Храна: Плодове, зеленчуци и варива
Свойства: Те предоставят важни витамини, минерали и фибри.
Честота: 5 порции на ден.
Количество: 1 порция плод = 150 грама, 1 порция зеленчуци = 200 грама, 1 порция боб, леща /варива/ = 200 грама
Храна: Хляб, картофи, зърнени храни
Свойства: предоставят въглехидрати, основната енергия за тялото.
Честота: при всяко хранене. За предпочитане пълнозърнести и разнообразни продукти.
Количество: 60 грама хляб = 50 грама грис = 200 г. сурови картофи.
Храна: Мляко и млечни продукти
Свойства: източник на калций, необходим за мускулната контракция и поддръжка на костите.
Честота: 3 порции на ден, за предпочитане с ниско съдържание на мазнини.
Количество: 1 кисело мляко = 150 грама бяло саламурено сирене = 30 грама кашкавал = 1 купа мляко.
Храна: Месо, яйца и риба
Свойства: осигуряват основните протеини за мускулна регенерация /възстановяване/.
Честота: 1 или 2 пъти на ден. Риба поне два пъти седмично.
Количество: 130 грама бяло месо = 150 грама филе от риба = 80 грама червено месо = 2 яйца.
Храна: Олио, зехтин и мазнини
Свойства: Осигуряват енергия, мастно-разтворими витамини и мастни киселини.
Честота: 1 път на ден, да се избягват хидрогенирани и наситени мазнини.
Количество: 1 супена лъжица зехтин = 15 грама масло = 10 грама маргарин.
Храна: Напитки
Свойства: Те осигуряват вода, от съществено значение за всички жизнени процеси.
Честота: 2,5 литра на ден.
Количество: 2 чаши вода на хранене. По желание и според нужди през останалото време.