Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Здраве»Грижи се за краката си като Надал
Сряда, 14 Юли 2010 09:59

Грижи се за краката си като Надал

От Витаминаспорт
Оценете статията
(3 оценки)

Краката на спортиста са подложени на голямо натоварване. Ето защо имат нужда от специално внимание. Разтягането, студените бани и удобните обувки са фундаментални за здравето на стъпалата. Рафаел Надал - номер едно в световната тенис ранглиста следва стриктно съветите на Мичал Новотни, официален физиотерапвет на АТР. Мазоли, тесни обувки, неправилно стъпване...влошават спортните резултати. Защо и как може да се промени това?

Кои са основните грижи, които трябва да полагат спортистите за краката си?

Много е важно да се обръща специално внимание на напукванията и втвърдявянията на кожата, които се появават най-често по петите и под големия пръст. Налага се да наблюдаваме стъпалата особено ако сме сменили стелките или изпробваме нови обувки.


Какво трябва да правим преди и след тренировка?

Преди тренировка е важно да изпилим твърдите образувания и да сме сигурни, че ноктите са добре изрязани, за да не наранят кожата около тях. Хубаво би било да се използва пудра за намаляване на потенето и да се слага вазелин между пръстите за ограничаване на триенето им един в друг. Ако обувката ни създава определен дискомфорт също е добре да сложим лепенка или да намажем с вазелин проблемното място. След тренировка най-важното е да хидратираме краката със специален крем. Студените бани са много полезни и тонифициращи, особено ако краката се подуват. В случай на мазоли или раничка се налага третиране.

obuvka-buton

Различни ли са травмите, от които страдат краката при различните спортове?

Всяка дисциплина фабрикува различни травми. В тениса, стъпалата страдат при резките спирания и при смяна на посоката. Ако тичаш маратон е много вероятно да ти се появят пришки заради непрекъснатия контакт с повърхността. Има още хиляди случаи. В колоезденето обувката е много тясна. Ако имаш широки крака вероятността за ранички е по-голяма. Притискат се и кръвоносните съдове на стъпалото, друга негатива на тясната обувка.


Различният спорт има различни методи за грижи върху краката или не е така?

При превантивните мерки се налага да се вземе под внимание индивидуалната характеристика на всеки спортист – женски или мъжки крака, височина, килограми, спортът, който се практикува, външните фактори като климат, повърхност, тип на спортната обувка.


Какво можем да напривим след като вече имаме рани по краката?

Един масаж с лед е чудесно решение, за да се намали разширяването на вените и болката. Да се защитаваме с „втора кожа" чрез гел или спрей също е добър вариянт.


Ако има пришка трябва ли да спрем веднага?

Зависи от момента. Ако бягаш в много важен за теб маратон и можеш да издържиш на болката, ще опиташ да приключиш състезанието и после да се лекуваш, нали? Ако става въпрос за тренировка или състезание без особено значение, по-добре е да се спре веднага. Ако продължим формата ни на стъпване може да се модифицира защото ще опитваме да избегнем болката и по този начин ще натоварим други части на тялото – гърба, бедрата...само защото подсъзнателно компенсираме.


Каква е причината за появата на hallux valgus – плоскостъпие? Има ли спортове, които причиняват тази аномалия?

Това е аномалия на големия пръст на крака, при който той е извит навътре и застъпва втория пръст. Предразположени са тези хора, които имат по-плоски стъпала, изкривени глезени и контузени колена. Ако чрез спорта, който се практикува «дълбаем» върху тези проблеми, естествено е да се задълбочат.На картинката по-долу са показани различните начини на стъпване. Ако стъпваш неутрално т.е. правилно, е хубаво да си вземеш маратонки със стабилизатор. Ако кривиш стъпалото «навътре» - пружиниращи, с амортисьори. Ако стъпваш «навън» - маратонки, които контролират движението.

forma_na_stapvane
8. Какво би било добре да правим за да имаме здрави стъпала?

Много е важно да опитваме да коригираме начина си на стъпване. Това става много лесно. Само няколко упражнения, които обаче трябва да изпълняваме ежедневно. Също така е от особено значение обувката, която се използва при спортуване. Не е важно каква марка е, колко струва или кой колега по тичане в парка ни я препоръчва. Правилата са строго индивидуални. Най- важно обувката да е адекватната за спорта, който ще практикуваме. Разбира се и да ни е удобна на нас самите.

Add comment