Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Женско царство»Почти идеалното място за отглеждане на български деца...Мадрид, Испания
Понеделник, 29 Август 2011 20:39

Почти идеалното място за отглеждане на български деца...Мадрид, Испания

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(6 оценки)
Десислава Иванова е типичната мама-нова технология. Няма ден, в който да не се засечем в някоя социална мрежа. И няма ден, в който Деси да не "постне" нещо хипер положително за нейното малко слънце - петмесечната Адриана. Като например - "Наслаждавам се на всеки миг с дъщеря ми. Толкова е забавна, толкова нежна и пухкава, толкова усмихваща се! Ще я изпапкам!". Нашата нова мама-витаминаспорт живее от 10 години в Испания. Сгодена е за чаровния испанец Серхио Хил и твърди, че "денят, в който се роди дъщеря ми, наистина беше най-хубавият в моя живот". Очарована е от отношението към пациентите в испанските болници, където раждането е абсолютно безплатно. Упражнява водна гимнастика по време на бременността, а днес заедно с малката Адриана не излизат от басейна, с една единствена цел - и мама и щерка трябва да поддържат винаги добра физическа форма! След Канада, Великобритания, България, Австралия, Франция, дойде ред и на Мадрид, дали испанската столица е най-доброто място за отглеждане на български деца!?
Визитка на майката: Казвам се Десислава Георгиева Иванова, родена на 2-ри ноември 1983 година в София. Завърших 157 Гимназия "Cesar Vallejo" с италиански език (сега май се води изцяло испанска гимназия, няма други езици). От 2001 година живея в Мадрид. Работила съм на различна места в испанската столица, но най-често като барманка в популярни мадридски дискотеки, в комбинация с промотор на изложения, панаири и конгреси. 4 години работих като консултант-продавач в телефонна компания Movistar, в отдела за маркетинг и реклама. Desi-2Последната година и половина преди да забременея, работих като рецепционистка и координатор в "Dietvitae" - център за здраве, естетика и красота. След раждането на дъщеричката ми Адриана (която в момента е на почти 5 месеца), се водя на борсата за безработни, където ще получавам парична помощ в рамките на година и половина. В моето семейство сме три деца, с двама по-големи братя съм, като аз съм най-малката. Таткото на дъщеря ми Адриана се казва Серхио Хил и сме сгодени.

1. Колко дни трае майчинството и колко се заплаща?
В Испания отпуската по майчинство е 16 седмици и се заплаща според това, което си работил преди това, каква заплата си получавал и какви са били осигуровките, които е плащала за теб фирмата работодател. Изисква се да си работил минимум 180 дни, през които работодателят да те е осигурявал, за да можеш да си подадеш документите за финасова помощ по време на майчинството.

 

2. Бащата има ли право на бащинство, платено ли е и колко време трае?
Бащата има право на 15 дни бащинство и то платено. За да може да го използва, се изисква документ от фирмата, където работи, представя се в някой Център за социално осигуряване и по банков път още на следващия месец се превеждат парите, които се полагат на таткото.


3. Как е устроено здравното осигуряване? Колко плащаш ти?
Мисля, че в Испания са доста толерантни на тема здравно осигуряване, защото дори и да се водиш безработен или чужденец, пак имаш право на лекар. Ако не се лъжа, здравната система е същата, която от няколко години функционира в България, с тази разлика, че тук всички спазват правилата и не трябва да плащаш допълнително за нищо на никого, като например за раждането. Раждането на Адриана и Desi-4предварителните прегледи, които задължително трябваше да направя по време на бременността, не са ми стрували нито цент. За нито едно изследване, проба, екограф и в самия ден на раждането, не съм платила нищо допълнително. В самия ден на раждането, отидох със собствените си дрехи и паста и четка за зъби, всичко останало - нощница, чаршафи, тоалетна хартия, дрехи и памперси за бебето, топла храна и прибори (с включена следобедна закуска) ми беше осигурено в болницата.


