Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Хранене»Рецепта в снимки»Интегрални мъфини Маргарита - пълнозърнест кекс с нисък гликемичен индекс, любим на фитнес група Шурикен
Четвъртък, 24 Май 2012 10:47

Интегрални мъфини Маргарита - пълнозърнест кекс с нисък гликемичен индекс, любим на фитнес група Шурикен

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(4 оценки)
Интегрални мъфини Маргарита - пълнозърнест кекс с нисък гликемичен индекс, любим на фитнес група Шурикен Foto: PETRA
Всичко започна с подарък, който моите ученици от фитнес зала Шурикен в Мадрид ми направиха. Беше посветен "На Ели - най-добрата учителка на света". С какво можех да се отблагодаря на такова безкрайно доверие? Най-лесно бе да отида да купя нещо от сладкарницата. Испанците са "луди" на тема сладкиши. Но щях да загубя най-ценното - персоналният подход към прекрасния колективен жест на моята фитнес група. Кексчетата, които от години правим заедно с моята майка, се превърнаха в интегрални в момента, в който научих за съществуването на гликемичния индекс при храните. Открих, че пълнозърнестите продукти се разграждат много по-бавно в организма, пропорцинирайки му за дълго време енергия от която да черпи, за разлика от рафинираните. Замених бялото брашно и захар от рецептата на мама, с интегрални такива и изведнъж кексчетата станаха хит. Дори смениха името си с модерното "мъфин". Не му мислих дълго. Запретнах ръкави, сложих престилка...и на бял свят се появи трети вид полезна за спортистите храна - интегрални мъфини Маргарита, любими на моите ученици от фитнес салон Шурикен в Мадрид. Каква е рецептата ли?
Преди за изброя продуктите и начина им на приготвяне, бих искала да се спра за пореден път на ползата от храненето с храни с нисък гликемичен индекс. Правя го защото онзи ден една Portada_Rubrika-1от девойките от въпросната фитнес-група коментира следното: "Много вкусни мъфини, но как само засищааааат. Със сигурност качих 1 килограм от малкото парченце, което пробвах." И няма нищо вярно в нейното твърдение, освен че наистина са вкусни и засищат. Но това именно е ДОБРАТА новина. Защо ли?

Многобройните проучвания през последните две десетилетия показаха на диетолози, специалисти по хранене, професионалисти в областта на спорта и здравословния начин на живот, че различните въглехидратни храни притежават различна способност да повишават кръвната захар. Опитът за степенуване на богатите на въглехидрати храни, в зависимост от това как и колко дълго те влияят върху нивото на кръвната захар, роди понятието гликемичен индекс на храните.

 

Гликемичният индекс измерва това до каква степен глюкозата в кръвта се покачва след прием на богата на въглехидрати храни.

 

В голяма част от проучванията, като база за сравнение (= 100) бе използвана простата захар - глюкоза. Захарта не се нуждае от време за разграждане в тънките черва и поради това се абсорбира (навлиза) в кръвообращението почти веднага след консумацията. Нивото на кръвната ггюкоза се повишава бързо и много рязко. Гликемичният отговор на 300 вида богати на прости и сложни въглехидрати храни се сравни с този на захарта - глюкозата. Изследователите в областта на здравословното хранене степенуваха храните в зависимост от способността им да покачват нивото на кръвната глюкоза след нахранване.

Mufin-1


Кои са факторите, които определят различния гликемичен индекс на въглехидратите, ще се запитате? Отговорът, за който вече сме писали на страниците на Витаминаспорт, е съдържанието на водноразтворими фибри. Повечето от храните с нисък гликемичен индекс са богати на разтворими във вода растителни фибри - слизести вещества, гумата гуар, пектин и др. Водноразтворимите фибри образуват върху лигавицата на стомаха и червата гел-подобен слой. Скоростта на изпразване на стомаха и на разграждане на въглехидратите се забавя. Всмукването (постъпването) на глюкозата от храната в кръвта става по-плавно и постепенно.

