Ето какво споделя за диетата на футболиста и хранителния режим в професионалния футбол, изтъкнатия специалист:
„През 60-те години на миналия век, един футболист тичаше между 3 и 5 километра. В днешно време футболистите трябва да бъдат и атлети. Един играч в центъра на терена например, набира средно между 10 и 12 километра на мач, крилата и нападателите пробягват

„Ускорението е равно на силата разделена на масата. Представи си, че твоето идеално тегло е 70 кг. Ако можеше да се състезаваш срещу теб самия, но тежащ 3 килограма повече, на 100 метра гладко бягане, другото ти аз ще те изпревари с 4 метра, полагайки същото усилие. Във футбола, тази разлика прави така, че или стигаш до топката или не стигаш, докато публиката те освирква. Когато обясня това на някой играч, се впечатлява много." Диетата на футболиста е 50% от успеха на футболния терен.
„ Какво ям, не какво похапвам...в това се крие тайната на здравословното хранене. И не само днес, а през цялата седмица." Доктор Ескрибано ненавижда „храната-боклук", комбинираните хапчета с витамини и разбира се – всякакъв вид допингови средства, които за съжаление се използват от някои лекари и състезатели в колоезденето и други елитни спортове. Антонио е по-скоро противоположното лице на алхимика от лабораторията за хормони.

Неговите плодови кашички, които футболистите обикновено приемат на полувремето, са колкото лесни за приготвени, толкова и новаторски за футбола. „Мускулният глюкоген спада със 64% след първите 45 минути и 21,8% след последният съдийски сигнал и се налага да го възстановим" – аргументира се ендокринолога. Плодовете се изстискват предварително под формата на сок с цел да се прескочи фазата на механично смилане в устата и да се ускори абсорбцията на глюкоген преди началото на второто полувреме."
Доктор Ескрибано е така отдаден на работата си, че освен индивидуалните изследвания, които прави на всеки футболист (проверява теглото на всеки 15 дни), дава заповеди по телефон или емайл на главните готвачите в хотелите, в които се настаняват отборите преди мач или по време на подготовка. 1825 са рецептите, лично изработени от него и описващи дори точния размер на нарязаните моркови, необходим за по-лесното им храносмилане.
Други особености - доматите са винаги избелени защото целулозата в зеленчуците и бобовите култури произвежда газове;

„Един килограм мазнина е равен на 9000 калории. Ако с 1 час упражнения (по-добре казано 1 час и 15 минути) изразходваш 400 калории, направи сметка: ежедневна разходка в продължение на месец, поддържайки едно и също здравословно хранене, стопява един единствен килограм."
„И няма никакво чудо. Аз не правя вълшебни кашички, нито магии. Това, което правя е част от ежедневието. Някои родители приготвят подобни каши за децата в къщи. Също както други изотоничните напитки. И не е нужно да е скъпо. Стигат ни 35-40 грама захар на литър вода, половин лъжица сода бикарбонат, малко ванилия и малко лимонов сок за цвят и вкус... и готово. И колко ще излезе това. Нищо. Но пък си произвеждаш литри и литри в къщи."

Рецепта
Кашичка за пиене ( за полувремето и след края на мачовете)
50% банан, портокал, ябълка, пъпеш и праскова в равни части
2% фруктоза
48% мляко или вода
Течна енергия (гаспачо от плодове и зеленчуци)
½ лъжичка сол
Зехтин и оцет на вкус
3 зрели домата без ципата
½ червена чушка
2 скилидки чесън
1 праскова
1 зелена ябълка (по възможност леко кисела- тип "granny smith" )
Сокът от 2 портокала.
Прибавя се вода. Пасира се и се сервира студено. Може да се комбинира с парченца от всички плодове и зеленчуци, нарязани на дребно.Като вариянт може да се комбинира с моркови, грозде, пъпеш.