Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Спорт»Футбол»Барселона обучава нови Пеп Гуардиола - стартира първият курс за формиране на треньори в клуба
Петък, 25 Март 2011 13:09

Барселона обучава нови Пеп Гуардиола - стартира първият курс за формиране на треньори в клуба

От Витаминаспорт
Оценете статията
(2 оценки)
Барселона от години произвежда първокласни футболисти. Школата "Ла Масия" е символ за качество при подрастващите. Ред е и на треньорите. Ръководството на синьочервения клуб си е поставило амбициозната цел да "обучава и възпитава" първокласни футболни наставници. Обучението започва с "метода Барса". Основен предмет е история на каталунския клуб. Целта на новата учебна програма е Барселона да "произвежда" нови Пеп Гуардиола.
Барселона постави началото на нов проект, чиято основна цел е да обучава и подобрява нивота на футболните треньори, които работят в школата на каталунския клуб. Само преди няколко дни започна и първият курс за треньори във футболната школа на Барса. От години в "Ла Масия" се залага на интензивната работа с подрастващи футболисти и се постигат повече от Barca_curs-4чудесни резултати. От ръководството на клуба смятат, че е време да се направи още една крачка напред и да се постави началото на нова тенденция - да се обучават треньори за собствена употреба.

Идеята е да се формират треньори по футбол, които после ще станат част от борса за треньори, достъпна за нуждите на клуба.Селекцията и назначенията ще се правят взависимост от нивото на обучение, постигнато от всеки един от специалистите. Желаещите да се формират като футболнти треньори ще започнат от най-ниското ниво във Футболната школа на Барса, ще преминат след това към юношеските отбори. Ако резултатите се положителни и те самите искат да продължат оброзаванието си в тази посока, ще имат ввъзможност да тренират отборите на Барселона, които играят в по-горни и професионални дивизии.

Идеята, с автори Чеви Марсе, директор на Футболната школа на синьочервените и Хулио Алберто, бе приета радушно от всички управленски нива на клуба. И не само...Желаещите да се запишат на курса за Barca_curs-3треньори са повече отколкото свободните места. Общо 39 футболни специалисти ще бъдат подготвени в първия курс за сезона. Основната идея е първите да излязат и "най-заразени" с усещането за това какво всъщност е БАРСА. И не само що се отнася до технически и тактически приоми, които използва първият отбор на терена, но и с теми, засягащи управлението на отборо, методология, коучинг, спортна психология...всичко, което засяга работата на треньора в клуб като Барселона. Отделен предмет набляга на познанията за това как да се работи с родителите на децата, играещи футбол или управлението на цяла една футболна школа.

Курсът е предвиден да продължи 4 месеца и общо 120 учебни часа. Едно от най-мотивиращите условия за младите треньори е, че в процеса на обучение ще имат възможност да общуват и черпят знания от вече доказани имена в тази професия. Семинарите с известни треньори и футболисти са предвидени в програмата.

Основната цел на обучението е треньорите да се идентифицират с културата, традициите и начина на работа във футболен клуб Барселона. Именно за това е предвиден предмет по история на ФК Барселона. Това е първото издание на професионално обучение за треньори, но според първоначалните данни и интересът, който предизвика, всички в клуба смятат, че е само началото. Предвиждат се още курсове занапред. Завършилите успешно курса, който се провежда в инсталациите на самия клуб, ще имат възможност да започнат работа в школата на Барселона, а оттам нататък възможностите са отворени пред всички...Новите Гуардиола запрятат ръкави!

Add comment