Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Спорт»Футбол»Диета-чудо трасформира Карим Бензема, който превръща телесната мазнина в голове
Събота, 28 Януари 2012 16:25

Диета-чудо трасформира Карим Бензема, който превръща телесната мазнина в голове

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(2 оценки)
Карим Бензема Карим Бензема www.google.es
Карим Бензема се намира в най-добрата си форма откак е футболист на Реал Мадрид. Има няколко мотива за това, но една от тайните за чудесната физическа форма на французина е намаленият процент на мазнина в организма му. Нападателят на испанския клуб започна кариерата си в Мадрид с 12% мазнини в тялото, а в момента се намира на 9-10%. Това означава, че неговата физическа сила е значително подобрена. Тежи по-малко и притежава голяма потенция и скорост. В отбора на Реал Мадрид, футболистът с най-нисък индекс на телесна маса е Кристиано Роналдо със 7. Майкъл Джордан е спортистът, който винаги е поддържал своя индекс на телесна маса на лимита - 6, като за неговия спорт баскетболът, индексът варира между 6 и 12.
Френският национал се остави миналото лято в ръцете на специалисти по хранене, нутриционисти, които му предписаха специален хранителен режим, с помощта на който свали килограми и достигна максимална физическа форма само за един сезон. Важно за отбелязване в случая на Бензема, който ползва съветите на същите диетолози, с които работи и неговият Benzema-2сънародник и ментор в Реал Мадрид, Зинедин Зидан, е че свалянето на килограми, не бе съпътствано от намаляване на мускулната маса. Това, което постигна Карим бе да изчисти организма си от излишната мазнина, без това да се отрази на процентът мускулна фибра в тялото му.

С 9-10% мазнина в тялото означава, че Бензема е влязъл в категорията "атлети". Сега се изморява по-рядко, способен е направи повече повтарящи се последователно физически усилия, като например: спринт, спиране, тръгване, бърз старт...и всичко това на къси разстояния. Тези физически подобрения, прибавени към футболния талант и качествата му на спортист, направиха възможни головете през сезона за Реал Мадрид, които идват след чисто индивидуална изработка от страна на Карим. По-издържлив, по-бърз и по-интензивен е на игрището.

Футболът е аеробен спорт, при който се налага да се правят продължителни физически усилия. За треньора на Бензема в Реал Мадрид, Жозе Моуриньо е фундаментално футболистът, който играе в даден мач да "изпразни" до минимум физическите си запаси на терена. Португалският специалист иска футболисти в максимална физическа форма, способни да издържат на интензивния физически ритъм на двубоите без това да лишава от индивидуалните футболни ракурси, всеки един от тях. Това, което липсваше на Бензема в предишни сезони бе постигнатото през настоящия, а именно намаляване на Индекса на Телесна Маса /ИТМ/, което му позволява да се възползва от физическите си данни максимално.

Какво всъщност представлява индексът на телесната маса? Това e медико-биологичен показател, който служи за определяне на нормалното, здравословно тегло при хора с различен ръст и за диагностициране на затлъстяване и недохранване. В случая на Карим кислородът, който приема и използва за "гориво" в организма, стига до дробовете му в по-голямо количество от Benzema-1на останалите "нормални" спортисти. Това е и тайната за неговото по-бързо възстановяване след мач и че се уморява по-бавно, сравнен с останалите футгболисти на терена по време на двубой. И на всичкото отгоре с нисък индекс на телесната маса, Бензема има по-малък процент за риск от контузии.

Постигнат веднъж, този нисък индекс на телесна маса трябва да бъде поддържан. И именно това са посъветвали специалистите по хранене младия френски футболист. Постигнатата почти перфекта физическа форма от страна на Бензема се дава като пример в Реал Мадрид, където Жозе Моуриньо се накара на някои футболисти, качили килограми след коледно-новогодишните празници.

Разбира се успехите на Бензема са продукт не само на подобрената му физическа форма, но и на чудесната психическа, в която се намира в момента. Помъдря. И човекът, който най-много помогна в този процес е Зинедин Зидан, превърнал се в ментор за младия си сънародник. Психическата и физическа положителна промяна доведоха и до промяна в ежедневието на Карим. Разказват от Реал Мадрид, че френският национал се смее много повече, тотално интегриран е в кралския клуб, та дори е станал "кръстник" на по-младия си сънародник Рафаел Варан, на който помага в първите му стъпки като футболист на кралския клуб.

Индексът на телесна маса е тайната за успеха на всеки ателт. Не е нужно толкова да се гледат килограмите на спортиста, колкото неговият процент на мазнина в организма. Ако нивата на el-jordan2тази мазнина не са адекватните за неговата физическа структура, се намалява ефективността му на терена. Най-вече се влошават показатели като скорост, издържливост и отскок. Телесната мазнина се изчислява като процент от тоталната телесна маса на организма, която от своя страна е съставена от мазнини, мускули и кости. ИТМ за нормални хора и професионални спортисти е различен.

Майкъл Джордан например, винаги е бил на лимита на индекса на телесна маса - 6, като за неговия спорт баскетболът, индексът варира между 6 и 12. Неговият невероятен отскок и това, че успяваше да "прелети" над съперниците до голяма степен се дължи именно на неговия нисък процент мазнина в организма.

В отбора на Реал Мадрид, футболистът с най-нисък индекс на телесна маса е Кристиано Роналдо със 7. Португалецът държи първенството за най-атлетичен играч на белия клуб.

Статията за подобрената физическа форма на нападателя на Реал Мадрид, Карим Бензема е чело на в-к "Марка" от 28 януари 2012 година.

Add comment