Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Фитнес»Интегрална форма»Липсата на време НЕ оправдава НЕправенето на спорт
Сряда, 16 Юни 2010 20:50

Липсата на време НЕ оправдава НЕправенето на спорт

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(2 оценки)

Персоналните тренировки са на мода в последно време, но не заради това реших да се посветя на тази професия. Като чужденка в Испания, имах време да наблюдавам в продължение на 2 години начина на живот и навиците на местните. Статистиката сочи, че 30% от подрастващото поколение между 12 и 18 години страда от затлъстяване. Едва трима на всеки десет испанци, спортуват редовно. А хората, които днес са между 30 и 50 годишни, са практикували физическо възпитание в училище едва веднъж седмично. Тези данни бързо ми дадоха да разбера, че с професията на персонален треньор ще мога да покривам и то добре разходите си.

Изкарах курс към Спортната академия в Барселона, в който освен чисто физическите дисциплини, бяха включени такива като хранене, психология и „Пилатес" /или както го наричат тук – съвременната йога/. Все още нямам известни клиенти, с които да се похваля, но за сметка на това имам такива, които след тримесечен упорит труд вече започват да усещат промяната. Опитвам се да им обясня, че ние не просто правим физически упражнения. Ние променяме навици си. Мисленето си. Физиката си.И си създаваме нови. И всичко това за цял живот. Защото спортът и правилното хранене не са просто прищявка на сезона. Те са начин на живот. Макар, че това българите го знаем отдавна, нали?

За краткото, но пълноценно време, откак работя като персонален треньор, причината или основното извинение, на което залагат повечето хора, които не правят никакви упражнения, е липсата на време. «Къде да го намеря това време, излизам от работа в 8 вечерта.» или «Правя достатъчно упражнения, като вдигам децата си всеки ден» - се аргументира мнозинството. Въпреки всичко, ако положим малко усилия и направим едно кратко проучване, става ясно, че имат и то предостатъчно време.

trener-12

Проблемът е по-скоро в липсата на мотивация, отколкото на време. Много често ни мързи.Не ни харесва.Или въобще не знаем от къде да започнем.Всички сме наясно обаче, че когато нещо ни се услажда – винаги намираме промеждутък за него. Също както когато сме влюбени, нали??? Идва ми наум една фраза на Ницше, която е много подходяща за пример в случая – «този, който има едно достатъчно силно «Защо» винаги ще намери начин «Как» да свърши нещата».

Всички сме наясно, че положителните страни на правенето на спорт са много повече от отрицателните. Като започнем от тонифицираното тяло, преминем през увеличената енергия, която ни помага в ежедневието и стигнем до подсиленото сърце и отворените за въздух бели дробове.

trener-11

Добрата новина е, че не е необходимо да се прекарват часове наред във фитнеса, в стил Рамбо, за да се постигнат желаните резултати. Както ще ви разкажа занапред в тази колонка, с малко повече ентусиазъм, изпълнявайки съветите ми и практикувайки спорт три пъти в седмицата, всеки ден ще се чуствате все по-добре.

Ще концентрираме усилията си върху коремната мускулатура. Празниците отдавна минаха и би трябвало вече да сте сложили „край на преяждането"...но както знаете, всичкото „това удоволствие" се е залепило именно върху обвивката на стомаха.

Преди да започнем с коремните преси, ще се наложи да ви припомня /и не ме смятайте за луда или педант/, но колкото и много да са, ако не комбинирате с някакво аеробно упражнение /тичане, каране на колело,плуване.../ и балансирано хранене, няма да постигнете видими резултати. Също така много важен фактор е качеството,а не количеството. Казано по друг начин – струва си да направите 20 правилни коремни преси, отколкото 100 за „заблуда на противника" /който в този случай сте самите Вие/.

trener-14

1 Коментар

  • Връзка към коментар Angelina Toleva Вторник, 21 Декември 2010 15:05 от Angelina Toleva

    Ели , страхотна статия, вярно е това че фитнеса стана като нарицателно, виждала съм хора които ходят там и дори незнаят какво искат да правят, до тях стоят инструктори а те горките ще заспат някъде от мързел. Важно е да имаш желание, време ще намериш винаги, няма ли желание оправдания мноооооого.

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Add comment