Докато националният отбор на Испания по колоездене от 20 години разполага със собствен готвач, то до сега нито един клубен испански тим бе проявил здрав разум да копира добрия опит. Всички в Астана обаче вече се чудят как са оцелявали без Пако. Готвачът знае как да влезе под кожата особено на испанците и носи за всеки случай хамон /пушена шунка/ от най-добро качество, но „не го слагам на масата всеки ден".
Нормално работният ден на шефа на кухнята започва в 6.15 сутрин. „Основното ми занимание са закуската и вечерята." Защото както всички знаем, колоездачите се подкрепят докато карат през деня. „Закуската като основно ядене за спортистите е обилна. Залагам на „добрите въглехидрати" - ориз, омлет и препечени филийки. Винокуров си е донесъл от неговата държава овесени ядки и всяка сутрин приготвям за него и другите двама руснаци – Гривко и Иглинский – специална освесена каша."
Испанците са по традиционни в храната. „ На Контадор обикновено му приготвям омлет с 3 яйца, понякога цели, друг път – 3 белтъка с 1 жълтък. Новал например обича повече омлет с шунка и сирене. Освен това всички похапват ориз, запържен с малко лук, чесън и зехтин. Слагам същото количество вода колкото е ориза, за да не набъбва прекалено."
Докато колоездачите вършат своята работа в поредния етап от Тур-а, Олая се премества в следващия хотел по пътя възможно най-бързо. „Носим един голям хладилник в транспортния камион, единственият начин за лятото ако искаш да имаш пресни хранителни елементи под ръка. Винаги когато мога ходя и на пазар. Пресните храни – риба, хубаво филе, зеленчуците – са основни в менюто. Месото по принцип се харесва много на момчетата, но аз гледам да не прекалявам с него."
Някои от колоездачите коментират, че се хранят по-добре дори и от в къщи. „Сосовете са забранени. Всички помним поне един велосипедист, който е прекъснал участието си в Тур-а или Вуелтата заради стомашни проблеми. За това внимавам много. Единствено правя една салса от домати."
Вечерята също е от особено значение защото тогава се пълнят резервоарите за следващия ден. „Пастата я похапват само с малко сирене и зехтин. Любимата салата на момчетата е авокадо, чушка, кълцан лук и сол. Ясно е, че когато нещо им харесва се хранят добре."
Не бива да забравяме и важността на десерта. „Понякога взависимост от това с какво разполагам в хотела, приготвям сладкиши. Когато не мога обаче, това не афектира много момчетата защото особено в тези жеги, любимият десерт на екипа е плодовата салата. Понякога им позволявам да си прибавят към нея и една топка сладолед."
Коя е любимата храна на шампиона в Тур дьо Франс Алберто Кондатор? „Яде всичко". – казва Пако Олая, „но това което най-много му харесва е пастата. Обожава я. Има дни, в които не си взима месо само, за да има място да повтори спагетите или макарони."
Astana и някои от другите отбори все още не са достигнали до лукса на Saxo Bank и Bouygues, които дойдоха на Тур-а не само със собствени готвачи, но и с цели подвижни ресторанти. Камион-ресторант с климатик, в който се приготвя храната и където по всяко време на деня колоездачите могат да напълнят стомаси е последният хит в този свят на две колела. Има и други, които си поделят по един готвач – отборите на Rabobank и Omega. И трети, които все още ползват услугите на хотелите, през които минава Тур-а.