Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Здраве»За и Против татуирането! Здравословна ли е татуировката?
Петък, 04 Март 2011 15:07

За и Против татуирането! Здравословна ли е татуировката?

От Витаминаспорт
Оценете статията
(12 оценки)
www.google.es www.google.es
В днешно време сякаш всички имат поне по една татировка!? Това, което преди се смяташе присъщо само за моряците, колоездачите и бегълците, днес е още една възможна декорация на тялото. Татуировката е харесвана от много хора. И съвсем не се татуират само котви, черепи и бойни кораби. Модата диктува училищни емблеми, келтски букви, персонализирани символи - това е новата форма за себеизразяване. Чрез татуировки. Може би мислиш да си направиш една!? Защото ако си твърдо решен би било добре да се запознаеш с някои основни здравословни правила за tattoo, преди да отидеш в най-близкото студио и да запретнеш ръкави. За и Против татуирирането!
Какво всъщност представлява татуировката!?

Татуировката е малка раничка, която отваря порите на кожата и мястото се запълва с мастило. Реализира се като кожата се повдига с помощта на игла, инжектира се мастило в зоната, генерално - изобразявайки определена картинка или дизайн. Причината, поради която татуировките издържат на времето е, че са дълбоки. Мастилото не се инжектира в епидермиса Tatuaje-David(горният слой на кожата, който се подменя с годините). А напротив, инфилтрира се в дермиса, вторият слой кожа, доста по-дълбоко разположена. Клетките на дермиса са много устойчиви, поради което татуировката се превръща в перманентна или вечна.

Татуировките преди се правеха изключително и само ръчно. Днес обаче в голямата си част студиата за татуиране използват машини за татуиране. Електрически инструмент, подобен на този, който използват зъболекарите. В единия си край има стерилизирана игла, свързана с туба с мастило. Използва се един педал за задвижване, който движи иглата навън и навътре, докато мастилото плавно се разпределя. Дълбочината на проникване е близо 3 милиметра под външния слой на кожата. Много е важно да се уцели точната дълбочина на проникване на мастилото. Ако остане на повърхността, татуировката може да се изтрие след кратко време. Ако пък е прекалено навътре, причинява болка и кърви. За реализирането на една добра татуировка са нужни няколко часа, взависимот от размера и сложността на картинката. Понякога процесът на татуиране се разделя на няколко сесии.

Боли ли татуирането!?

Възможно е да се изпита болка, чиито нива могат да варират. Татуирането може да се сравни с ваксинирането, само че се налага да те боцнат повечко пъти. Някои хора описват усещането като "все едно те полазват мравки". Също така зависи от начина, по който понасяш на болката, от способностите на тауировчика и от мястото върху тялото, на което искаш да се татуираш. Помни - най-вероятно е да пуснеш и малко кръв.

Ако обмисляш да си направиш татуировка!?

Ако измерваш "за" и "против" татуирането, се налага да запомниш нещо много важно - винаги търси най-сигурния начин за татуиране. Не забравяй, че все пак татуировката е вид рана на тялото и съществуват рискове за здарвето - инфекции и провокиране на болести. На първо място осигури си всички необходими ваксини, най-вече тези срещу хепатит и тетанус. Планирай къде можеш да получиш специализирана мединска помощ, ако татуировката се възпали.

Ако има проблеми със здравето, като сърдечно-съдови, диабет, болежки, провокирани от слаба имунна система или пък си бременна, първо попитай личния лекар какви превантивни мерки би било добре да вземеш. От особено значение е студиото, в което смяташ да реализираш татуирането. Трябва да е чисто и сигурно, особено що се отнася до използваните игли. Увери се, че татуровъчното студио разполага с автоклавна машина за стерилизация на инструментите. Провери дали татуировчика има "добра слава" след ползващите неговите услуги. Ако студиото не ти изглежда достатъчно сигурно, не прибързвай. Потърси друго по-подходящо място, за да направиш татуировката - не забравяй tattoo е за цял живот!?

Как протича процесът на татуиране!?

