Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Здраве»Всеки ден е подходящ за борба срещу ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО
Четвъртък, 11 Ноември 2010 23:17

Всеки ден е подходящ за борба срещу ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(2 оценки)
Почти 200 милиона възрастни от Европейския съюз са с наднормено тегло или затлъстели. Статистика, направена по повод Международния ден за борба със затлъстяването показва, че тази болест афектира върху 27% от мъжете и 38% от жените в цяла Европа. Килограмите в повече, които качва прогресивно средностатистическия европеец, могат да разорят здравната система на отделните държави. Икономическата тежест за бюджета е между 2 и 8% повече за здравно-санитарни разходи. 17,1% от хората на възраст на 18 и повече години са затлъстели и 36,7 са с наднормено тегло.
12 ноември е световен ден за борба срещу затлъстяването. Време е да погледнем към статистиката. Да си дадем сметка. Да си отговорим на въпроси. И да запретнем ръкави. Затлъстяването е новата чума на 21 век. Искаме ли да сме чумави цяло столетие!?

27,4% от населението в Европа на 16 и повече години реализира леки физически упражнения и 10,3% декларира, че няма никаква 12.11-3физическа активност. Практикуването на физически упражнения от най-елементарен характер е почти изравнено за двата пола 63% при мъжете и 61,6% при жените. В сравнение с друга възрастова група, каквато е тази на жените между 45 и 64 години, процентът е 67,6. Докато при мъжете на същата възраст, едва 58,8% от тях признават, че се движат редовно.

 

Приблизително един милион са българите, които страдат от затлъстяване и съпътстващите го заболявания – хипертония, сърдечносъдови болести, диабет.

 

Повече от 1 милион души в Испания са затлъстели. Едва 1% от тях, около 4000 души, се подлагат на лечение.

 

200 хил. деца по света са със свръхтегло, а 67 хил. малчугани са затлъстели.

 

България е на пето място сред европейските страни с най-много случаи на затлъстяване. Тенденцията у нас е към увеличаване и при двата пола, докато в държави като Норвегия и Дания например се констатира снижаване на проблема.

 

В Испания 2-ма на всеки 3-ма мъже имат наднормено тегло и един на всеки шест души е затлъстял. Вероятността жените, с висока обща култура и тези с по-малко ниво на образование, да зътлъстеят е 3,5% по-малка в полза на по-образованите.

 

Статистиката показва, че в следващите 10 години 4 на всеки 10 северно-американци ще бъдат с наднормено тегло. Точно обратното се случва в Япония и Корея, където са регистрирани най-малко случаи на затлъстели хора и такива с наднормено тегло.

 

Изчислено е, че разходите за медицински контрол на затлъстели хора е най-малко 25% повече от тези за хора с нормално тегло.

 

Затлъстяването има връзка с 6 от всеки 10 незаразни болести, от които се умира. Свъртеглото е причина за намаляването на човешкия живот с 10 години.

 

Затлъстяването афектира ежегодно върху повече от 400 000 деца от ЕС.

 

1 на всеки 4 испанци в детска възраст има наднормено тегло. Във всички възрасти е доказано, че момичетата са тези, които се движат12.11-2 по-малко. Въпреки това обаче броят на затлъстелите момчета е 56,5% и е по-голям от тези на момичетата - 43,5%.

 

Процентът на детското свъртегло се е увеличил в последните 10 години с 35%.

 

Испание е втората държава от Европейския съюз, веднага след Малта, с най-голям процент дебели или направо затлъстели деца на възраст между 7 и 11 години. Затлъстяването се е превърнало в епидемия, която афектира средно по 400 000 европейски деца всяка година.

 

7,3% от аржентинските деца също страдат от тази болест, наречена епидемия от Международната здравна организация. Следват децата на Бразиля и Мексико.

 

Основни рискови фактори

Сърдечно-съдовите болести за първата смъртоносна кауза в света. Някои от причините, наречени още възможни за модификация, които провокират подобен род болести са нездравословното хранене, заседяването, свръхтеглото, стресът, цигарите и високото кръвно налягане. Всички те могат да се коригират със здравословен начин на живот.

 

12.11-5Наднорменото тегло и зътлъстяването се дефинират като акумулиране на анормално количество или прекалено голямо количество мазнина, която може да влоши здравето. Индексът за телесна маса е равен на килограмите, разделени на височината в метри на квадрат (kg/m2), на всяка персона.

