Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Здраве»Хиперактивност при децата – болест или преодолимо препятствие?
Четвъртък, 21 Октомври 2010 21:00

Хиперактивност при децата – болест или преодолимо препятствие?

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(5 оценки)
Терминът „хиперактивност" се отнася до онази серия от симптоми, които са присъщи за деца с изключително високи нива на енергичност. Хиперактивните малчугани обикновено са много взискателни към околната среда, неспокойни, палави, непредсказуеми и лесно се възпламеняват/образуват си нерви, както обичаше да казва моят, днес 20 годишен, племенник/. Лесно губят интерес към настоящето. Разсейват се. Не внимават. Тяхната концентрация изисква много усилия, поради което генерално имат проблеми в училище.
Обикновено изчерпват бързо силите и търпението на своите родители. Заради това лесно им бива слаган етикетът „трудни деца". А трудни ли са наистина? Или просто се налага да ги опознаем по-добре!?hiper-1

Все още не е уточнена каузата, която предизвиква хиперактивността при подрастващите. Въпреки, че последните изследвания показват различни вариянти – алергии към хранителни продукти, адитивни вещества, замърсяване на околната среда.Прекалената активност може да се дължи и на дефицит в организма на подрастващия на вещества като магнезий, цинк, витамин В6 и полунаситени мастни киселини.

 

Що се отнася до възможните лечения в педиатрията напоследък се прилага и то често, хомеопатия. И то с много добри крайни резултати. Също така се препоръчва акопунтура, киромасаж, физиотерапия, които трябва да бъдат придружени и от адекватен хранителен режим.

 

Храненето на хиперактивните деца трябва да бъде модифицирано до степен, в която тотално се изключват газираните напитки, особено кока-колата. Хранителните продукти, които съдържат много и различни, трудни за произнасяне вещества /наименования, които ви звучат безкрайно непознати/ задължително остават ВЪН от хранене на детето. Навън поставяме и рафинираните /преработени/ продукти, опакованите десерти, чието съдържание на наситени мастни киселини обикновено е голямо, както и прекалено подсладените. Тези продукти би било добре да се заменят с интегрални или биологично култивирани.

 

Препоръчителни са и хранителни добавки с високо съдържание на мастни киселини от серията Омега 6 /по специално Онагра/. Третирането с цветята на д-р Бах също е една алтернатива за много родители. Това е метод за лечение на душевни състояния, като стрес, психически травми, тъга, апатия, меланхолия, депресия, хронична умствена и физическа умора, поведенчески разтройства, неврози и др.

 

Цветотерапията е ефикасен и достъпен начин, който помага за бързото възстановяване на хармонията между душата и тялото. Разработена е през 30-те години на 20-ти век от английския лекар - биолог Едуард Бах.hiper-5

 

Неговата теория не бива да се бърка с класическата фитотерапия, при която целебният ефект се дължи на съдържащите се в билките химически субстанции. В терапевтичната система на д-р Бах са включени 38 цветя, от които се извличат не химическите им съставки, а техните фини вибрационни енергии, които имат способността да възстановяват хармонията и баланса на нашето собствено енергийно поле.

 

Системата на лечение се основава на твърдото убеждение на нейния създател, че истинската причина за физическите болести се крие в негативните чувства, емоции и мисли. Те разбалансират енергийното поле на човека и нарушават нормалния пренос на жизнена енергия. Истинско и трайно изцеление може да се постигне не като се лекуват следствията, а като се отстраняват причините. А причини на енергийно ниво се отсраняват не с материални средства, а с енергийни. Тест за определяне на личната комбинация - тук.

 

При всички случаи, която и форма на лечение на изберете, помощта на психолог се оказва решаваща за изчистване на проблема, както за детето, така и за неговите родители. В никакъв случай обаче не оставяйте третирането на това заболяване на случайността. Или на разпространената напоследък роднинско-приятелска терапия, пълна с фрази като следната – «Не се притеснявай, това с възрастта ще го израсте. Сега е малък/ка и е нормално да е палав/а».hiper-4

 

С течение на времето обаче хиперактивната персона се превръща от дете в нервен възрастен, който на всичкото отгоре има проблеми със социализирането...в повечето случаи. За да подобрим гените на нашето общество се налага да вземем своевременни мерки. Превантивността е по-лесна от лекуване на симптомите. Спортът също много помага и е форма на алтернативна терапия. Изберете дисциплини, които да включват движения, повече сърдечно-съдова работа, горене на калории и емоционален разход.

 

Колективните спортове като баскетбол, футбол, хандабал или индивидуалните като лека атлетика, тенис, плуване са добре дошли, тъй като освен игра, включват и елементи на надпревара, себедоказване и изразходване, както на физическа, така и на емоционална енергия.

 

Мили родители, успех в «укротяването на опърничавите». Присъда на ВИТАМИНАСПОРТ - Хиперактивността при децата е преодолимо препятствие.

hiper-2

Add comment