Дължи своите свойства на миризмата и на една летлива субстанция – въглеводород, способен да проникне през всякави бариери и който се леминира чрез потта. На всичкото отгоре има много добър вкус и действа като натурален антибиотик – антивирусен, антигъбичен и антисептичен – и се използва също външно за всякакъв тип инфекции.
Италия – Розмарин – енергиен стимулант от Средиземно море
Растението и маслото от размарин са натурално антисептично и укрепващо средство. Ако се усещаш много уморен, няклоко капки от маслото или няколко стръка розмарин, кипнати във вода стигат за едно масажче, което ще върне силите ти за няколко минути. Отварата от розмарин пък е подходяща за блестяща и здрава коса.
България – Кисело мляко – за имунната система и чревната флора
Ферментиралото мляко, благодарение на бактерията «лактобацилиус» притежава свойствата на медицински хранителен елемент. Киселото мляко е хранително и е способно да заздрави всякакъв тип стомашни инфекции и проблеми с храносмилането. За външно приложени е подходящо за ечение на отоци, гобички по кожата, регулира рН на вагината и кожата, хидратира кожата на лицето, помага при слънчеви изгаряния.
Великобритания – Ябълка – антихолестерол и антистареене
Англичаните имат един рефрен, който гласи «който яде по една ябълка на ден, държи доктора вън от живота си.» този популярен плод сложи за да се избегнат всякакъв тип болки. Регулира стомашно-чревната система, богат е на витамини и минерали, които помагад за пречистването на организма, регулира нивото на холестерол в кръвта, подобрява храносмилането и е превантивна мярка срещу определи видове тумори.
Средиземноморските държави – Зехтин – хидратира отвън и отвътре
Жителите на Гърция, Южна Франция, Италия и Испания ежедневно се «защитават» от сърдечно-съдовите заболявания, благодарение на това, че използват зехтина в кухнята си. Ценното течно «злато» е естествен антиоксидант, регулира холестерола, подмлодява артериите, глижи се за сърцето и поставено върху кожата служи като емулант – хидратира и поддържа кожата свежа и стегната.
Индия – Канела – регулира храносмилането и глюкозата
Отглежда се от векове заради медицинските си свойства и аромата. Пръчката от канела, приготвена като чай подобрява храносмилането, помага да се регулира нивото на глюкоза в кръвтта, подсилва инмуната система и раматизира десертите. Маслото от канела и антисептично, антибактериално, премахва въшките, подобрява концентрацията и се бори срещу умората.
Прочете още за ананаса, соята, годжито...в първата част на статията "Натурални лекарства без граници".