Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Фитнес»Фитнес уреди»Има разлика между това да тренираш с пудовки и да се занимаваш с гиревой спорт
Четвъртък, 03 Май 2012 20:39

Има разлика между това да тренираш с пудовки и да се занимаваш с гиревой спорт

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(2 оценки)
Галина Толкингтън е онлайн консултант на Fine Line по здравословен начин на живот. И след като читателите на Витаминаспорт упорито стискахте палци, Галя се съгласи да ни разкаже как едно толкова елегантно момиче и бивша балерина като нея е започнало да тренира с пудовки, коментирайки следното: "Има разлика между трениране с пудовки и гиревой спорт. Пудовката може да е само пособие, с което тренираш, както щангата е пособие, без да си щангист. Много хора ги ползват без да знаят дори за спорта". Тя и съпругът й Роланд се запалват по гиревой спорта с помощта на приятели. "В този спорт може всеки да участва и никой не бива съден за това как изглежда, дали е слаб, дебел, висок, нисък – сравняваш се само със себе си и с постиженията си" - допълва сертифицирания личен треньор на Американската национална спортна и кондиционна асоциация. Г-жа Толкингтън, консултант по здравословно хранене, не пропуска да отбележи също, че при тренировка с пудовки се "изразходва огромно количество енергия" и тези симпатични обли тежести лесно стават част от тренировката за загуба на мазнини.
Каква е конкуренцията, много жени ли се състезават, кои са основните предимства на гиревой спорта, може ли вдигането на тези тежести да се превърне в семейно занимание и още супер интересни подробности за шарените тренировъчни кегли ...ще научим от интервюто с Галя!

1. Галя привет! Като те гледа човек колко елегантно и дори крехко момиче си, как така ти хрумна да подхванеш ПУДОВКИТЕ, нямаше ли по-женствен за теб спорт от ГИРЕВОЙ спорта?
   Здрасти! Всъщност какво прави един спорт женствен? Да се чувстваш добре в кожата си и да ти доставя удоволствие, да си в хармония със себе си – дали ще го направиш с плуване, с Galia-pudovki-2пудовки или с катерене е въпрос на желание и на физически възможности. Тренировките с пудовки за мен лично са начин да предизвикам себе си не просто с нещо тежко, а и с постигане на максимално добра техника. Тук идеята не е да вложиш максимално усилие веднъж, а да направиш движението да изглежда така сякаш не полагаш никакво усилие – да има гладкост, красива линия, едно след друго всяко движение да изглежда еднакво и чисто. Ако искаш го прави с 12 кг, ако можеш с 20 кг. Ако искаш тежи 50 кг, ако искаш 90кг.
Много от майсторките на спорта които работят доста тежко са много фини на вид жени. Най-добрите мъже в света са доста обикновени на вид. В този спорт може всеки да участва и никой не бива съден за това как изглежда, дали е слаб, дебел, висок, нисък – сравняваш се само със себе си и с постиженията си. Тъй като движенията са много комплексни, трудно се качват мускули на конкретни места, реално всичко от пръстите на краката до пръстите на ръцете участва хармонично.

2. Какви бяха първите ти впечатления от тежестите? И какви са сега след...колко години вече на тренировки с ПУДОВКИ?
   В началото ползвахме пудовките просто като още едно пособие за трениране – за да утежним клекове, напади, за ренегатско гребане (ти си го показала на снимката в статията). Правехме повече суингове за издържливост и кардио кондиция. Постепенно на обучения се научих на основните движения за спорта: jerk, clean, snatch. За пудовките си има специфични движения и можеш да ставаш по-ефективен и да правиш максимален брой повторения за конкретно време. Има разлика между това да тренираш с пудовки просто като пособие и да се занимаваш със спорта – за повечето дисциплини движенията се правят за максимален брой в рамките на 10 минути.

Много може да се научи от работа с добри треньори, които да изгладят техниката ти – повторенията ти могат доста да скочат от това. Ние имаме късмет да работим с двама треньори от различни школи и това много ни помага.

3. Ти се състезаваш - в какъв стил? Каква е конкуренцията ти? Много ли са жените, които се осмеляват да тренират активно с ПУДОВКИ в САЩ?
   Аз съвсем отскоро се осмелих да се състезавам. Засега съм се състезавала само в jerk – там съм най-уверена. Не мога да се сравнявам с жени, които тренират сериозно вече 6-7 години, за Русия да не говорим. В моята категория имам още много работа докато взема първи ранг, но това си е цел. Спортът става все по-популярен дори с намерения да се кандидатства за олимпийски спорт.

4. Налага ли се да споделяш с някого "любовта към даден спорт", за да го обикнеш завинаги /както в твоя случай със съпруга ти Роланд Дензъл/ или има и други форми за мотивация?
   Споделянето много помага, ти знаеш колко е хубаво да имаш тренировъчен партньор, но това не е достатъчно. Мотивация е, че ще трябва да покажа по-добри резултати; всяка Galia_-_pudovki-1тренировка е среща със себе си и практикуване на едно и също движение докато стане красиво и гладко. От всички атлетически качества координацията и умението да уча нови неща ми е най-силно развито и пудовките ми се отдават заради това. Много силно вярвам, че себеусещането по време на тренировка се ражда още в детството, аз съм била балерина, няма как усвояването на нещо с хиляди повторения и постоянство да не ме привлича. Виж, трибоя примерно не е моето нещо. Съвсем друго себеусещане дава.

