Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Здраве»Технология»Раул спи в хипокси камера за дълга футболна кариера
Неделя, 18 Юли 2010 11:59

Раул спи в хипокси камера за дълга футболна кариера

От Витаминаспорт
Оценете статията
(3 оценки)
Преди пет години бившият футболист на Реал Мадрид Емилио Бутрагеньо прочел статия, разказваща за хипокси камера. Спането в този уред, който симулира висока надморска височина, оказва положителен ефект върху издържливостта. Убеден, че тази новост на науката може да подобри физическото състояние и професионалния живот на футболистите, помолил медицинския екип на „белите" за подробен доклад. Първият, който се осмелява да пробва камерата е капитанът Раул Гонсалес.
Отговорът на лекарите в Реал е повече от задоволителен. „Разбира се, че играчите ще подобрят своята физическа издържливост, ако спят в стая с хипоксимична камера. Проблемът е да ги убедиш да си легнат в нея." – през смях му отговорили специалистите по спортна медицина.
Карлос Сантамария – най-големият вносител на апарати за хипоксия в Испания, разказва, че тази мода започва да става нещо съвсем нормално в подготовката на елитни спортисти. „ Камерата за хипоксия не е лукс, който само малцина могат да си позволят. Това е техника, която удължава професионалния живот на спортистите.Все повече се увеличава бройката на желаещите да имат подобна в къщи.Това е като да си доставиш здраве по пощата."
hypoxiter
Голяма част от потребителите на това нововъведение излизат от съблекалнята на Реал М. Пет от футболистите от първия отбор са спали в стая за хипоксия. В нея се редуцира съдържанието на кислород във въздуха с помощта на нитроген. По този начин се повишива нивото на хематокрит и концентрацията на хемоглобин в кръвта. Всичко се прави с цел да се повиши издържливостта. Хипоксемията е понижено съдържание на кислород в кръвта.

Методът цели да приближи планината към живота на елитния спортист, като се възползва от положителните страни на въздуха във високите й части, без налягането да дава отражение върху здравето. Над 2 000 метра, спортистът започва да забелязва как се усилва издържливостта и аеробната способност на мускулите. Хипоксията превръща мускула в ефикасна машина. Няма риск и тази техника може да бъде приложена във всяко кътче на планетата, всеки лекар би препоръчал нейното използване. Не е допинг, нито нещо подобно.
Хипоксията е метод, който се използва най-вече от колоездачите и спортисти, които се натоварват много за кратък период от време или тези на които предстои състезание в страна с голяма надморска височина, като Колумбия например. Чрез този метод, играчите имат възможност да усетят положителния ефект от въздуха на 3000 метра над морето и то без да излизат от в къщи.

Идеалната височина за провеждане на терапията е между две и три хиляди метра. Тези, които я превишат могат да си създадат здравословни проблеми. Над 3 хиляди метра организмът започва да страда, губи се тегло и други отрицателни ефекти, които не са препоръчителни за спортистите.

В случая на Раул медицинският екип на Реал М е този, който определя височината на която да спи. Идеално е да бъде на около 2 500 метра, където нивото на кислорода във въздуха е 17,5%. Над 3 000 метра, индекса му пада на 15% и това е бариерата, която не бива да се надвишава.

Спортният комитет към Правителството на Испания има план да снабди спортистите от елита с подобни съоръжения. В новата резиденция за подготовка на национални състезатели „Блуме" има изградени помещения, в които са поставени 26 хипоксични камери.
Да се направи една стая с размери 3 на 4 метра в камера за хипоксия струва около 22 000 евро. Става въпрос за много скъпа техника, въпреки че в Испания вече я използват много спортисти, като атлета Чема Мартинес например.

Хипоксия
(от гр. hipo - малко oxios - кислород) е медицински термин, с който се означава недостатъчното снабдяване с кислород на клетки, тъкани, органи или целия организъм.

1 Коментар

  • Връзка към коментар Anaili Сряда, 15 Декември 2010 15:50 от Anaili

    Невероятна статия! :)) Благодаря Ви!!!

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Add comment