се възстанови равномерно един спортист, от решаващо значение е храната в първите два часа веднага след края на физическото усилие. В рамките на този период е когато започва подготовката за следващата среща. Именно за това, подчертава диетологът на Атлетико Мадрид, храната на футболистите варира в зависимост от графика.
Диетата на Атлетико Мадрид
Менюто на футболистите включва между 1900 и 2700 калории на ден, които се приемат в следния ред:
Закуска 15-25%
Полуобезмаслено мляко, кафе или чай. Препечена филия със зехтин, мюсли и парче плод.
Обяд 30-40%
Паста, бяло месо и салата (моркови, варени картофи, цвекло, бобови кълнове, зелени чушки, цикория, ядки). Десерт: плодова салата.
Следобедна закуска 10-15%
Купа нискомаслено мляко. Парче плод. Вегетариански сандвич.
Вечеря 20-25%
Зеленчуци на пара, риба, салата (сварен ориз, маруля, домати, бели аспержи, броколи). Десерт: пресни плодове, кисело мляко