Част от израстването на Рафа в играта му на трева е увеличената скорост в движенията му. През 2006 след като преживя най-трагичната контузия в кариерата си на левия крак, Жоан Форсадес – неговият треньор по физическата подготовка, реши да усъвършенства мускулатурата на тенисиста.Аеробната работа се пренесе от фитнеса в басейна за да се намали напрежението върху ставите.
За 3 години, „царят на червения корт" свали 6 килограма, преминавайки от 88 до 82. „Трябва ми само да го погледна в лицето за да разбера дали е в нормалното си тегло. Мускулите на бицепсите могат да бъдат лъжлив коректив макар, че всъщност те тежат най-много" – коментира Анхел Руис Каторро. „Работата, която извършваме заедно с Форсадес дава чудесни резултати".
Рафаел Маймо, физиотерапевт на испанеца, е този който контролира ежедневно храната на тенисиста. „Винаги ям паста и риба" – разказва Рафа. Продуктите с голямо съдържание на мазнини са забранени. Въглехидратите са важни, но най-вече преди мач когато организма има необходимост от повече енергия. Процентът мазнина в тялото на Надал днес е 10%. За сравнение – на един маратонец този процент е някъде около 7%.
За предстоящия турнир „на зелено" обаче Роджър Федерер е поставен под номер едно.В схемата на третия турнир от Големия шлем за годината – Уимбълдън - швейцарецът се смята за фаворит, като след него на втора позиция следва големия му конкурент Рафаел Надал. Трети е Новак Джокович, а петицата допълват Анди Мъри и Анди Родик.