Mufin-2

 

Именно заради това структурата на самата храна влияе върху начина на усвояване на полезните хранителни елементи от организма. Рафинираните, фини храни - бял хляб, бял ориз, бяла паста се смилат по-бързо и съответно имат по-висок гликемичен индекс от нерафинираните варианти - пълнозърнесто брашно, кафяв ориз, интегрална паста. И противно на твърдението на моята ученичка, бавноусвояващите се храни, които създават усещането за ситост, са най-подходящи за спортуващи, които искат да поддържат или да свалят килограми. За поддържане на едно нормално тегло най-подходяща е храната, която съдържа продукти с нисък гликемичен индекс и с високо белтъчно съдържание, т.е пълнозърнест хляб с мляко и млечни продукти, или пълнозърнест хляб с месо.

Mufin-3


Контролирането на гликемичния индекс на въглехидратните храни е особено полезно за адаптиране на храненето към планираната физическа активност и избягване на хипогликемиите по време и след интензивно двигателно усилие и напрежение. Много по-добре е любителите на сладкия вкус да приготвят домашни десерти, които трябва да отговарят на условията: намалено съдържание на наситени мазнини и калории; използване на съставки, богати на фибри и с нисък гликемичен индекс (пълнозърнесто брашно, свежи плодове, овесени ядки, соя), кафява захар.

Mufin-4


Ето и продуктите, необходими за нашия интегрален мъфин Маргарита, сладкиш който поддържа нивото на глюкозата в кръвта нормално и помага за НЕкачването на килограми:

2 яйца, по възможност обогатени с Омега 3
2 чаени чаши интегрално брашно
1/2 чаша смес от овесени ядки, смляно ленено семе, смляно семе от чия и каквито други семена ви се намират у дома. Може да се използва и готова мюсли-смес.
Mufin-51 чаена чаша вода
1/2 чаена чаша олио/зехтин
1 чаена чаша кафява захар
1 чаена лъжичка хлябна сода
1 чаена лъжичка канела
2-3 супени лъжици сладко
Ядки и сушени плодове на вкус


Начин на приготвяне:
Всичко се бърка заедно и се изсипва в кексова форма или във форми за малки кексчета. Пече се около 45 минути, като първите 30 минути фурната или електрическата тенджера, не се отворят. Интегралните мъфини се украсяват според вкуса на кулинара. В нашия случай - поотделно опаковани във фолио парчета с оригинална хартиена маргаритка отгоре. Всички парчета са различни по размер, също както сме различни хората, които ще ги консумираме.


По възможност интегралния кекс Маргарита се похапва разделно, не като десерт след основно хранене. Например - втора закуска сутрин към 11.00 или следобедна закуска преди тренировка към 17.00, така най-добре се възползваме от неговите функции на бавно разграждане на хранителните елементи, от които организма постепенно черпи енергия и я използва в голям интервал от време.


Да си припомним още веднъж таблицата с храни и техния гликемичен индекс:

Mufin-10
Висок гликемичен индекс = от 100 до 60
Глюкоза 100
Бял ориз 92
Франзела 90
Безглутенов хляб 90
Пчелен мед 88
Печени картофи 85
Корн флейкс 84
Инстантно
картофено пюре 83
Тиква 75
Пържени картофи 75
Варени картофи 73
Диня 72
Бял хляб 70-72
Кроасан 67
Кристална захар 65
Кускус 65
Стафиди 64
Банан
(с кафяви петна) 63
Пълнозърнест
хляб 62


Среден гликемичен индекс = от 60 до 40
Пролетни картофи 57
Мюсли 56
Кафяв ориз 55
Царевица 55
Овесени ядки 55
Пуканки 55
Жито 54
Банан, жълт 53
Сок от портокал 52
Шоколад,
недиабетичен 49
Грозде 46
Сок от ананас 46
Макарони 45
Спагети, бели 43
Банан
(със зелени петна) 41
Портокал 41
Сок от ябълка 41


Нисък гликемичен индекс = от 40 до 20
Спагети,
пълнозърнести 37
Ябълка 36
Мляко 34
Зрял боб 30
Соево мляко 30
Леща 29
Грейпфрут 25
Ечемик 25
Соя 18

Add comment




https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610