Никой не знае с математическа точност от колко калории се нуждае тялото, за да живее?! Или какво се случва с онези хора, които винаги броят калориите, които консумират и почти никога не успяват да отслабнат!? Или защо съществуват хора, които ядат всичко, което си поискат и не надебеляват!? Нискокалоричните диети не винаги помагат да свалиш килограми, въпреки че успяваш да изгориш почти всичко, което приемаш...много сме минали през този процес, нали?! Тези и други "неспокойни" въпроси, които засягат нашето здраве и физическа форма, си зададох и аз...докато четях статията, която наистина ме вбеси ужасно! Какво още се налага да знаем за калориите и здравословното хранене....за да не изпадаме в ситуацията на "канарчета"?
Ежедневното спортуване и редовното приемане на храна ( 5 пъти на ден) без гладуване, осигуряват на организма енергия за през целия ден. Физическата активност и НЕгладуването са двете най-важни отправни точки за поддържане на идеалното тегло. Калориите не са точни числа, въпреки че тяхната дефиниция прилича на точна наука: калорията е количеството топлина, от което се нуждае тялото, за да повиши температурата на 1 литър вода с 1 градус. Учените са измерили калориите на хранителните вещества още преди години. Резултатите от това научно изследване са се трансформирали в таблици с данни, които помагат на хората да изчислят калорийната стойност на своето меню по-добре. Особено на онези, които искат да свалят килограми.
Но калориите НЕ са еднакви. Също както хората сме различни, така и калориите следват свои собствени вътрешни правила. Като например бананът - плодът, смятан за един от най-калоричните. Бананът притежава 105 калории на 100 грама от своето тегло. Една енергийна вафла-мюсли, която тежи 75 грама притежава 200 калории. Примерът от началото с грозде: 135 калории и десерт: 120 калории също е много показателен, защото разликата в качеството на калориите и тяхното разграждането от организма е съществена и жизненоважна за поддържане на желаното тегло.
Някой да е виждал Рафа Надал, Роже Федерер или Ноле Джокович да похапват мюсли-десерт по време на почивките от тенис-мастърс турнирите? Не. Защо ли? Ами първите трима в световната тенис-ранглиста при мъжете, перфектно знаят, че енергията, която им дава един банан, ще трае приблизително 2 часа, именно заради БАВНО разграждащите се елементи, които осигуряват константна енергия. Докато тази от мюсли-вафлата, като много ще осигури 30 минути енергиен бум на органзима.
И още. Когато се приемат 500 калории от хранителни елементи, не зависимо дали става въпрос за шоколад или зеленчуци, организмът не изгаря, нито натрупва тези калории по един и същ начин.
Всеки хранителен елемент се храносмила по различен начин и вкарва в организма различно количество калории, взависимост от начина на приготвяне, другите съставки на рецептата, реколтата или сезонът. Тези фактори са вариращи и именно заради това не може да се калкулира с прецизна точност КОЛКО са калориите необходими за свалянето на 1 килограм телесно тегло за 1 седмица. Както вече споменах - за съжаление това не е математика.
Със сигурност сте чували да се говори за активните калории, нали? За онези, които изискват допълнителна работа, за да могат да бъдат усвоени от организма. Или по-друг начин казано - изгаряш калориите още докато дъвчеш и храносмилаш. Съдържат се в храни като плодовете, зеленчуците, ядките, зърнените НЕрафинирани продукти и нетлъстите меса.
Според книгата "The active calorie diet" ("Диетата на активните калории" ) е възможно горенето на калории да се увеличи с 30% , поставяйки горе изброените храни като основни в ежедневното меню на хората. Доказано е, че тези хранителни елементи активират централната нервна система и увеличават процеса на метаболизъм с 12%. Обикновено имат високо съдържание на фибри. Веднъж попаднали в храносмилателния тракт, тези храни изискват повече време за смилане. Именно храносмилането е активният процес, който гори калории. За това колкото по-сложен (по-натурален, по-малко обработен, по-НЕрафиниран) е даден хранителен елемент, толкова повече калории гори организма, за да го преработи. Което "преведено" означава, че оставяме нашия организъм да свърши работата на преработвателните машини (чистене от шлюпка, разделяне на зърно от черупката, смилане, пресяване и т.н.)...
Кои са хранителните елементи с активни калории?
1. Плодове и зеленчуци - много е важно тези храни да се приемат в натуралния им вид т.е. сурови.
2. Храни от животински произход, богати на протеини (белтъчини) - червено нетлъсто месо, птиче месо, сушено нетлъсто месо, яйца
3. Ядки - лешници, бадеми, орехи, фъстъци - БЕЗ сол, по възможност сурови или печени, в никакъв случай пържени.
4. Интегрални храни и бобови растения - интегрален ориз, интегрално брашно, пшеница, пшеничени ядки, интегрална паста, ръж, леща, грах, боб, соя, нахут и т.н.
5. Енергиийни храни и напитки - кафе, чай - черен, зелен, червен,черен шоколад, мед
6. Пикантни храни - пипер,чили, лук, чесън, жен-шен, горчица, балсамов оцет
7. Мляко и млечни продукти
8. Риба - риба тон, сардина, пастърва, херинга, сьомга
9. Полезни мазнини - зехтин, ленено масло, авокадо и т.н.
10. Храни, които регулират инсулина - грейпфрут, лимон, нар, канела
ВОДА - ако пиеш студена вода можеш да изгориш повече калории, защото организма работи повече, за да я затопли и да увеличиш процеса на метаболизъм с 30%.