Очарована съм от отношението към пациентите в испанските болници, както в родителното отделение, така и в други отделения. Никога нищо не липсва на пациента. Храната е винаги разнообразна. Винаги има някой да се отзове и да ти помогне или да те посъветва. Ако няма усложнения, престоят в родителното отделение е около 3 дни. Детето е 24 часа до майката в люлка и имаш право на един придружител, който да е непрекъснато с теб в болницата. Същото важи и за самото раждане, таткото или придружител могат да присъстват. Тук още в родилното отделение ти слагат рожбата на гърдата да се нахрани, за да се научи бебето още от първия миг. Медицинският екип е насреща за всичко. Много са мили и отзивчиви и ти помагат.

 

4. Получаваш ли детски и колко са? Има допълнителна парична помощ до 18-та година на детото?
Ако си работеща майка, до навършването на 3 години на детото, се дават по 100 евро на месец. Но ако не работиш, тази помощ не можеш да я получаваш. И за съжаление няма никаква друга финансова подкрепа за майки с деца. До 31 декември 2010 година съществуваше т.нар "чек-бебе", който даваше на бебе по 2500 евро при раждането. Но от 2011 година, дори за децата родени само 5 мин. след 31 декември 2010 година, тази финасова еднократна помощ отпадна.

 

5. Яслите и детските градини колко струват и има ли достатъчно места?
Все още не съм запозната с този въпрос, но знам, че записването в държавна ясла или детска градина тук, също като в България, е доста трудно защото е по-евтино, сравнено с частните детски заведения. Държавната детска градина струва около 230 евро, с включена храна. Веднъж записано в държавно заведение, няма никакъв проблем при местене после, но се налага веднъж детето ти да попадне в списъка. Desi-7Частните детски градини са двойно по-скъпи. Има ги на всеки ъгъл и записването става без проблем, проблемите идват после с фактурата. За съжаление все още не съм добре информирана, но скоро ще ми се наложи да го направя!

 

6. Кои са най-големите трудности, които си срещала с детската градина и училището?
Все още не съм, но предполагам, че ще е съчетаването на работното ми време с това на детските градини.


Много ми се иска да отбележа, че инфрастурктурата в Испания, също както четох, че разказва мама Нели от Австралия, е много добро пригодена т.е. има тротоари, алеи, автобуси, които са приспособени за спокойна разходка и придвижване с количка, а в търговските центрове също има детски кътчета за игра и такива за преобличане и кърмене на бебетата, а в някои дори се предлагат помпи за изстискване на млякото.


7. Кой плаща яслата, детската градина или училището, учебниците, храненето?
Доколкото знам, всички разходи се поемат от родителите, но относно храната и някои учебници има помощи, когато майката е самотна или в друга сложна семейна ситуация.


Много майки в България са щастливки, защото могат да ползват готова и разнообрана бебешка храна от детската кухня. Такова нещо не съществува в Испания. Тук храната се продава в бурканчета в аптеките и супермаркетите, но консервираната храна, съвсем не е като току що приготвената, пълна с полезни хранителни елементи, необходими за бебето в този му период от живота.

 

8. Извънучебните занимания?
Не знам да има извънучебни занимания от типа на занималнята в България, но тук извънучебните занимания зависят изцяло от родителите - спорт, езикова академия, танци, се плаща от джоба на мама и татко.

 

9. Курсове по йога за майки, пилатес, часове за подготовка за раждането - безплатни ли са, ти пробвала ли си, имаш ли приятелки, които са пробвали?Desi-1
Аз ходих на курс подготовка за раждането и съвети за гледане на бебето и лично възстановяване на физическата форма, веднъж седмично по 2 часа, абсолютно безплатно. Тази програма бе спонсорирана от Център за социално осигуряване и продължи общо 6 седмици пред термина на раждането. Всичко допълнително като Пилатес, водна гимнастика или йога разбира се, че съществува, но към фитнес-центровете т.е. е платено. Аз ходих на водна гимнастика и горещо препоръчвам този тип упражнения на бъдещите майки.

