Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Спорт»Баскетбол»Баскетбол на въображаемо игрище
Вторник, 07 Септември 2010 10:39

Баскетбол на въображаемо игрище

От Витаминаспорт
Оценете статията
(3 оценки)
Световният шампион по баскетбол е първенец и в салона. Или по точно казано, момчетата на Скариоло тренират своето въображение във фоаето на хотела в Истанбул. Изчистват детайли от комбинациите, предвиждат определени атаки на противника, играта в защита, един срещу един, доизкусуряват защитните функции на отделните играчи. Най-важното - всеки член на екипа има глас и право на мнение. Целта на треньорския щаб е цялостното подобряване на играта, на ОТБОРНАТА игра.
Националният селекционер Серхио Скариоло въведе тази нетрадиционна форма на тренировка в испанския отбор още с встъпването си в длъжност през 2009 година. Методът дава фантастични резултати, както добре се видя на Европейското в Полша, където испанците спечелиха своята първа титла на Стария континент.
Техническото наименование на тази форма на тренировка е "walk through" и както повечето неща в баскетбола, е измислена от американците. Треньорският щаб предварително разчертава пода във фоайето на хотела с формата на половин баскетболно игрище, кето има своя зона за три точки, за наказателни удари, подкошие...Когато момчетата стъпят на „терена" заемат своите обичайни игрови позиции и веднага започват да упражняват действия в защита, като си помагат един на друг.
Както добре знаем всички, които обичаме този спорт, баскетболът е преди всичко солидарност. Играчите говорят помежду си. Комуникират. Коментират какво може да направи всеки един от тях, за да помогне на съотборника си, до къде стига защитната линия и къде започва нападението, дали ще атакуват от дясно или от ляво...

„Използвам тази техника от доста време – разказва Скариоло – мисля, че още от първата ми година в Уникаха Малага, но е вечеfoto-oficial-seleccin-espaola-de-baloncesto малко стара. Както винаги в нашата работа, американците ни изпреварват с много. Честно казано предпочитам я вместо да натоварвам отбора с монотонни видео сесии с игра на противника и моите теоретически разбирания за предстоящи двубой. Удобна е и когато нямаме игрище на разположение, използваме някоя от залите на хотела, в който сме настанени, за да пресъздадем вероятни ситуации от мача. Опитваме да уловим възможно най-реалните усещания, движейки се и обсъждайки на висок глас, нещата които смятаме за удачни или искаме да постигнем в престоящата среща."

Баскетболистите се подготвят съвсем като за реална тренировка. Слагат си тренировъчни потници, разделят се на титуляри и резерви, топката винаги присъства и винаги упражняват защитните системи, предварително подготвени от треньорския щаб. Зоната, която помогна на испанците да победят Гърция в осминафинала на Световното първенство бе тренирана предварително по този начин. Всеки, който го гледа обаче отстрани, остава с усещането, че тази форма на подготовка е малко смешна, като нямо кино. Но съвсем не е така.

„Много ни помага последният диалог, който сме имали помежду си пред мач. Научаваме страшно много детайли за противника, тактически дооформяме подхода, помощ на терена, помощ в защита. Въпреки, че упражняваме всичко това в малко пространство, се създава усещане за реалност, за автентичност, като че ли наистина играеш. Най-хубавото е, че целият отбор взима участие. Всеки има мнение и го споделя пред съотборниците, комуникираме много, което после ни помага и на игрището." – разказва Марк Гасол, който познава тази форма на работа от САЩ.

basket-1„Системата е много педагогична. Двама играчи, на които е поставена задача например, да защитават най-добрия от противниковия отбор, предварително изяснават подробностите около неговата защита, как ще му направят блок или в коя посока ще застанат, ако въпросният опита да финтира. В края на краищата, тези които играят са те. Аз съм отвън." – допълва впечатленията си от нетрадиционната тренировка, селекционера Скариоло.

„Колкото повече информация имаш за противника, толкова по-подготвен си. В моменти като този да играеш на Световно първенство, всичко помага, всеки детайл има значение" – коментира Хорхе Гарбахоса. „Моята цел е да синтезирам дъската, на която пиша теорията и да направя по-интензивна и забавна подготовката преди важен мач. Тази практика ни донесе успех миналата година в Полша и това лято може пак да ни помогне" – резюмира Скариоло.

2 коментари

  • Връзка към коментар Елисавета Четвъртък, 30 Септември 2010 20:30 от Елисавета

    Специално за теб, Мишев...мисля, че много ще ти хареса, БИРАТА е важен герой в животa на спортиста!http://www.vitaminasport.bg/news/sport/bira-i-sport-%E2%80%93-perfektnata-formula.html

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
  • Връзка към коментар Мишев Вторник, 07 Септември 2010 20:32 от Мишев

    е пак като не тренират на маса с биричка :)

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Add comment