Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Хранене»10 златни правила за здравословно хранене
Четвъртък, 15 Декември 2011 13:50

10 златни правила за здравословно хранене

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(2 оценки)
10 златни правила за здравословно хранене Foto: PETRA
Комбинирайте добре храната и бъдете здрави. Толкова лесно звучи като съвет и толкова трудно за осъществяване на практика, нали?! Колко пъти сме чували препоръки като: не яж десерт, хапвай плодовете отделно, не смесвай въглехидрати и протеини, не се наливай с течности по време на храна, спри цигарите, не пий алкохол (тези двете последните си ги добавих от мен, за да увелича напрежението :), но седнали веднъж на масата сякаш паметта започва да ни изневерява отведнъж! Забравяме полезното и се храним с това, което виждат очите ни. Съвсем скоро споделих пред един приятел мотива, поради който продължавам да списвам Витаминаспорт, въпреки че нямам икономическа печалба от тази интернет страница - "Храня се добре, чуствам се гениално, спортувам и винаги съм в добро настроение, искам и другите хора да се чустват по същия начин"! Повярвайте, лесно е...още веднъж ще припомня 10-те правила за здравословно хранене, пък вие си решете!

1. Въглехидрати и протеини: лоши партньори: Когато се приемат заедно, тези храни неутрализират на киселини и основи и се усвояват бавно.

 

2. Избягвайте свободния бюфет, системата "all inclusive". Също така е за предпочитане да се избягва смесването на прекалено много различни протеини в едно ядене. Не смесвайте vitaminasport_112_различни видове месо от домашни птици, ядки, сирене и яйца. Същото важи и за храните с висока концентрация на скорбяла (хляб, тестени изделия, бисквити, зърнени храни и др.) Не бива да се приемат заедно, въпреки, че всички те са въглехидрати.

 

3. Кажете "сбогом" на сосовете: Те съдържат много мазнини, които покриват стомашната лигавица и забавят процеса на храносмилането, като по този начин пречат на ензимите от храносмилателните сокове да си вършат работата.

 

4. Плодовете - отделно: Плодовете изискват малко време за храносмилане заради високото си съдържание на прости захари като фруктоза и вода. Сладките плодове могат да се комбинират с въглехидрати и киселите плодове могат да се приемат с храни с високо съдържание на протеини. Но за да се избегнат проблеми с храносмилането е най-добре плодовете да се приемат на празен стомах, защото по този начин по-добре се усвояват витамините и минералите.

 

5. Кажете НЕ на многото течност по време на хранене: течностите разреждат стомашния сок и забавят работата на храносмилателните ензими. Препоръчително е да се пие най-малко половин час преди хранене или няколко часа по-късно, както и да се избягват резките температурни промени - много студената течност забавя ензимно действие, а горещата течност може да унищожи термочувствителните ензими в храносмилателната система. Пийте тогава когато сте жадни!

 

6. Мляко - най-добре в млечни продукти: Млякото трябва да бъде храна включвана изключително и само в храненето на бебета и подрастващи. Възрастните могат да приемат млечни продукти като сирене, кисело мляко, масло. Млечните продукти не трябва да се приемат с въглехидрати. Слабите млечни продукти (извара, прясно сирене, кисело мляко) обаче са vitaminasport_044_препоръчителни в комбинация с кисели плодове.

 

7. Запознайте се с "жокерите": Комбинирайте неутрални храни като зеленчуците (маруля, салата, патладжан, моркови, авокадо, гъби...) с други без притеснения.

 

8. Избягвайте да ядете нишестени и кисели храни по едно и също време: нишестето и въглехидратите започват своето смилане още от устата и изискват дъвчене и алкална среда за храносмилането. Киселините от своя страна десактивират храносмилателните ензими и в следствие се появява лошото храносмилане. Не смесвайте домати и доматен сос с макаронени изделия, ориз, закуски и др.

 

9. Забравете за плодовата салата от всякакви плодове: Не яжте заедно кисели и сладки плодове. Винаги отделно и много по-добре на празен стомах. Плодове като пъпеш и диня, които поради високото си съдържание на вода и захари, могат да се окажат трудни за храносмилане е препоръчително да консумирате отделно и никога по време на вечеря.

 

10. Забравете за десертите: Комбинирането на храната е сложно, когато имате три ястия на всяко хранене. За да се избегнат проблеми с храносмилането, не яжте десерт. Най-добре е да приемате плодове и кисело мляко между храненията или на гладно, като оставите основното хранене само с 1 до 2 ястия!

 


1 Коментар

  • Връзка към коментар рекс Вторник, 24 Януари 2012 18:53 от рекс

    всичко много хубаво, ама динята и пъпеша не са плодове, а зеленчуци. Малка поправка

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Add comment