Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Спорт»Футбол»Наръчник за треньори: Да се работи върху личността, а не само върху футболиста или как се упражнява метода Моуриньо
Вторник, 07 Февруари 2012 13:45

Наръчник за треньори: Да се работи върху личността, а не само върху футболиста или как се упражнява метода Моуриньо

От Витаминаспорт
Оценете статията
(2 оценки)
Жозе Моуриньо Жозе Моуриньо www.google.es
Философ, създател на науката за човешкото движение, проф. Мануел Серхио, преподавател на Жозе Моуриньо, защитава мотото: "За да бъдеш треньор, са ти нужни три добродетели: визия, лидерски качества и комуникационни умения ... И трите са еднакво важни, също като сърцето, черният дроб и белите дробове за човека." Преподавателят по философия в Института по физическо възпитание в Лисабон в средата на 80-те години е човекът, който най-много е повлиял в кариерата на Моу като треньор, споделя самият наставник на Реал Мадрид. Сеньор Серхио е ГУРУ-то на Моуриньо. Фразата, която маркира до живот португалския треньор е произнасена именно от неговия учител - "Този, който знае само за футбол, не знае нищо за футбола" - повтаря отново и отново неуморният учител на своите възпитаници. Именно това провокира треньора на кралския клуб да започва с тактическите тренировки още от първия ден, в който поеме нов отбор. "Тренираш така, както играеш" е максимата на Моу. Португалският специалист използва нетрадиционна формула на тренировки, в която съчетава футбол, физическо и психическо натоварване.
Мануел Серхио, който сега работи за треньора на Бенфика Хорхе Хесус, хвали Моуриньо с това, че е привилегирован в способността си да разбира футболната игра като човешка наука. manuel_srgio_uxa"Това е неговият голям принос за спорта" - казва учителят. Наставникът на Реал Мадрид наскоро призна, че ученията на този изтъкнат професор по философия, са изиграли основна роля в кариерата му като футболен треньор. Проф. Мануел Серхио допълва, че за успеха на един треньор работата върху личността е по-важна, отколкото работата върху спортиста. Администрацията и управлението на човешките ресурси са по-важни от тактиката или физическа работа. Последната книга на португалския учител "Философия на футбола" се появи в скорошна снимка от офиса на Пеп Гуардиола. Може би влиянието на португалския философ надхвърля границите "Моуриньо". Може би именно заради Серхио Мануел, треньорът на Барселона е "хванал цаката" на вечния съперник Реал Мадрид.

"За да си добър треньор, трябва да бъдеш свободен. Критките не бива да те притесняват. Винаги трябва да гледаш хората и най-вече враговете в лицето. Не бива да се криеш". Това са думи на учителя на Моу, който допълва, че Жозе е "надарен с нюха на котка, която лови птици". Не е изненада за никого, че сега в Реал Мадрид Моуриньо се държи именно като котка, владееща положението в лова. Изиска правомощия да бъде единствен управник в отбора и ги получи. Постигането на пълен контрол върху белия клуб стана през изминалото лято, когато Хорхе Валдано бе освободен от своя пост и треньорът се превърна в генерален мениджър на Реал Мадрид, нещо, което се случва за първи път във вековната история на клуба.


Какъв всъщност представлява методът Моуриньо?

 

Тренираш така, както играеш. Това е максимата на Моуриньо. Португалският треньор използва нетрадиционна формула за тренировки, която съчетава футбол, физическа и психологическа подготовка. За да се види напрактика "метода Моу" са нужни не повече от 8 тренировъчни сесии.

 

Модел на игра. Моуриньо започва система обучение за системата на игра, която отбора използва още от първия ден. В първата сесия обикновено има няколко учебни часа, разпределени между сутрин и вечер и тренировката е винаги с топка. Предсезонната подготовка е времето, в което трябва да се подготви един отбор, в зависимост от модела на игра, който ще се entrenamiento-real-madrid--644x250използва през сезона и наличните футболисти. Тази фаза няма конкуренция в тренировъчния процес, защото позволява експерименти, корекции и повторни корекции, които не могат да се направят когато сезонът е вече в разгара си и мачовете се играят два пъти в седмицата. За да защитаваш, трябва притежаваш топката и без нея, трябва да създадеш правилния механизъм, за да си я върнеш. Тренировката на определена игрова ситуация не продължава повече от 15 минути, като се комбинира с интервали за почивка между една и три минути. Интензивността на тренировката е 120%.

 

Две полета. Моуриньо има водеща роля в тренировъчния процес, но разделя работата на два лагера. Дали са упражнения за защита или нападение, португалският специалист говори и жестикулира непрекъснато. Описва упражнението от ляво, което се изпълнява под надзора на Руи Фария и Айтор Каранка. Междувременно в другия лагер Хосе Морайс обяснява други упражнения, за други футболисти. Моуриньо не разкрива картите си. Разбърква обучението между всички налични футболисти, няма титуляри, нито заместници. Тренировъчните отбори са небалансирани. И все пак, за разлика от други треньори, децата от школата вземат активна роля в тренировъчното обучение.

 

Числено превъзходство. Моуриньо иска защитната линия да осъществява непрекъснат контрол върху топката. Когато неговият отбор не разполага с топката, защита на скорост и прилагайки всичките умения, футболистите трябва да върнат топката в притежание. Например, когато отбор, формиран от Рамос, Пепе, Албиол, Марсело, Гранеро, Кедира, Озил и Хоселу Mourinho-Guardiolaе с топката, към тях се включват Кристиано и Кайехон, за да може веднъж върната в контрол, топката да бъде използвана веднага за атака.

 

Физическа тренировка. За Моуриньо, организацията на отбора в игра е най-важният показател за това в каква физическа форма се намират футболистите. Формата във футбола не е само физическа, а е много повече от това. Отделната физическа тренировка е най-маловажна в глобалността на футболната игра. Руи Фария не изолира никога физическата от футболната работа. Дори по време на загрявката не се тренира без топка.

 

Натовареност. Моуриньо поддържа в седмичната тренировка на отбора определна ритмичност - редува различни модели на усилие-възстановяване при изпълнението на упражненията. Биологично не е възможно да поддържаш тялото в един и същ ритъм в продължение на дълъг период от време. Моуриньо намалява натоварването, но без това да опростява упражненията.

 

Влияние. Треньорът иска да контролира развитието на младите футболисти, като най-точният пример е французинът Варан. При него всичко е дозирано. Работи равномерно в центъра на отбраната с Карвальо, Пепе и Албиол. Моуриньо знае как да съветва играч на 18 години. Също така, Коентрао, които се открояваше по лявото крило на Бенфика, в Реал Мадрид Моуриньо не го използва на тази позиция. Мултифункционалност според физическата и психическа адаптация на отделния спортист.

Add comment
https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610