Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Спорт»Футбол»Шампионска торта за новия цар на света
Понеделник, 12 Юли 2010 15:15

Шампионска торта за новия цар на света

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(0 оценки)

Торта в четири часа сутринта. Това е първото нещо, което хапна новият световен шампион по футбол. Въпреки препоръките за правилно хранене, испанския национален отбор се облажи със сладкиша, лично приготвен от стюардесите в самолета, който ги превози до Мадрид.Първият плакат, който видяха шампионите на Дел Боске гласеше следното – „Добре дошли в най-щастливата държава в света".

espana_campeonaИспанският футболен отбор спечели своя първи Мондиал в историята и след Европейската Купа през 2008 година, стъпи на олимпа на испанския спорт където вече се намират баскетбола, хандбала, тениса, ръгбито, хокея на трева, водната топка. Никога няма да го забравим. Има хора, които след този ден могат да умрат спокойно. Испания е първенец на света в най-драматичния финал, виждан някога досега са някои от посланията, които могат да се прочетат по понеделнишки.

Знаете ли каква е разликата между отбор, загубил първия си мач на Мондиал и този, предал се в последния? Световната купа...гласи отговора. Този вече много популярен анекдот прави референция към загубата на Испания с 0-1 от футболното джудже Швейцария в първата среща на груповата фаза. Холандците от своя страна стигнаха финала непобедени, но загубиха войната в края. Това беше техен трети опит да се доберат до златото на Световно първенство.

Диетата на доктора на националния отбор Оскар Селада препоръчва веднага след мач да се заредят батериите с полезни въглехидрати, каквито са интегралните спагети или черният ориз, но в случай на емоция, сладкото се използва като успокоително, а не за задоволяване на глада в стомаха. Въглехидратите подхранват мускулите и мозъка с енергия, от която се нуждаят, за да се справят със стреса по време на състезание. Футболистите са наясно с това, че храната която приемат, отговаря на потребностите им от въглехидрати, както и кога и с какво количество да се хранят. В някои случаи се правят изключения...особено когато става дума за Световен шампион, нали?
Сред мерките, взети от доктор Селада още през лятото на 2008 година, когато ръководен от Луис Арагонес този отбор се подготвяше за Европейското в Австрия и Швейцария, е новата схема за възстановяване след мачовете. Първата и най-важна стъпка е да се погрижи за храненето. Класическият сандвич бе премахнат завинаги от диетата на играчите и заради това решение се наложи Испанската футбола федерация да наеме специален готвач, който придружава отбора навсякъде. „След двубой, нивата на глицерин в кръвта спадат драстично и не могат да бъдат възстановени само с един сандвич. Това е причината да разполагаме още в автобуса с по едно плато от паста и плодове, прясно приготвени, за всеки от играчите."
„Възстановяването трябва да бъде активно и персонализирано. Едно крило не изразходва същото количество енергия като защитника например и за това контролираме футболистите през всяка от минутите, в които е на терена във всеки един от мачовете , както и времето на тренировка." - коментира лекарят. В 24-те часа непосредствено след срещата се намира ключа към спечелването на следващата „Всичко е под контрол. Винаги след двубоите, например, не правим кросове, за да не продължаваме да натоварваме и изразходваме ставите. Правим същата аеробна работа, но във фитнеса, в басейна...футболистите си правят ледени бани за да възстановят краката и някои от ударите, получени на терена, които не могат да се видят с просто око."
След спечелената Световна титла, напитката е шампанско,а ледените бани най-вероятно ще бъдат в някой мадридски фонтан!

Add comment