Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Спорт»Спортна психология»Спортната психология в баскетбола
Четвъртък, 10 Февруари 2011 08:52

Спортната психология в баскетбола

От Витаминаспорт
Оценете статията
(2 оценки)
www.fibaeurope.com www.fibaeurope.com
Националният селекционер на България изнесе лекция на тема лидерството в баскетбола пред ФИБА Европа. Наставникът на женския ни държавен тим Хосе Мария Бусета говори на конгреса на генерални секретари на национални федерации, проведен в Мюнхен. От страна на Българската федерация по баскетбол присъства Георги Глушков. Лидерството в националните отбори, както и отношенията на баскетболистите със спонсорите и медиите бяха във фокуса на лекцията, която изнесе испанския спортен психолог.
Освен баскетболен треньор, водил женския държавен тим на Испания в периода 1985-1992, включително и по време на Олимпийските игри в Барселона, Чема Бусета е доктор по психология. По настоящем завежда катедра по Спортна психология към Националния университет за дистанционно обучение.

Има над 30 годишен стаж като спортен психолог, през които университетския преподавател работи последователно с испанските Jose_Maria_Bucetaспортисти на Олимпийските игри в Атланта и Сидни. Заема длъжността директор на кабинета по психология към Реал Мадрид – футбол и баскетбол. Лектор на Испанската футболна федерация. Съавтор е на учебното помагало на ФИБА – „Баскетбол за млади играчи". Дългогодишен инструктор, лектор и сътрудник на европейската баскетболна федерация.

Лекцията, която изнесе Чема Бусета пред генералните секретари на ФИБА бе с тема „Лидерството в баскетбола: направи хората съпричастни, за да прогресират".

Основният акцент, засегнат от селекционера на България бе концентриран върху контекста за лидерството в националните отбори, организацията на баскетболни състезания и събития. Не бе подмината и темата за това, как лидерът в баскетбола се справя извън чисто спортна обстановка, каквито могат да бъдат отношенията със спонсорите и средствата за масова комуникация.

Add comment