 

В последно време индексът придоби широка популярност. С него се квалифицира свръхтеглото и затлъстяването. Според Световната здравна организация Индексът за телесна маса трябва да е равен на 25 или близо до 25. Хората с индекс над 30 се считат за затлъстели.

 

1 милиард хора по света са с наднормено тегло. Ако не се вземат мерки, тази цифра ще надхвърли 1,5 милиард през 2015 година.

 

По света има повече от 42 милиона деца под 5 годишна възраст със свръхтегло. На всичкото отгоре страдат от заболявания на възрастните, като диабет или сърдечно-съдова недостатъчност.

 

На световно ниво, наднорменото тегло и затлъстяването причиняват повече смърт, отколкото прекалената слабост. 65% от населението на Планетата живее в страни, където свръхтеглото убива повече, отколкото нездравословната загуба на килограми, резултат на недохранване.

 

12.11-4Затлъстяването обикновено е резултат на дисбаланса между приети калории и изразходвани калории.

 

Подкрепата на обществото и на семейството са фундаменталин за преодоляване на проблемине с килограмите в повече.

 

Изборът, който правят децата при хранене и техните навици да реализират физическа активност зависят от хората и обстановката, която ги заобикаля. Именно за това Световната здравна организация прие 12 ноември за ден, в който ВСИЧКИ да си дадем сметка какво чума е затлъстяването.

 

Една здравословна диета /здравословно хранене/ може да повлияе много върху превантивността при затлъстяването. Нормално тегло, редуциране на приеманите наситени мазнини и увеличаване на количеството ненаситени /натурални, каквата може да бъде зехтина или лененото масло/, консумирането на плодове, зеленчуци, бобови растения, интегрални зърнени храни и ядки, намаляването на захарта и солта в храната...са основните правила за поддържане на нормално тегло.

 

12.11-1Редовните физически упражнения според възрастта и пола също помагат за здравето на тялото. Само 30 минути на ден, 5 дни от седмицата са достатъчни за намаляване на риска от сърдечно-съдови болести, диабет и рак на гърдата и дебелото черво. Увеличаването и поддържането на мускулна маса, упражненията за координациа и баланс редуцират паданията и подобрявят опорно-двигателната система при възрастните хора. За да се намалят килограмите като цяло се налага да се реализират по-интензивни физически упражнения.

 

За да бъде спряна световната епидемия от затлъстяване се налага проектиране на цялостна стратегия. Такава, която да засяга всяка държава поотделно. Всяка култура поотделно. Всяка социална група поотделно. Като разбира се семейството е основната единица, която би трябвало да задвижва цялата тази система за преход към здравословен начин на живот. Борбата със затлъстяването е борба на обществото като цяло.

 

Зле проектираните диети, които изключват определена хранителна група от храненето например, също имат голяма вина за епидемията от затлъстяване. Липсата на физическа активност и здравослоно хранене са основни фактори за появата на високо-кръвно налягане, хипергликемия, наднормено тегло и затлъстяване, сърдечно-съдови болести, рак и диабет.

 

Има 2,7 милиона смъртни случаи на година в резултат на недостатъчен прием на плодове и зеленчуци. 1,9 милиона смъртни случаи се дължат на липсата на физическа активност.

 

Да ни е "честит" 12 ноември - световен ден за борба срещу затлъстяването

 

12.11-7

 

1 Коментар

  • Връзка към коментар Iva petrova Неделя, 22 Май 2011 15:38 от Iva petrova

    Здравето е много важно и трябва да се пази. Още по-важно е да се грижим за това на нашите деца. В днешно време учениците са все по-малко физически активни. Статистика на Националния център за опазване на общественото здраве сочи, че всяко пето дете в България е със свръхтегло, а 12% от децата страдат от затлъстяване. Една от основните предпоставки за това е лошата спортна база в училищата. 81% от децата и учениците желаят да спортуват, но не разполагат с условията, за да го осъществят. Инициативата "активни и здрави" на Фондация "Димитър Бербатов" и "Данон Сердика" се ражда именно за да подпомогне решаването на този проблем. http://www.aktivniizdravi.bg/nutrition.php?id=11

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Add comment
https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610