Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Женско царство»Неправилното хранене води до преждевременен пубертет
Понеделник, 02 Август 2010 18:18

Неправилното хранене води до преждевременен пубертет

От Витаминаспорт
Оценете статията
(1 Оценка)
Високи са за възрастта си, но в бъдещето ще бъдат нисички. Страдат от непрекъсната смяна на настроението. В конфликт със собственото си тяло. В следствие на своята крехка възраст, не знаят как да се противопоставят на промените. Все още нямат 10 години, но естрогена е наводнил тялото им. Революционира съзнанието им. Вече имат менструация. И не са отделни случаи. Преждевременният пубертет е все по-често срещано явление.
Сара е сама на 9 години и придружавана от майка си отива до аптеката за да купят „хигиенни кърпички", така както тя предпочита да нарича дамските превръзки.
malki_jeni4ki-1Това лято се разхождала точно покрай същата аптека в Търговския център, когато усетила че нещо странно става с нея и помолила Кармен, майка си, да отиде с нея до тоалетната. Била на само няколко секунди от доказателството, че вече е жена. Майката опитала да успокои щерка си, че първата менструация е нещо нормално, че става въпрос за един натурален процес и й разказала, какъв е ритуалът, който ще трябва да спазва всеки месец от този ден в следващите близо 40 години. Въпреки цялото си спокойствие, когато малката изчезва от погледа на Кармен, родителката започва неистово да плаче, жалвайки се от съдбата и факта, че нейната малка дъщеря трябва толкова рано да влезе в пубертета. По-късно, в разговори с други родители, открива, че случилото се не никакъв феномен,а че е нещо нормално за обсъждане в кабинетите на педиатрите.
Един такъв специалист подчертава, че само за 15 години възрастта на първата менструация е намаляла с 12 месеца (ако през 1991 средната възраст на момичетата с първа менструация е била 10,88 години, през 2006 е стигнала до 9,86 и тенденцията е да продължи да намалява). При момчетата подобна промяна не се забелязва и продължават да поддържат нормална еволюция, което от своя страна изгражда огромна пропаст между половете в тази възраст.
malki_jeni4ki-3
Хавиер Алуе работи като социален педиатър за Здравната служба на Каталуния и през неговия кабинет ежедневно минават момиченца на по-малко от 8 години с първи симптоми за преждевременен пубертет. Тези симптоми се забелязват най-вече в увеличено зърно на гърдата и в някои случаи – окосмяване на срамните части. В много други случаи, които все още не манифестират подобни промени, почти сигурно е, че на 10 годишна възраст ще се появи и пубертета. Асоциацията по Ендокринология и Педиатрия подготвя едно изследване, чрез което да се установи колко от момичетата получават първия си цикъл преждевреммено и колко вътре в нормалната възраст за тази хормонална промяна.

Но защо се получава този феномен? Доктор Висенте Албиач, шеф на Отделението по Педиатрична Ендокринология към болницата във Валенсия, повдига вниманието на родителите към – „ Едно неправилно хранене, прекалено богато на протеини и затлъстяването са два от основните фактори, които провокират този процес в целия Западен свят". Достигането на 45 килограма почти винаги съвпада и с първата менструация при момичетата. Факт е, че майките на повечето момичета, които са изследвани потвърждават, че техните щерки са надхвърлили тези килограми преди още да се появи първия цикъл. Доктор Албиач подчертава дебело и третият фактор: околната среда. „Не сме способни да идентифицираме причините, но сме почти сигурни че има връзка с начина по който се хранят животните, които ние консумираме, увеличената доза естроген, която се слага в храната им за да качват по-бързо килограми" – разказва педиатъра и добавя, че през 60-те години на миналия век на грубите и недодялани хамали, работещи на френския пазар „Ле Холс" започват да им се увеличават гърдите, по вина на диета, която включвала в себе си прекалено много пилешко месо, най-вече от шийката. Смята се, че нещо подобно може да се случва със западноевропейските млади дами, въпреки че няма проба, която да демонстрира тази хипотеза.

