Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Спорт»Футбол»Моуриньо иска щастливи футболисти, няма забранена храна, има балансирана диета
Четвъртък, 30 Декември 2010 09:29

Моуриньо иска щастливи футболисти, няма забранена храна, има балансирана диета

От Витаминаспорт
Оценете статията
(1 Оценка)
Моуриньо акостира в Реал Мадрид с една почти „невъзможна мисия" – да спре добре смазаната машина Барса, водена от Пеп Гуардиола. Физическата подготовка с топка, балансираното хранене и персоналния план за тренировка са опорни точки в тренировъчната система на португалеца. Работата на всеки футболен треньор, според Моуриньо е да унифицира характера на цялата група и когато постигне усещането отбора да се чуства непобедим, означава че отборът е на крачка разстояние от това да се превърне в шампион.
1. Когато някой погледне Реал Мадрид отвътре си дава сметка, че е много-по велик отколкото изглежда отвън, нали?
Когато дойдох заявих, че да тренираш Реал Мадрид е като да отидеш на Луната. Спортното, социалното и културното влияние, което има този клуб с повече от 100 годишна история, е толкова голямо, че прави възможен факта „Сантяго Бернабеу" да е посещаван почти толкова, колкото музея „Прадо". Въпреки, че признавам, че съм на Луната, моите крака са здраво стъпили на Земята. Спечелих титли и оставих отпечатък в клубовете, в които съм работил като треньор. И ще направя всичко възможно моето име да остане в историята на Реал Мадрид. Искам да го видя изписано със златни букви, като плод на завладените титли.

2. В днешно време футболът е повече спорт, отколкото игра, решаваща ли е физическата подготовка за състоянието на отбора?
Без способности, без техника, не може да се направи нищо. Но без физическа подготовка вече имаш сериозен проблем, най-вече за футболистите, които са на повече от 30 години. Налага се да бъдеш в перфектна физическа форма защото ако не си, връзката между краката и главата не функционира. И тогава наситина започват проблемите.

3. Коя е най-важната част от физическата подготовка във футбола?
Jose_M-11Балансът. Компенсацията. Тренирайки, се опитваме да постигнем подобрения на всяко ниво от физическа гледна точка, а тренировките за специфични за футбола. Именно за това почти винаги тренираме с топка и интензивно. Всеки един футболист има свой персонален план за физическа подготовка, съставен на базата на неговите слаби и силни страни, контузиите, които е имал през годините и т.н.
Например – футболистите имат доста развита мускулна маса в краката и това предполага загуба на гъвкавост, което пък пречи на играта им като цяло. Именно за това се налага да работим специфично, за да компенсираме това несъответствие.

4. Използваш ли програмата MiCoach, на която си рекламно лице?
11 от всеки 12 месеца футболистите са заедно с нас – треньорите и тренират по един или два пъти на ден, ако се наложи. Изучаваме всеки детайл, но когато са във ваканция тази програма е фантастичен уред за контрол. Футболистите никога не престават да бъдат футболисти и трябва да се поддържат на максимално ниво. И още повече когато става въпрос за кратки ваканции, каквато е Коледната, прзе която сме задължени да ги оставим да си отидат по къщите из целия свят – Мали, САЩ, Бразилия. В Англия например по Коледа се играят най-много мачове, за да могат децата да ходят да гледат футбол. В Испания обаче има ваканция и само ден-два след нея, мач от шампионата. И се налага да се състезаваме с отбор като Барса, което означава че не може да има отпускане в нито един момент от сезона. Преди беше „ имам ти доверие", днес където и да се намират нашите футболисти, знаем на минутата дали са тренирали и дали са изпълнили коректно своята тренировъчна сесия, интензивно, правилно и възстановяващо след това.

5. Кой е най-добрият спортист от футболистите, които си тренирал?
Аз винаги давам пример с Франк Лампард от Челси. Не беше най-бързият, нито този който скачаше най-много, но през 3-те години докато му бях треньор е играл всичките мачове и то на много високо ниво. Неговата издържливост е уникална, особена като се има предвид, че играе в елита на световния футбол. Също бих изтъкнал Занети от Интер. На 37 години развиваше скорост като на футболист на 25. Тайната ли? Винаги я изтъква неговата съпруга. В деня, в който не е повикан в групата за мач, още в ранни зори, той излиза да тича.

6. И как се тренира Кристияно Роналдо, който прилича на „физическо чудовище"?
Кристияно се пази сам. Всеки ден за него всичко започва отново, тренира или не с отбора. Винаги тренира на 100%. В къщи има всичкоJose_M-33 необходимо за тренировки. Основната работа, която имаме с Кристияно е по-скоро психологическа, отколкото физическа.

7. Има ли разлика в тренировките на отбори в различните шампионати?
Налага се тактическите и физическите тренировки да се адаптират към характеристиките на всяка държава. Английската лига е с повече контакт между футболистите, в италианската няма много пространства за игра, докато испанската, благодарение на качествата на нейните футболисти, е най-бързата.

8. Промени ли се много футбола в чисто физически план от твоето начало като треньор и сега?
Преди футболът беше един маратон от 90 минути. После се превърна в тичане на дълга дистанция от 5 000 метра. Днес е спринт от 90 минути.

9. Много ли си стриктен в храненето на футболистите?
Аз винаги казвам, че футболистите трябва да бъдат щастливи. Когато футболистът е щастлив нещата изглеждат по-друг начин. Именно за това не можеш да забраниш на футболистите да ядат това, което харесват. Единственото, което правим е да наблюдаваме и коригираме тяхната диета, която винаги трябва да бъде добре балансирана.

10. Може ли да се тренира характера на фугболистите?
Да, като биеш. Да печелиш мач е единственото, което ги кара да вярват в себе си. Това, което помага за изграждането на колективната каризма и всъщност тя е най-важното във футбола, не персоналната. Работата на всеки треньор е да унифицира характера на цялата група. Когато треньорът постигне усещането един отбор да се чуства непобедим, значи е на една крачка разстояние от това да се превърне в шампион.

11. Обръщаш ли внимание на статистическите данни, които се получават след всеки мач?
Това са само още едни цифри, които трябва да гледаш в перспектива. Зависи от позицията на отделния играч, тези в центъра на терена пробягват до 12 километра на мач например. Анализът след среща е по-скоро тактически, отколкото физически. Засичаме само някои изключение в състоянието на определен футболист.

12. Правиш ли нещо специално преди двубой?
Винаги преди мач чета 4 реда от Библията. Не е ритуал, нито мания. Става дума за нещо като презареждане на душата.

Още по темата за тренировъчния метод на Моуриньо - тук
Интервю на списание „Спорт Лайф", рубрика „Хора Спорт Лайф" -
www.sportlife.es

Add comment