5. А той как и защо започна да тренира ГИРЕВОЙ спорт?

   Той се запали от наши приятели и треньори. След това самия той стана треньор и преподава в свободното си време. Най-силно го запалиха едни ежегодни благотворителни събития, на които се изпълнява дълъг цикъл (clean, jerk) в продължение на час. Правиш 300-400 повторения без почивка. Това, че е с други хора и че прави нещо за кауза много го надъхва.

6. Кои са основните предимства на една тренировка с ПУДОВКИ? А опасностите, които крие?

   Има разлика между трениране с пудовки и гиревой спорт. Пудовката може да е само пособие, с което тренираш, както щангата е пособие, без да си щангист. Много хора ги ползват без да знаят дори за спорта.
С пудовки можеш да правиш съвсем базови неща – като суинг например. Много хора не са в достатъчно добра форма да правят много повторения над глава. Предимствата са, че за кратко Galia-Roland-pudovki-3време може доста да се натовари сърдечносъдовата система и се добива добра силова издържливост. Изразходва се огромно количество енергия и пудовките лесно стават част от тренировката за загуба на мазнини.
Самите движения са свързани с контрол на тежестта по време на ексцентричната фаза и напоследък много интересни изследвания показват, че движения като суинг са много благоприятни за някои хора със специфична механика на болките в кръста. Опасностите са да нямаш добра техника или пък да имаш някакъв биомеханичен проблем, който ще се прояви заради по-големия обем повторения. Примерно ако клекнеш с кофти техника 5 пъти не е кой знае какъв проблем, но ако направиш 100 лоши суинга ще го усетиш. Ако някой вече иска да се занимава със самия спорт, трябва си треньор, добра техника и време.

7. За какъв тип хора е подходящ ГИРЕВОЙ спорта? Налага ли се да имат предварителна общо-физическа подготовка?
Според мен е важно човек да може добре да изпълнява всички основни движения, особено клекове над глава и напади, както и да има относително добра издържливост на мускулите на торса и добра раменна стабилност. Самият спорт изисква сериозна мобилност от атлетите. Реално може да се започне от много ниско ниво на издържливост и малко по малко да се напредва, но добрата техника, стабилност и мобилност са важни за начинаещия. Иначе няма как да напредваш.

8. А храненето и спортната хигиена, доколко влияят върху тренировките с ПУДОВКИ? Ти самата какъв хранителен режим имаш?

   Лошото хранене не помага на никой спорт. За пудовките е важна добрата хидратация, както и стабилната енергия: понеже дисциплините са къси, ако приемаш достатъчно калории за тренировка и за възстановяване, всичко е ОК. Не е като да трябва да избягаш маратон, където адаптацията към конкретен източник на енергия е важна. Аз се храня много просто, с достатъчно белтъчини, полезни мазнини, плодове, зеленчуци и ядки. Избягвам зърнени продукти. Вкъщи се готви сериозно и много обичаме да се храним.

9. Каква е твоята тренировъчна рутина? А тази на съпруга ти?
   В момента програмата ми е доста разнообразна, имам 2 тренировки в зала със свободни тежести, 1-2 с пудовки, водя часове по Galia-pudovki-4ресторативно движение и се движа заедно с учениците, танцувам. Според сезона и тренировките се сменят. Една тренировка с пудовки може да е една серия, може и да е 30. Зависи върху какво работиш. Роланд тренира с пудовки поне 5 дни седмично, в зависимост от деня може да е 5 минути,може да е един час. Отделно тренира 2 часа седмично корективни движения в залата за да може да е във форма за пудовките.

10. Ако трябва да направиш реклама на ГИРЕВОЙ спорта, как би звучала тя?

   Сила, издържливост, красота.

 

Визитка на Галина Толкингтън: Онлайн консултант на Fine Line по здравословно хранене и здравословен начин на живот. Тя е сертифициран личен треньор на Американската национална спортна и кондиционна асоциация, консултант по здравословно хранене и автор на колекцията с вкусни рецепти за тънка талия "Изкуството на истинската храна". Галя ише за български и американски издания и е един от избраните съставители на енциклопедията Women's Health Big Book of Exercises, автор е на наръчника за възстановяване след раждане Fit Mommy Secrets.

Разделяйки времето си между два континента, Галя ръководи тренировъчните и хранителни програми на хора с различни нужди – от отслабване и загуба на мазнини, до антиейдж и превенция на различни заболявания. Тя води успешни семинари и обучения, а аудиторията и е разнолика: от подрастващи деца и млади майки, до лекари, корпорации и треньори. Понастоящем г-жа Толкингтън специализира ''Ресторативно движение'' в Южна Калифорния, САЩ и продължава обучението си по хранене. Всеки желаещ може да се консултира с нея и да премине през индивидуализирана онлайн програма

Add comment