Продукти:
1 мерлуза
400 г консервирани домати или доматено пюре
1 глава кромид лук
1 голям морков
6 скилидки чесън
1 ч.л. сол
1 непълна чаена лъжичка захар
50 милилитра зехтин
2-3 дафинови листа
Риган и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в зехтин. След 1-2 мин. добавяме нарязания чесън и настъргания морков.
2. Запържваме за кратко, слагаме и доматите. Поръсваме със сол и захар и задушаваме. Добавяме подправките.
3. Осоляваме рибата и подреждаме върху ястието. Оставяме се задуши на слаб огън.
И още информация за редовното консумиране на риба и неговите ползи:
1. Консумацията на риба в света е 14 килограма годишно на човек.
2. В Европейския съюз 25 килограма.
3. В България малко повече от 4 килограма и половина.
4. Рибата е перфектната комбинация от нисък процент мазнини и висок процент белтъчини. В зависимост от вида на рибата, възрастта й и сезона, в който е уловена, процентът масленост на рибата варира от 0.5% до 35%.
5. Рибата съдържа така полезните за организма омега-3 мастни киселини, които влияят незаменимо върху човешкото сърце и балансират сърдечната честотата.
6. Морските риби освен всичко съдържат йод и са много полезни за хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза.