Вторник, 22 Юни 2010 20:24

Летисия, Карла и Йозеф...Пилатес

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(1 Оценка)

„Дуелът", който си спретнаха първите дами на Франция и Испания, остави след себе си много „ранени". Карла Бруни и Летисия Ортиз без съмнение са две от най-елегантните жени на Стария континент. За хроникьорите на висшия политически ешалон в Европа обаче продължава да бъде куриозен фактът, че посещението на семейство Саркози в Мадрид предизвика повече светски, отколкото държавни новини.

leticia_i_karla-1
Обяснението се крие в невероятната физическа форма на двете грации, от които трудно откъсват очи и мъже, и жени. Често хората се притесняват, че тялото им остарява и отброяват годините му от датата на своето раждане. Голяма грешка!!! Карла (23.12.1967г.) и Летисия (15.09.1972г.) са повече от подходящ пример, за да си дадем сметка,че биологичната възраст (колко старо е нашето тяло) се различава доста от хронологичната (годините, изписани върху документа за самоличност). Може да си само на 30, но с тяло на 60-годишен. И обратното на 60 с тяло на 30-годишен.

Има случай, в които 30-годишни младежи са неспособни да направят дори 5 поредни лицеви опори и се задъхват когато трябва да догонят някой автобус. Проблемът? Биологична и хронологична възраст не съвпадат. Други пък изглеждат далеч по-млади отколкото са всъщност, защото физически и психически са много по-активни. Разликата?В навиците на живот.

Здравословните навици в ежедневието ни позволяват да забавим процеса на стареенето, докато лошите – го ускоряват. Доказано е, че много от промените, които настъпват заедно с напредването на годините, се дължат най-вече на обездвижването и непрекъснатото прекаляване с цигари, алкохол и лоша храна. Да се запазим биологично млади въпреки, че остаряваме хронологично (това няма как да бъде спряно), не е „невъзможна мисия". Въпрос на начин на живот е. Ако не вярвате, консултирайте програмите на двете първи дами.

С „тайната" цел да започнем да махаме години от гърба или...от личната карта, ви препоръчвам любимата на Карла и Летисия гимнастика, която можете да правите и в къщи.

Методът Пилатес е създаден от Йозеф Пилатес в началото на 20 век. В детството си, роденият в Германия специалист, развива астма и ревматизъм. От обездвижването идва и голямата му мотивация да захрани физическата и психическата си сила. Така се появава теория му за „тяло-съзнание-дух", коята благодарение на познанията на Йозеф по йога, бойни изкуства и физио-културизъм се превръща в реалност през 1926 година. Тогава заедно със съпругата си заминава за Ню Йорк и по време на Първата световна война изобретява първия си апарат за възстановяване на ранените войници, адаптирайки едно легло към нуждите на гимнастиката. През 1940 открива и собствено студио, в което се обучават най-вече танцьори и балерини, който по-късно допринасят за популярността на този тип упражнения по целия свят.

Сродни статии (по етикет)

Обратно горе