Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Стил»Спортни герои»50 годишна на лекоатлетическата писта
Неделя, 25 Юли 2010 12:08

50 годишна на лекоатлетическата писта

От Витаминаспорт
Оценете статията
(0 оценки)
снимка - sport-tv.si снимка - sport-tv.si
Благодарение на специализираните персонални тренировки, подготвени от нейния съпруг и кондиционен треньор, Мерилин Оти ще бяга на 50 години. Сърджан Джорджевич е „виновникът" за това лекоатлетката все още да консервира физическата си издържливост все едно е двадесетгодишна девойка. „Бабата" на леката атлетика Мерлин Оти се завръща на пистата в Барселона.
Въпреки отсъствието на големите имена в този спорт, Европейското в каталунската столица има интересен фокус за световните медии. Отсъстват Юсеин Болт, Асафа Пауъл, Тайсън Гей. За сметка на това в спринта на 100 метра ще тича първият бял, свалил под 10 секунди – Кристоф Леметр. Голямото внимание обаче падне върху словенската състезателка Мерилин Оти.


Лекоатлетката, родена в Колд Спринг, Ямайка, но национализирана преди 7 години от Словения ще участва в щафетата на 4 по 400 метра. Навършените 50 години ще й помогнат да остане в историята, като първата атлетка на тази възраст, бягала на голямо първенство. Рекорд, който до сега принадлежеше на французойката Никол Бракебуш-Левек, която на 47 години тича в маратона в Будапеща през 1998 г.

atletikaОсвен чистата статистика, участието на Оти на състезанието в Барселона е само по себе си поредното доказателства за безграничността на човешките възможности. Далеч остават времената в които словенската атлетка се състезаваше с Марион Джоунс, Флорънс-Грифит, Гейл Дейвърс. Днес Мерилин се изправя срещу самата себе си, срещу законите на времето, демонстрирайки истинската амибиция, на човек постигнал ВСИЧКО в този спорт.

Нейната история започва през 1980 година, когато за първи взема участие на Олимпийските игри в Москва. Руската столица става свидетел на раждането на една звезда, която 30 години по-късно продължава да блести. Това е нейното първо голямо състезание и оттогава до днес не е спирала. Въпреки прякора си – Мис Бронз, заради това, че не е спечелила нито едно злато от Олимпийски игри и Световни първенства – има 29 медала от големи шампионати. Но Оти никога не се е конформирала със спечеленото. Днес иска още. Въпреки, че физиката вече не отговоря, то съзнанието й казва – не изоставяй шпайковете!

Нейната кариера е пълна с успехи. Последният дори беше съвсем скоро. Преди 4 години в Гьотеборг бяга за своята нова държава. Тогава на 46 години. Не можа да се класира на финала на 100 метра, но на полуфинала отново влезе в историята. Спря хронометрите на 11,41. Стойност, която предполага световен рекорд за атлети над 45 години. Никоя друга жена не е успявала на тази възраст да слезе под 12 секунди.

Мерилин Оти днес вече не е част от „крем"-а на световната атлетика. Въпреки ,че нейното име завинаги ще остане свързано с този спорт. В Барселона словенския тим съвсем не е сред фаворитите. Самото присъствие на Мерилин обаче е чудесна реклама за феновете.

Add comment