Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Здраве»Затлъстяването - новата чума на 21 век
Неделя, 11 Юли 2010 13:46

Затлъстяването - новата чума на 21 век

От Витаминаспорт
Оценете статията
(1 Оценка)

Днешните деца водят заседнал начин на живот и се хранят лошо. Тези вредни навици намаляват продължителността на живота сред подрастващите. Настоящата генерация може да се превърне в първата от много време насам, която ще има по-кратка продължителност на живота, отколкото своите родители. И всичко това „благодарение" на високото и продължаващото да расте, наднормено тегло и затлъстяване.Тази черна статистика е извадка от доклад на Световната Здравна Организация /СЗО/.Броят на затлъстелите деца се увеличава ежедневно.


Затлъстяването при най-малките маркира и влошава здравето на всички органи, алармират педиатрите. 43 милиона деца по света в предучилищна възраст са с наднормено тегло и трайно затлъстяване, според статистиката на СЗО. Тези проблеми произтичат и са продукт на съвременното общество, чиято адмирирана религия е „презадоволяването и излишеството". Проблемът със свръхтеглото при подрастващите е концентриран най-вече в най-бедните социални слоеве на бедни държави, с малки или средни доходи.

Днешното общество е пристрастено към НЕздравословните навици, като „бързата храна", която е далеч по-евтина от порция зеленчуци, например. Изследване, проведено в САЩ, показва, че най-дебелите деца са с латиноамерикански или африкански произход и гени, конструирани да пестят енергия, а не да я изразходват. Това, че децата престояват повече от необходимото на места, където храната е лесно достъпна и че не се движат с часове, увеличава и без това трудно контролируемия проблем с наднорменото тегло.
Прекаляването с храна предизвиква още купища проблеми – диабет, високо кръвно налягане, увреждане на детеродни функции, високи нива на холестерол и триглецириди, предразположение към някои ракови заболявания. Между 4 и 6% от подрастващите страда от метаболитен синдром или по друг начин казано – съвкупност от няколко болести, нетипични за възрастта.

debeli-hrana

Тази ситуация, разбира се, може да бъде променена. За целта обаче семействата трябва да са наясно, че проблемът съществува и че той е толкова опасен, колкото заплаха от ядрена война.Обществото от друга страна не бива да си затваря очите, като процесът на превъзпитание започне още от детска възраст. Хранителната промишленост също трябва да даде своя принос, като вложи средства и знания в подобряване на здравословните навици. Физическите упражнения, правилното хранене и модифицирането на навиците са трите основни оръжия, които трябва да се използват във войната с килограмите в повече.

50% от младежите между 15 и 17 години прекарва повече от 3 часа дневно пред екран. 22% от родителите пък смятат, че е трудно, граничещо с почти невъзможно, техните деца да започнат да спортуват. По всичко личи, че сме изправени пред новият „бич" на 21 век – този на свъртеглото!

Add comment