Марилус живее в Барселона и една от най-високите в класа си. Само на 9 години е и вече е висока цели 150 сантиметра. „Бях много доволна,че ще порасна висока, но сега вече не знам каква ще бъда" – разказва разочарована. Марилус и говори в минало време защото още преди да духне 10-та си свещичка, вече е приела на „гости" първия си менструален цикъл. „Оттук нататък ни казаха, че нейният растеж ще бъде много бавен" – жалва се майка й Лурдес. Също като нея, много родители се притесняват за височината, която ще достигнат децата им веднъж получи симптоми за пубертета. „Този е един от най-болезните ефекти, които причинява преждевременния пубертет и родителите са много притеснени защото в днешното общество една висока девойка се адаптира много по-лесно отколкото дребничкия и мижав прототип на жена" – разказва още доктор Алуе. 


Лекарят вярва, че всеки отделен случай трябва да се изследва под лупа и винаги когато няма на лице патология, трябва да се реагира адекватно – „Никога не могат да се калкулират какви ще бъдат ефектите ако сложим спирачки на тази натурална еволюция. Което и да е момиче, показало симтоми на преждевременен пубертет преди 8 годишна възраст трябва да се наблюдава, но не винаги трабва да се третира с лекарства, ще зависи от каузата, провокирала тази преждевременноост, ако няма патологии – най-доброто е да се остави този процес да продължи руслото си."malki_jeni4ki-5Точно на противоположното мнение е доктор Алекс Гарсия-Фаура, гинеколог в

Отделението за юноши в Института Маркес в Барселона – „Налага се да сложим спирачки на хормоналния „бум", когато се демонстрира един преждевременен пубертет. Трябва да избегнем първия цикъл на всяка цена, защото това е единственият начин, по който можем да постигнем нашите пациенти да достигнат адекватната височина и размери на тялото.Процедурата е много проста и няма вторични ефекти за тези, които все още не са раждали. Става въпрос за контролирано антихормонално третиране с помощта на един инхалатор всеки ден или една инжекция на всеки 3 месеца". Когато момичета достигнат своето оптимално костно развитие, се прекратява лечението. Дъщерята на Изабел Фернандес е едно от момичетата, подложило се на това лечение за да спре растежа на хормоните си. Когато майката забелязва,че на щерка й започват да й растат гърдите и е само на 8 години мисли – „За мен бе все още едно бебе, дори не ми и минавало през главата да й говоря за менструацията и ме ужасяваше фактът, че само няколко месеца по-късно можеше да й се случи точно това. За това, когато гинекологът в Института Маркес ми заговори за възможността да забавим развитието, въобще не се замислих два пъти".
С помощна на майката, дъщерята остава една от последните в класа, на която й идва ментруацията – на „нормалната" възраст от 13 години и достигнала 174 сантиметра в растежа си. Една от приятелките на малката, закъснява с лечението и днес е висока с цели 20 сантиметра по-малко.

Но??? Говорим само за това, че се налага да спечелим 20 сантиметра за нашите момичета? Отговорът е категорично НЕ. Освен това, че тези момичета могат да бъдат доста по-ниски в бъдеще, съществуват други негативи от тази преждевременна хормонална промяна.
malki_jeni4ki-2Доктор Алуе подчертава, че голяма част от тийнейджърките страдат от синдрома на „грозното патенце".Всеки пубер страда когато дойде моментът да приеме промените в своето тяло. Докато обаче днешните майки опитваха да крият току що набъбналите си гърди с училищните папки на около 14 годишна възраст, днешните дъщери пряват това на 10. Нереа е на 11 години и от доста време вече има своя менструален цикъл.
Демонстрира „нормалност" когато говори за промените настъпили в тялото й и фактът, че вече купува сутиени. Въпреки всичко, когато се отдалечава майка й Соле, споделя тихичко.
 „Не успявам да я накарам да върви с изправено тяло. Присвива се напред с единствената цел да прикрие гърдите си, знам го."
Реакцията на Нереа е абсолютно нормална като се има предвид, че освен физически, промените са и психически. „В този момент се проявава за първи път нашата идентификация със света на възрастните. На всичкото отгоре се удвояват конфликтите, както нашите вътрешни, така и с остатъка от човечеството. Ако едно момиче преживява всичко това в ранна възраст, могат да се получат нежелани ефекти като депресия или обратното – реакции, неадекватни с биологичната възраст." – разказва доктор Алуе.
Налага се да наблюдавате вашите момичета. Да следите как приемат тялото си след настъпилите промени. Не бива да допускате да попаднат в мрежите на булимията и анорексията. Или прекалено ранния интерес към секса, което може да доведе до трайни психически изменения или нежелана бременност.

Add comment
https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610