500 г брашно
1 пакетче суха мая
200 мл хладка вода
80 г кафяви стафиди
3-4 клонки розмарин (сухият е по-ароматен, но пресният е по-полезен
5 гр. черен пипер)
30 милилитра зехтин
1 щипка сол
1 щипка захар
Зехтин за намазване
По желание вместо черен пипер, може да се сложи чубрица.
Начин на приготвяне:
1. Маята се разтвяря в малко вода, заедно със захарта и се оставя да шупне.
2. Брашното се пресява в купа и в него се сипва шупналата мая, розмаринът, нарязан наситно, стафидите, солта, зехтина и пипера.
3. Налива се водата и се замесва гладко, меко и плътно тесто (за около 15 минути). Оставя се да втаса, докато удвои обема си (около час и половина).
4. Върху набрашнена повърхност се оформя хляб, слага се в намазнена и набрашнена форма и се поръсва с листенца розмарин, намазва се със зехтин.
5. Пече се в загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути, докато стане златист отгоре, и отдолу... и след половин час цялата къща ухае ароматно на домашен хляб. Да ви е сладко!