Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Фитнес»Интегрална форма»Първият мускул, който се тренира, е постоянството
Вторник, 20 Юли 2010 21:02

Първият мускул, който се тренира, е постоянството

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(6 оценки)
Какво всъщност означава интегрална форма? Заглавието на рубриката във Витаминаспорт е много комплексно. Също като значението на думичката „интегрален" – цял, пълен, непокътнат, неразбит на парченца, комплексен. Физическите упражнения, съчетани с правилно хранене и здравословни навици, са интегралната формула на здравето. И в нея няма нищо НЕпознато. Резултати се постигат с постоянство. Не съм открила Америка, нали?
Много често обаче интегралното се превръща във формално. Почти 60% от записалите се във фитнес зала „хвърлят хавлията" точно 3 месеца след началото. Хич не ми се споменават онези, които продължават да плащат квотите. Това, че внасям пари, мислят те, автоматично ще махне килограмите ми. Дали? Съществува и породата „търпя на глад", но не може да изтърпи 45 минутен аеробик. Изводът е ясен. Първият мускул, върху който трябва да поработим здраво е постоянството.

klek-3Има две основни причини, поради които хората се отказват далеч по-рано от предвиденото. От една страна защото не си поставят реални цели. Или казано по друг начин – очакват видими резултати за кратко време и когато не ги постигнат заразват всичко. Когато видя момчета или момичета, които не се грижат за тялото си от години,но с неистово желание да заприличат на Брад Пит и Анджелина Джоли за няколко седмици, ме хваща яд. Защото именно те по-късно стават основните купувачи на продуктите - чудо, които се продават по телевизията в малките часове на нощта и имат доста спорни резултати.
И от друга страна мотивът за изоставяне на упражненията е погрешното поставяне на цели. Какво ще рече това? Не е коректно да спортуваш, за да имаш добър аспект и да сваляш повече гаджета. Би било хубаво да се амбицираме с аргументите, че спортът ни помага да тичаме повече, да бъдем по-силни, да дишаме по леко...всичко останало е вторичен продукт. Един път постигнали добро здраве, ще направим тялото си и по атрактивно и „мацките" ще са наши...Не бива да забравяме и правилното хранене. Неразделна част от ИНТЕГРАЛНАТА форма на здравия човек.

В тази работа винаги трябва да се има предвид, че времето за влизане във форма зависи само от нашия организъм и постоянството, което ще вложим. Да хванем една подходяща рутина е жизненоважно в случая. Препоръчително е да се прави спорт 2 пъти седмично, но в продължение на години, отколкото 5 дни в седмицата и след 2 месеца да се зареже всичко. Ако по някаква външна причина – болест или работа – трябва да поспреш за малко – не се отчайвай! Върни се отново и ще се изненадаш как организмът ти отговоря. Не са били напразни първите седмици на здрава работа. Разликата между тези, които успяват и провалящите се, е в способностите на едните и другите да се надигат отново.

dupe-10Крака и дупе във форма служат не само да привличат погледите, когато сме облечени в дънки. Освен функцията да ни придвижват, тези две части на тялото служат за база на всеки спорт. Време е за клековете – упражнението „цар" за долната част на тялото. Има различни вариации, взависимост каква сила или трудност искаме да вложим и до колко е необходимо да модифицираме седалищния мускул.

Но като за начало е най-подходящ базисният клек /който може да се изпълни с помощта на един обикновен стол/, а за по напредналите – важат всички останали клекове, които познавате още от часовете по физическо в училище. Ако добавиш щанга вече влизаш в листата на много напредналите.Пример за клек с щанга може да намерите в приложението PDF. Там ясно се виждат и кои мускулни групи активно участват.

За упражнението на снимката в дясно - контролирайки тежестта, залепи ханша към пода, избери единият от двата крака за опорен, повдигни другият нагоре, докато  не стане перпендикулярен на пода. Започни да изтласкваш с помощна на седалищния мускул. Важно е гърба да бъде плътно прилепен, коремът прибран и ръцете да поддържат баланса на упражнението. Направи 2 серии по 15 повторения.

Галерия

2 коментари

  • Връзка към коментар Елисавета Четвъртък, 22 Юли 2010 09:45 от Елисавета

    За нищо! Пак заповядай ако има конкретна тема, която те вълнува - ние сме насреща, ти само сподели?!

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
  • Връзка към коментар Мария Сряда, 21 Юли 2010 11:25 от Мария

    Имам чувство, че това е писано за мен! :) Благодаря!

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Add comment