 

10. И за бейби партита какво щени разкажеш, правят ли се преди раждането на бебето, с каква цел?
Правят се. Казват се Shower party, но е доста индивидуално. В моя случай събрах най-близките ми приятели, около 10-на души. Предварително те поеха инициативата и ми подариха количка за бебето с аксесоарите към нея и аз в знак на благодарност и за да видят новата ни къща и детската стая, ги поканих и се получи нещо като бейби парти. Но на такова мероприятие в испански стил не съм присъствала, но знам че се правят и е с цел, като навсякъде по света - да се помогне на бъдещите родители. Купуват се подаръци на бебето, без да се повтарят. Така хем гостите са доволни, че са допринесли и са подарили нещо практично, което самите родители са си поръчали и хем родителите са доволни и успяват да смогнат с всичките разходи и подготовка, за да започнат с гледането на едно новородено бебе.


Денят, в който се роди дъщеря ми Адриана, наистина беше най-хубавият в живота ми. Аз родих в болница LA PAZ, в превод на български "мир" и наистина ми вдъхнаха душевен мир и спокойствие. Идеалното място за отглеждане на български деца според мен не същестува, важното е да се чустваш щастлив, там където отглеждаш своето (в моя случай българо-испанско) дете!

Desi-5

4 коментари

 • Връзка към коментар ALBENA Вторник, 18 Октомври 2011 19:24 от ALBENA

  IDEALNOTO MIASTO ZA OTGLEZDANE NA DETSA???....SPORED MEN E DOMAT,KADETO IMA LUBOV I RAZBIRATELSTVO M/U RODITELITE.KADETO IMAT TARPENIE KAM SAMOTO NEGO,OBGRAZDANO OT GRIZI I VNIMANIE....BEZ NASILIE I ZAPLAHI ,SEMEINATA SREDA.....TOVA E KOETO PRAVI DETETO 6TASTLIVO I MU DAVA OSNOVA DA SE GRADI KATO LI4NOST,,,,TA ZA MEN IDEALNOTO MIASTO ZA OTGLEZDANE NA DETSA E EDNO ZADRUZNO SEMEISTVO,KOETO DORI I V TRUDNI MOMENTI ZNAE,4E AKO SE OBI4AME I UVAZAVAME 6TE USPEEM DA SE SPRAVIM S VSI4KO....ZIVEIA V MADRID I IMAM DA6TERIQ NA 3 GODINKII.... V O4ITE I VIZDAS LUBOVTA KAM MAMA I TATI,,,TOVA E KOETO TQ ISKA,,,,ZA6TOTO KOGATO AZ BIAH NA NEINATA VAZRAST ZIVEEH V BG,,I TAM DETSTVOTO,KOETO IMAH GO POZELAVAM NA VSI4KI...PASTRO I 4UDESNO,, I BIAH 6TASTLIVA ZA6TOTO MAMA I TATKO SE OBI4AHA I BIAHA VINAGI DO MEN I SESTRA MI...

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Връзка към коментар Radio Fresh Четвъртък, 01 Септември 2011 10:56 от Radio Fresh

  Наистина е добре там, но все пак си мисля че идеалното място за българите винаги ще е България. Особено децата докато са малки е най-добре да са на село!

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Връзка към коментар Yovka Вторник, 30 Август 2011 07:56 от Yovka

  Сладка мама и сладка Адриана:)

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Връзка към коментар Vania Вторник, 30 Август 2011 06:21 от Vania

  strahotna statiq! i mnogo vduhnovqva6ta mama Desi:) dobra iniciativa. produljavaite da publikuvate takiva materiali

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Add comment
muğla bayan escort escort aydın bayan bayan çanakkale escort balıkesir escort tekirdağ escort bayan gebze bayan escort escort bayan bayan buca escort edirne bayan escort