Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Fine Line »Аеробиката, новата царица на спорта за жени
Вторник, 06 Март 2012 11:07

Аеробиката, новата царица на спорта за жени

От Витаминаспорт
Оценете статията
(2 оценки)
Аеробиката, новата царица на спорта за жени Foto: PETRA
"Жена във фитнес зала без програма за тренировка и инструктор до нея, е като мъж в магазин за бельо на 14 февруари. Пълен хаос!" С тази, съдържаща много истина, сентенция започва поредната си статия на тема фитнес тренировки Мартин Гаджев, инструктор и консултант по спорт към Fine Line. Треньорът препоръчва и следното: Изготвянето на фитнес програма струва около 40 лв., тренировката с инструктор – 10-15 лв., а при закупуване на месечна карта може да имате отстъпка в цената... Но дали си заслужават всички тези средства и отделено време, за да разберете, че сте объркали мястото или спорта? Не ме разбирайте погрешно, фитнесът също си има своите положителни страни, но... нека ви запозная с неговата съвременна заместничка-аеробиката!
Може би трябва да кръстим статията "само за жени". Но по ирония на съдбата тя е написана от мъж. В този материал ще говорим за спортовете, които са подходящи за по-нежната половина от човечеството. Ако делим видовете спорт на две – аматьорски и професионален, то но ние ще се вмъкнем някъде помежду им... и ще изберем максимално добрите упражнения за вас, дами.

Като говорим за „професионален" спорт, се има предвид всеки един спорт, от който се печелят пари. А аматьорският спорт е за удоволствие – дори и да си изключително добър в Cardio-Streaptease-1него. Ако припечелвате по някой лев от аматьорски спорт, но това не е вашето призвание и основно занимание, не можете да се наречете професионален спортист.

 

Нека тук поговорим за удовоствието и ползата от аматьорския спорт при дамите. Ще заложим на почасовите тренировки, които ви поддържат в добра форма, тонизират ви и ви карат да се чувствате добре в тялото си.

 

По мои наблюдения все повече жени посещават фитнес зали. Но дали това е, защото действително искат да тренират и да подобрят формата си или защото имат приятели там или пък търсят запознанства... това е друг въпрос.

 

Жена в фитнес залата без програма за тренировка и инструктор до нея, е като мъж в магазин за бельо на 14 февруари. Пълен хаос! За да постигнете желания резултат чрез вдигане на тежести определено трябва да сте мъжко момиче и да не ви пука, че през цялото време, някой ви оглежда задника.

 

Изготвянето на фитнес програма струва около 40 лв., тренировката с инструктор – 10-15 лв., а при закупуване на месечна карта може да имате отстъпка в цената... Но дали си заслужават всички тези средства и отделено време, за да разберете, че сте объркали мястото или спорта? Не ме разбирайте погрешно, фитнесът също си има своите положителни страни, но... нека ви запозная с неговата съвременна заместничка-аеробиката!

 

Преди 52 години д-р Кенет Х.Купър въвежда нов тип тренировка, а имено аеробиката. Първоначалната и цел била да укрепва сърдечно-съдовата и дихателната система при човека, като подобри кръвообръщението в цялото тяло. Оттогава насам обаче аеробиката е придобила значителна популярност и се използва не само за медицински цели, а и за моделиране на тялото. Сбогом тежести, здравей аеробика! Тренировките по аеробика се състоят от три основни части (подготвителна част /разгряване/, основна част /кардио част/, заключителна част /стречинг/, за нормализиране на пулса) и имат продължителност до един астрономически час, под звуците на тонизираща музика. Има толкова много разновидности на аеробиката, че дори и най-взискателните дами могат да намерят подходящата тренировка за тях, а приятелската обстановка в залата ще направи заминанието още по-приятно.

Shuriken-1-5


Ето малко примери за видове аеробни тренировки – степ аеробика, интервална аеробика, водна аеробика, кръгова аеробика, както и съвременни стилове като тае бо и др. Изгореното Martin_Gколичество калории по време на аеробна тренировката, може да стигне до 1000 kcal! Звучи добре, нали? А ако този факт не ви мотивира, ще ви издам и още една тайна: цената за еднократно посещение варира между 4 и 7 лева на тренировка в най-добрите зали. Така че... бързо приготвяйте екипа си тръгвайте към залата, докато не се е вдигнала цената!

 

За дамите със състезателен характер, които обичат интригата в спорта, скуошът е идеален вариант да покажете физическите си възможности, докато тялото Ви се отблагодарява с обилно потене и детоксикация.

 

Споделяйте с екипа на Fine Line вашите мнения, впечатления, избори и очаквания на www.fineline.bg

Поздрави и успех!

От Мартин Гаджев, инструктор и консултант по спорт към Fine Line

Add comment