Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Fhl.bg

Вие сте тук:Начало»Хранене
Все по-често мои приятели и персонални клиенти ми се оплакват, че от вирус на вирус им минава есента и пропускат най-шарения сезон в годината БЕЗ да излизат от къщи. Винаги съм поддържала лемата, че каквато ХРАНАТА, такава и БОРБАТА срещу болестотворните организми. Ако познаваш добре антибактериалните свойства на чесъна например, няма да се мръщиш толкова заради силната му миризма, нали? Имай предвид, че чесънът е натурален антибиотик и дължи свойствата си на миризмата, която прониква през всякави бариери и се елиминира чрез потта. Киселото мляко пък е способно да излекува голяма част от стомашните инфекции и проблеми с храносмилането. Розмарин, ябълка, зехтин, канела - не чакайте да ви ПИПНЕ вирусът, елиминирайте го със здравословно хранене.
Много хора все още НЕ вярват, че храненето е здраве. Здравето пък е въпрос на здрав разум. Разумът идва с времето. Работещите във Витаминаспорт винаги намираме време да припомним на нашите разумни и НЕразумни читатели, че плодовете и зеленчуците са най-доброто натурално лекарство. В сезона на вирусите сме... Само с две резенчета лимон на ден, можем да отблъснем бактериите. Соята ни предпазва от рак на гърдата, а боровинката е царица на здравите пикочни канали. Знаети ли какво е годжи? Наричат го още червеното злато на Хималаите и заедно с ананаса лекуват ПОЧТИ всичко? На всичкото отгоре плодовете и зеленчуците ни помагат да поддържаме добра физическа форма. С какво да се храним, за да бъдем здрави?

За много домакини месенето на хляб представлява дълга и сложна процедура. За Катя Иванова от София обаче месенето на вкусен домашен хляб се е превърнало не само в удоволствие, но и в здравословен навик, с който помага на 5-те си внука да растат добре нахранени и здрави. "Гладниците" в семейството на Катя, разказват, че къщата ухае така приятно от прясно изпечения хляб, че едва дочакват времето за сядане на масата! Няма нищо по-вкусно, качествено и здравословно от домашния хляб, допълва кулинарката и добавя, че приготвена по този начин, тази здравословна зърнена храна има много по-голяма трайност в сравнение с купения от магазина хляб, който след ден-два не става за консумиране. Домашният хляб може да се съхранява в хладилник дълго време, за препоръчване увит в найлонова торбичка и почти не променя вкусовите си качества. Ето как Катя Иванова приготвя нейния домашен хляб с розмарин?

В България омарите са доста скъпи, но ако имате повод можете да си позволите да се поглезите. Божествено е, твърди Руми Сарайска, която отново бе така добра да сподели с читателите на Витаминаспорт поредната си здравословна рецепта в снимки - ориз с омари. Лятото е сезонът, през който много хора си позволяват да консумират повече морски дарове защото това е вкусна и полезна храна. Онези, които искат да отслабнат, могат да извлекат и още една полза – да намалят личното си тегло, ако знаят няколко важни неща за консумацията на храната от морето и океана. Първо - енергийната стойност на рибата, скаридите, мидите, омарите, калмарите и т.н. е много по-ниска от тази на месото, затова те се включват във всички диети за отслабване. Второ – те съдържат много полезни за организма вещества – от протеини до витамини, и ако се храните с морски дарове, няма да страдате от недостиг на никое нужно за организма ви вещество.

Колко често похапвате риба? Ако готвите тази полезна храна само за Никулден, значи не знаете достатъчно за огромната полза, която бихте имали от редовната консумация на риба. Доказано е, че в държавите, в които населението се храни поне 3 пъти в седмицата с риба, страдат много по-малко от сърдечносъдови заболявания в сравнение с останалите. Вероятно тук се корени и част от проблема, че България се нарежда на второ място в Европа по болести на сърдечно-съдовата система, изпреварвана единствено от Унгария. Именно заради това мерлузата с доматен сос на Руми Сарайска, която на всичкото отгоре се приготвя САМО за 15 минути е чудесен начин да се преборим едновременно с глада, забързаното ни ежедневие...и болестите.
Всичко започна с подарък, който моите ученици от фитнес зала Шурикен в Мадрид ми направиха. Беше посветен "На Ели - най-добрата учителка на света". С какво можех да се отблагодаря на такова безкрайно доверие? Най-лесно бе да отида да купя нещо от сладкарницата. Испанците са "луди" на тема сладкиши. Но щях да загубя най-ценното - персоналният подход към прекрасния колективен жест на моята фитнес група. Кексчетата, които от години правим заедно с моята майка, се превърнаха в интегрални в момента, в който научих за съществуването на гликемичния индекс при храните. Открих, че пълнозърнестите продукти се разграждат много по-бавно в организма, пропорцинирайки му за дълго време енергия от която да черпи, за разлика от рафинираните. Замених бялото брашно и захар от рецептата на мама, с интегрални такива и изведнъж кексчетата станаха хит. Дори смениха името си с модерното "мъфин". Не му мислих дълго. Запретнах ръкави, сложих престилка...и на бял свят се появи трети вид полезна за спортистите храна - интегрални мъфини Маргарита, любими на моите ученици от фитнес салон Шурикен в Мадрид. Каква е рецептата ли?
Стане ли въпрос за испанска кухня и всички се сещат за паея и тортия... Е, днес в рубриката "Рецепта в снимки" предлагаме рецептата за тортия на Руми Сарайска, която приготвя този дебел омлет с яйца, пресен лук и пълна с полезните мазнини омега, пушена сьомга. Това здравословно хапване отнема само 15 минути за приготвяне и на всичкото отгоре е вкусно, евтино и лесно за изпълнение дори в най-тясната кухня. В Испания тортията се консумира по всяко време, без значение дали е топла или студена. В рецептата на Руми присъстват и пресни червени доматки, а количеството зависи от това "кой колко може да поеме".

Търсене

Банер
Банер
Банер

feed-image Feed Entries