Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Фитнес»Интегрална форма»Спортът е много повече от упражнения за тялото - гребане
Сряда, 16 Февруари 2011 15:05

Спортът е много повече от упражнения за тялото - гребане

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(3 оценки)
Foto: PETRA Foto: PETRA
Моята програма за тренировки никога не е била просто една програма. Бе нещо като революция, като покръстване. Чрез спорта преоткрих тялото и душата си" - споделя Чък Норис. Един от най-приятните моменти в моята работа като персонален треньор е, че съм пряк свидетел и участник в душевната трансформацията на голяма част от моите нови ученици. Особено когато влязат в ритъм на тренировките, които правим заедно.Основната причина поради, която мнозинството прави упражнения е естетическата. Въпреки, че няма нищо лошо в това, реалността показва, че истинската облага от размърдването на скелета и мускулите са психологическите промени, които настъпват в тялото и мозъка.
По вина на застоялия начин на живот, лека по лека губим връзката между тяло и ум и е съвсем нормално, мозъкът да почне да се „оплаква" по някое време – депресии, безсъние, лошо настроение, стрес...И въпреки, че упражненията може би не се най-лечебното Grebane-1средство за тези болежки, със сигурност много помагат. Нещо повече. Има лекари, които са твърдо убедени, че ако спорта можеше да бъде превърнат в хапче, щеше да бъде най-продаваното в света, казвала съм го и друг път, но не се уморявам да го повтарям защото е самата истина!

Ясно е на всички ни, че когато сме в добро разположение на духа, сме по-продуктивни в работата, пълни с енергия и живец, персоналните ни контакти се подобряват и много по-често виждаме позитивните неща от живота. Аз лично, не карам колело в парка или играя баскетбол със съпруга ми, мислейки за моето здраве, нивото на холестерола или кръвното ми налягане. В тези моменти ми е все едно. Спортувам защото когато приключа, особено след душа, съм на седмото небе. Подобрява ми се настроението, спя добре и ежедневните проблеми придобиват различно измерение! Казват, че е заради „ендорфина" – тази сустанция, която отделя нашия мозък като отговор на физическите натоварвания, извършвани от тялото.

 

Единственото в което съм напълно убедена е, че е супер лесно да се запалиш към това усещане за блаженство. Вярно, превръща се в пристрастеност, но е едно добро привързване, позволяващо да оптимизираш физическия си потенциал и което е още по-важно, духовният също. Както казва, един приятел – „Ако всички хора правеха поне 30 минути упражнения на ден, светът щеше да е по-добър."

 

Лошото положение на тялото и болките в гърба афектират върху много хора, особено тези, които напредват с годините. Малко по малко рамената се отпускат и накланят напред, причинявайки стрес върху гръбначен стълб. Налага се да подсилим гръбначните мускули, за да задържим прав гръбначния стълб.

 

Не само заради това, ми се иска да ви припомня за гребането. Най-добре би било да практикувате гребане на чист въздух и в открити Grebane-2води, но когато липсва тази възможност и фитнес залата е добър сценарий. Тренажорът за този тип упражнения може да бъде намерен във всеки фитнес. Когато гребем, заздравяваме не само мускулите на гърба, но и рамената и ръцете. Гребането е перфектно за сърдечното-съдовата ни система и за разлика от бягането, предпазва ставите. Ако няма апарат за гребане в твоя спортен център, не е лошо да отскочиш до Панчарево в София , Гребната база в Пловдив или езерото в твоя роден град, за да усетиш истинския „вкус" на този спорт. Не се притеснявай, ако има кой да ти даде няколко инструкции, няма да завършиш упражнението плувайки, ще гребеш наистина.

 

ТРЕНИРОВКА

Понеделник – Упражнения за тонификация – клякания, коремни преси, рамена, гръб и бицепс. Нагоди сериите към твоята момента физическа форма.
Вторник – Аеробна сесия от 30-45 минути – велосипед, плуване, тичане или гребане.
Сряда – Активна почивка, но не означава че няма да качваш стълби, да се разхождаш в парка, да тичаш до детската градина на сина ти и обратно..
Четвъртък – Упражнения за тонификация. С две повторения повече от понеделник.
Петък – Отново аеробни упражнения и понеже е краят на седмицата, спокойно можеш да се отдадеш изцяло на гребането – ако има къде на чист въздух, най-добре. Ако не – тренажьорът във фитнеса е твой.
Събота и Неделя – Твоят любим спорт на чист въздух.

 

ХРАНЕНЕ
Birena_maia

Пак бирена мая - в „грипаво време" сме и за това ще ви припомня за добрите свойства на бирената мая. Богата е на минерали, витамини и протеини, съдържа много желязо и витамин В – фундаментални за енергията на организма. Може да я намерите във всяка билкова аптека и се консумира лесно, слагайки я в мюслите, портокаловия сок или топлото мляко. В комбинация с витамин С всяка сутрин, ви гарантирам освен сили за бягане, че ще успеете да „избягате" и от грипа.

 

ТАКА ГО ПРАВИ...Том Круз

Том е истински запален по спорта, практикува всякакъв тип упражнения – от Пилатес до вдигане на тежести, тенис и плуване. Сменя програмата взависимост в какъв филм ще участва. Когато беше на снимки в Испания, не спря да играе голф, например.

Add comment