Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Хранене»Заразените краставици, здравословното хранене и борбата срещу затлъстяването!?
Понеделник, 30 Май 2011 12:33

Заразените краставици, здравословното хранене и борбата срещу затлъстяването!?

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(5 оценки)
www.google.es www.google.es
Няколко държави от Европейския съюз затвориха пазара си за зеленчуци, произведени в Испания. Краставици, домати и патладжани са сред най-опасните продукти, които съдържат смъртоносната бактерия е-коли, според Австрия, Белгия и Чехия, които вече ги извадиха от пазара. Превантивните мреки, които могат да се вземат в случаи като този, са лесни за изпълнение и достъпни за всички - да ядем плодовете и зеленчуците в сезона, когато узряват естествено. Вярно е, че дори и тогава не сме застраховани от некоректните действия на някои агропроизводители, но със сигурност връщането към натуралния ритъм на живот ще ни помогне и в борбата срещу затлъстяването. Да се замислим дали природата е определила доматите и краставици да зреят през пролетта!?
Алармата за заразените краставици с бактерията "есчеричия коли ентерохеморахика", бе дадена в Германия и след това в Австрия, където първо бе решено да се извадят от пазара всички зеленчуци с испански етикет, но внесени от германски доставчици. Дания и Швеция също последваха примера на австрийците и започнаха масова информационна кампания, за да предпазят потребителите от въпросната бактерия. Според испанските медии, почти всички заразени с Е-коли бактерията хора, са пребивавали на територията на Германия, дни преди да се открие болестта в техните организми.

Държавният секретар по европейските въпроси към Правителството на Испания, Диего Лопес Гарридо, заяви официално, че цитирам "спирането на износа на испански краставици, domatiпоради опасност от зараза с бактерията Е-коли, няма да бъде адекватна реакция от страна на Испанското правителство, защото първо трябва да се представят неопровержими доказателства за вината на местните производители на зеленчуци, преди да се предприемат крайни мерки." Заявлението бе направено малко преди испанския управник да влезе на заседание в комисията по Конкурентност към Евросъюза.

 

Това срещу, което най-много протестират управляващите в Кралството, че обвиненията срещу испанските производители бяха отправени от германските власти без солидни доказателства, цитирам " не може да се отправят обвинения срещу произведени в Испания краставици за причинени инфекции и смърт на няколко човека, без необходимите научни доказателства. А до сега такива аргументи не са представени." - добави още отговорника към Правителството за Европейския съюз, Диего Лопес Гарридо.

 

Министърът на Околната среда и водите, Жозеп Пикеу, заяви че Правителството ще търси отговорност за нанесенети щети върху земеделския сектор, провокирани от спекулациите на германските власти, относно производството наVitamin4o-3 заразени краставици в Испания.

 

Измежду заразените и приети по спешност в болницата в Хамбург болни, е и една испанска лекоатлетка. Елена Еспесо участва в маратона на германския град, проведен на 22 май и разказва през Испанската телеграфна агенция, че не е хапнала нито една краставица по време на престоя си в Германия, но че е яла домати. Според статистиката, бактерията е-коли за сега афектира повече жени, отколкото мъже.

 

Хубавата новина в цялата тази история е, че Правителството на Испания от няколко години насам води кампания за здравословно хранене след населението, предизвикана от повишения процент на затлъстяване в Кралството. Една от най-сполучливите форми за борба с килограмите са информационните бюлетини, които предупреждават за опасността от неправилното хранене. В повечето такива брошури, присъства една много полезна таблица - за плодовете и зеленчуците и техният сезон на натурално узравяне и годност за консумация. Целта на тази справка е потребителите да консумират агропродуктите тогава, когато природата е определила, че са годни. Само за справка ще допълня, че сезонът на доматите започва едва през юли, патладжаните са най-годни за консумация през есента, а краставиците започват да зреят натурално през настоящия месец.

Add comment