Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Здраве»Колко време трае НАСТИНКАТА?
Четвъртък, 27 Януари 2011 18:20

Колко време трае НАСТИНКАТА?

От Витаминаспорт
Оценете статията
(4 оценки)
Foto: PETRA Foto: PETRA
Настинката е инфекция на дихателните пътища, причинена от вирус. Започва лека по лека и нейното развитие винаги протича по един и същ начин. Мултиплицира се в клетките на носната кухина, подпомагана от благоприятната среда там. Грипният вирус става все по-агресивен с напредване на времето и се превръща в инфекциозна верига, разпространяваща се по цялото тяло. Няколко дни след първоначалната инфекция започва „бодеж"-ът в гърлото, „протичането" на носа, болката в главата и други части на тялото и много често, цялата тази лоша ситуация е придружена от атаки на кашлица.
Твоите защитни сили работят с максимален обем, за да „изчистят" вируса и за това се усещаш безсилен. Грипът като цяло е неприятно Shema-gripзаболяване, въпреки че мнозина от нас даже не му обръщат внимание, нито го считат за „болест". А последствията понякага могат да бъдат далеч по-лоши, отколкото допускаме.

Работата по „пъдене" на грипния вируса от тялото е обемна и изисква много енергия, която се пренасочва от други физиологични процеси. В повечето случаи, ако заболелият е спортист са нужни 9 дни, за да премине инфекцията. Като най-много при усложнения – 14 дни.

 

На графиката може да се види добре как точно протича процесът на грип и с каква интензивност се развива инфекцията.

 

Схема, взета назаем от списание „Спортлайф" и нарисувана собственоръчно от гласувал с Бюлетината на здравето, ВИТАМИНЧО.

Add comment