Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Фитнес»Фитнес уреди»Заразата спининг
Петък, 13 Август 2010 20:32

Заразата спининг

От Витаминаспорт
Оценете статията
(2 оценки)
автор колаж:Antonio de Felipe автор колаж:Antonio de Felipe
Както много неща в социалния живот, така и спорта зависи от това „как го правят известните". Наскоро в най-популярния спортен вестник „Марка" излезе материал, посветен на новия център за високо спортно майсторство на Реал Мадрид, наречен „Мадрид ТЕС". Във фокуса на статията бе залата с 25 велосипеда, в която футболистите на кралския клуб практикуват спининг. За мнозинството от читателите на ежедневника, „спининг" звучеше като поредната странна контузия на бразилеца Кака или като новия „look" на ексцентричния втори капитан Серхио Рамос.
Имаше и такива, които залагаха, че това е някоя нова и модерна «зараза», която се лепи само по богати и популярни. Разбира се за отдавна просвететените по чисто спортните теми, това бе сигнал, че дори и най-титулувания клуб в света се е запалил по едно от най-хубавите и модерни напоследък аеробни упражнения, каквото е спинингът.
Ако се питате „що за щуротия е това?" – ще ви помогна веднага. Става въпрос за определен модел статични велосипеди, които се карат с помощта на инструктор в зала и на фона на музика. Въртенето на педалите прилича много на реалното такова по естествен терен.
pic_index02По време на класа, инструкторът варира ритъма до такава степен, че в определен момент ти се струва, че изкачваш Рила планина и в следващия – че се спускаш по някоя от уличките на Велико Търново. Музиката, треньорът, който дава команди и това, че около теб има други, които също „се потят здраво" , е много мотивиращо – твърдят експерти. Тренировката обикновено трае 45 минути и ако се престрашите, можете да изгорите много калории. Защо ли?
Заедно с мускулната сила и еластичността, сърдечносъдовата издържливост е фундаментална част по пътя към влизане в добра физическа форма. Основната функция на сърдечносъдовата система, както ви е добре известно, е да изпраща, посредством кръвта кислород и хранителни вещества /сред които и мазнината, от която така желаем да се отървем/ към всяка от клетките в организма. Във всяка клетка съществуват „пещи", наречени митохондрии, където кислородът се смества с различни ензими, за да се получи процес на горене /в случая на мазнината/ и да се произведе енергия.
Какво обаче става ако имаш малко „пещи"? Ако ти липсват ензими? Ако сърцето ти е слабо и не изпомпва достатъчно кръв? Или пък в кръвта ти има малко червени телца? Накратко – ако твоята вътрешна инфраструктура не е във форма?
marca-1Това означава само едно – ще страдаш много ако опиташ да практикуваш какъвто и да е спорт и няма да изгориш необходимото количество мазнини. Аеробните упражнения – плуване, тичане, каране на велосипед...- имат за цел да активизират твоята сърдечносъдова издържливост, повишавайки капацитета на тялото да обработва кислород и да топи мазнини
И тук спинингът идва на помощ, особено за онези, които страдат от перманентни проблеми със ставите. Предимството му е, че няма директен контакт с асфалта.
Аз лично препоръчвам по един сеанс на седмица, особено ако времето е лошо и не можете да излезете навън с любимото колело. В началото е трудно да се хване „трикът", но малко по малко тялото и особено краката, се нагаждат. Именно за това е особено важно да информирате инструктора, че сте начинаещи и той да ви помогне да нагласите велосипеда /височина на седалката, закрепване на педалите, правилно положение на тялото/, спрямо вашите антропологични дадености. Опитайте и със сигурност после „вътрешното ви аз" ще ви се отблагодари...
Освен „потене" обаче за влизане в добра форма се нуждаете и от баланс в храненето. Ако не разполагате с личен ендокринолог, какъвто имат Кристиано, Касияс, Серхио Рамос и компания се налага сами да поставяте «спирачки» на всичко онова, което влиза в организма.
За да функционира добре, тялото се нуждае ежедневно от 59 различни химични субстанции, наречени основни хранителни вещества /мазнини, въглехидрати, протеини.../. Те трябва да влязат в организма от храната, която се консумира. Чистото месо е богато на протени, плодовете на витамини, спагетите на въглехидрати...Всеки продукт внася различни елементи, именно за това е важно да се храните разнообразно и в пропорционални количества.
Един съвет – преди да сложите каквото и да било в устата си, помислете дали вашите прадеди биха го изяли – това е добър индикатор дали храната е натурално балансирана.

Add comment