- Татуировчикът първо си мие ръцете.
- Почиства и дезинфекцира зоната върху, която ще се татуира.
- Татуировчикът си слага ръкавици за по-голяма сигурност, също като в хирургията.Tatuaje-maquina
- Татуировчикът обяснява как ще протече процесът на татуиране и отваря пред клиента нови и стерилизирани инструменти, които ще се използват само веднъж и само с един клиент.
- Татуировчикът приготвя машината за татуиране, като сменя иглата с нова и стерилизирана.
- След това почиства зоната, избрана за място на татуировката с антисептичен сапун и вода.
- Започва дизайнът на рисунката върху кожата. Следва ново почистване на кожата За да започне да инжектира мастило е необходимо да използва индивидуална туба мастило за всеки клиент.
- Ако започне кървене, е необходимо да има стерилни материали, за да се спре кървенето и да се подсуши раната
- Веднъж завършена татуировката, зоната се почиства отново и се бинтова за по-голяма стерилност поне през първите няколко дни.

Грижи за татуировката!?

Много важен момент, за да може раничката провокирана от иглите, да заздравее напълно и без неприятни последствия. Следвай всички инструкции, които ти дадат от студиото за татуировки. И не забравяй, че при проблем с tattoo е най-добре да те прегледа лекар, особено при възпаление, подуване, зачервяване, гной...Ето и накои важни стъпки:
- Остави бинта върху зоната с татуировката поне 24 часа.
- Опитай за не пипаш много мястото и не "бели кожичките".
- Измий зоната с антибактериален сапун. Не използвай вазелин.
- Сложи лед, ако зоната се възпали и започне да се подува.
- Опитай да не мокриш зоната на татуровката докато не се заздрави. Избягвай басейните, джакузи, горещи бани, сауни.
- Дръж татуировката далеч от слънцето. Ако ти харесва да прекарваш повечко време на плажа, използвай защитен крем с фактор 30 - не само ще защити кожата от ултравиолетовите лъчи, но и ще предпази цветовете на татуировката.

Какви са рисковете!?

Обикновено ако е добре планирано, татуирането винаги завършва добре. Но ако не се следвате коректно стъпките за дезинфекция и стерилизация, могат да се получат доста неприятни tatuajemujer2последствия. Заразяване с хепатит, бактериални инфекции, възпаление на кожата. Някои хора са алергични към мастилото. Ако си предразположен към кожни инфекции е много вероятно да се получи нещо такова и с татуировката. Не опитвай да се татуираш сам. В някои държави има правила, които забраняват на прясно татуиралите се да даряват кръв. Изчаква се период от поне 12 месеца.

Елиминиране на татуировката!?

Много хора обичат своите татуировки и ги носят с гордост цял живот. Но има и такива, които решават да ги премхнат след години. Какво се случва тогава!? Има нужда от малка хирургична операция, която се извършва задължително от лекар. Преди да вземеш каквото и да било решение за премахване на татуировка, консултирай се с личния си лекар и търси сигурно място, където премахват безболезнено татуировки с лазер. За съжаление много зависи от мястото на татуировката, на колко години , как е била поддържана кожата...не винаги може да се гарантира пълно премахване на татуираната зона. Дерматологът е най-добрият съветник в тези случаи. Също като при татуирането, премахването на татуировката изисква прдеварително планиране. Зоната също може да се възпали. Налага се да спазваш същите хигиенни правила като при правенето й. Един от най-неприятните моменти на премахването на татуировка е, че процесът може да ти излезе много скъп. Зависи от размера, дизайнът на tattoo, клиниката, в която си решил да я премахнеш...

Тогава...струва ли си татуировката!?

Струва ли толкова пари и време татуирането!? Това само ти можеш да го решиш. Някои обожават да имат множество татуировки. Виж последната на Дейвид Бекъм, който изписа с мастило имената на синовете си в зоната на сърцето. Други пък бързо им омръзва, особено ако татуировката е свързана с бивше гадже или период от живота, за който вече не искат да си спомнят! Така, че решението е твърде лично...

2 коментари

 • Връзка към коментар Anonimen Понеделник, 02 Юли 2012 07:56 от Anonimen

  Най добрия татуист

  Най добрия е : http://tattoopaulo.hit.bg/

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Връзка към коментар Angelina Toleva Петък, 04 Март 2011 19:08 от Angelina Toleva

  Естествено против татуировките, защото това се прави веднъж на определени места избрани от нас, след което минават 2-3 години и въпросните надписи, емблеми , снимки , картини и всичко останало което сме татуирали вече е демоде и изглежда ужасно. Съпругът ми вече 3-път ходи да си коригира татуировката си и тя до 2-рата година пак избеляла и стои ужасно. Е кажете ми тогава как мога да харесвам татуировките.

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Add comment