Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Фитнес»Персонални тренировки»Влизането във форма прилича на печеленето на пари. ТИЧАНЕ.
Сряда, 01 Декември 2010 20:11

Влизането във форма прилича на печеленето на пари. ТИЧАНЕ.

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(3 оценки)
По един или друг начин, процесът на влизане във форма прилича много на този, по който се печелят пари. Защо ли? Ами защото, онези които имат пари, говоря за истински богатите, никога не работят за пари. Ще рече, че това не е тяхната истинска мотивация. Обикновено имат работа, която им харесва. Вдъхновява. Забавляват се. Парите се явават като следствие от тези обстоятелства. „Правенето на упражнения има толкова много положителни страни, че ако можеше да се патентова под формата на хапче например, щеше да бъде най-продаваното в света."
Един от най-богатите хора в Испания и в света е Амансио Ортега. В Кралството е известен като „бащата на ZARA". Амансио създава консорциума „Индитекс". Състоянието му достига близо 22 милиарда евро. Човек, изградил цяла империя от едно малко ателие за шев и кройка на пеньоари в Ла Коруня. Наскоро в негово интервю прочетох, че работи по 12 часа дневно. Че се наслаждава на професията си. Че не се вижда пенсионер. „Обожавам да работя" – казва сеньор Ортега. Като следствие от това при него „парите валят". От години не излиза от първата 10-та на най-богатите хора на Планетата, класирани от списания „Форбс".

Също като дрехите на ZARA, харесвани от много мъже и жени по целия свят, спортът също има нужда от харесване. Да чустваш Jorge-11наслада, когато тренираш е необходимо и достатъчно условие за да влезеш във форма. Да намериш нещо, което ти носи радост. Да те изпълва с положителна енергия. Да се забавляваш. Защото ако се запалиш по упражненията, ще прекарваш часове наред спортувайки. Ако работиш часове наред, резултатите неминуемо ще дойдат. Ако не вярваш, хвърли един поглед върху статистиката - магазините от групата на Индитекс са 3551, като най-популярната марка "ZARA" има 1270.

 

Една приятелка все ми повтаря, че обожава краката на футболистите „яки и с изписани мускули". Аз мога да ви уверя, че когато тези момчета тичат по тъча. Или скачат, за да ударят с глава. Или спринтирант към противниковата врата, последното, за което мислят са краката. Тяхното желание е да вкарат гол. Да спечелят мача, за да станат шампиони...По същия начин Рафа Надал не мисли за нивото на холестерола си докато играе финала на Ролан Гарос, например?!

 

Да се запишеш в някой фитнес защото си с наднормено тегло или пък защото ти го е препоръчал докторът, е мотивация, която се изпарява много бързо. Най-вероятно много скоро ще изоставиш всичко. Точно като 70% от хората, които започват определена програма с тренировки. Намери нещо, което ти харесва. В днешно време има изобилие от упражнения – йога, пилатес, фитнес центрове, кали, босу, бойни изкуства, боди пъмп,водна гимнастика, упражнения за в къщи, тай чи, разтягане, рейки, капойера, падел.

 

Да предположим, че ти харесва да плуваш!? Първо ще се наложи да вземеш няколко урока, за да усвоиш техниката. После е хубаво да си поставиш определена цел, като например да подобриш стила си за 3 месеца. Включително ще ти помогне ако се запишеш в някое вече съществуваща група от любители плувци. Ако се „запалиш" наистина към този спорт, сам ще се учудииш от времената, които ще постигаш в „кроул"-а например.

 

Преди няколко месеца за персонална тренировка при мен дойде клиент, който искаше да отслабне с 10 килограма. Попита ме Jorge_9„Какво да правя?". Предложих му да се включи в подготовката на един триатлон. Не да се състезава. Неговата цел бе само да завърши състезанието. Резултатите нямаха значение. Само участието. Не само, че финишира успешно, но и свали излишните 10 килограма. И се запали по спорта неимоверно. Може да го видите на снимките. Упражненията за разтягане, които са приложени веднага след статията, са от ИЗКЛЮЧИТЕЛНА важност като превенция срещу контузии и мускулна треска. За разтягане са нужни САМО 5 минути след аеробната сесия.

 

За това моята препоръка е...тичането. Да, зная какво ще кажете. Скучно е. Студено. Уморително. Изисква подходящи маратонки. Пък и маршрут. Започна зимата. Кално е за бягане навън. Във фитнеса е пълно с хора. Пък и празниците започват. Да. Да. Да. Знам.

Знам обаче и това, че за да започнеш да тичаш единственото необходимо и достатъчно условие е да имаш здрави КОЛЕНА. Другото е като печеленето на пари. Въпрос на мотивация. И не забрявайте стречинга!

 

ТРЕНИРОВКА

Тренировката за влизане във форма има две основни цели – да направим две аеробни тренировки и две от типа „тонификация на мускулите"


Понеделник – Тичане 30 – 45 минути. Опитай натоварването да бъде с ниво „средно" ако имаш тренировъчен опит. Ако не – започни с леко.

 

Вторник – Таблица за тонификация. Направи клякания, странични повдигания за рамена, коремни преси и упражнения за гърди в две серии с повторения, които ти позволява формата ти в момента.

 

Сряда – Почивка. Въпреки, че няма да спортуваш активно, качвай стълби, свивай коремните мускули, докато седиш в офиса, разтягай седалищния мускул...

 

Четвъртък – Същият тренировъчен план от понеделник.

 

Петък – Таблицата за тонификация от вторник, но прибави две повторения повече за всяко упражнение.

 

Събота и Неделя – спорт на чист въздух.

 

ХРАНЕНЕ
Здравословна храна и капризи

Много често ме питат дали спазвам това, което препоръчвам. Честно ще си кажа - използвам формулата 80 – 20, което ще рече в 80% от случаите се храня здравословно (плодове, зеленчуци, прясно месо...) и в 20% си угаждам (биричка, шоколадче...). Важни обаче са всекидневните навици – редовно спортуване, здравословно хранене, позитивно мислене...така някоя и друга вафличка не нарушава баланса ми.

Галерия

Add comment