Събота, 09 Октомври 2010 22:30

Магнитът за милиони жени носи името Маноло`с

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(5 оценки)
Много често си задавам риторичния въпрос, кое е това нещо, което кара жените да се „малтретират" с високи токчета? Малкото опити, които съм правила да се „извися" над моите 171 сантиметра, са завършвали катастрофално. Последният път с досаден периотитис. Въпреки максимата, че много от проблемите на стъпалото, промените в структурата на краката, гърба, включително и в кръвообращението произтичат от прекалената употреба на обувки с токчета, смятам че съвсем «по женски» трябва да отдадем заслуженото на майсторите в занаята. За това реших, че една кратка вербална разходка из ателието на CR7 в света на обувките – Маноло Бланик, ще се хареса на много от НАС, нали мили дами? Затворете очи....
Магнитът за милиони жени носи името „Маноло'с". Жественост и елегантност, квалификация, която маркира стила на един от най-креативните и влиятелни дизайнери за всички времена – Маноло Бланик (Ла Палма, 1942).

С тези две думи, секретарят на Британското културно министерство Джеймс Пурнел дефинира Маноло миг преди да му връчи ордена на британската империя като заслуга за неговата работа и влиянието му върху развитието на световната мода. Два епитета, които вървят ръка за ръка с manolo-blahnik-portraitдизайнеръто ще от времето, когато родители му го гласят за дипломатическа кариера.

Половин испанец, половин чех, Маноло смело прави първи стъпки в кариерата на професионален модист на обувки, благодарение на препоръките на Даяна Врееланд (топ тен на северноамериканската мода), супер впечатлена от работата му в началото на 70-те.През 80-те години, Анна Уинтор – издател на „Вог" за САЩ ще осинови термина „Маноло'с" като референция за обувките, излязли изпод ръцете на Бланик. Нищо и никой не е успял да устои на съблазънта, която струи от колекциите на испанеца. Благодарение на него ръчната изработка на обувки се преражда в края на 20 век.

 

В колекцията за 2010 година неговият любим сандал се нарича „Тюфа". Изработен е от лентички фина кожа и се дефинира като творение на изкуството. Уникална обувка за която дизайнерът споделя – „ Много е трудно в днешно време да се намери подобна обувка, особено в епоха, в която големите платформи, деспропорциите и гротеския дизайн отново изплуват на повърхността. Убеден съм, че хората търсят изисканост и красиви детайли, който на всичкото отгоре да са направени добре. Искат специални, а не масови модели."

 

Достатъчен е един поглед върху новата му колекция, за да си дадем сметка, че сандалите винаги са сред най-отличителните му модели без значение от сезона. И за това си има обяснение. Маноло казва, че е влюбен в този тип обувка.За да я носи една жена необходимо и достътъчно условие са нейните хубави крака.

От доста време сеньор Бланик живее извън Кралство Испания. Казва, обаче че всичко що носи марката „made in Spain" му харесва. Книгите, филмите,изкуството - всичко свързано с родината му е страстно, силно и въздействащо. Любими са му Педро Алмодовар, Виктория Абрил, Марибел Верду, Аитана Санчес Хихон...Това, което различава испанската обувка (да се върнем на темата) са цветовете, светлината и изработката. „В моята държава имаме богат опит в производството на обувки, особено т.нар. за салон и „манолетинас", които са ми особена слабост. Имам купища „манолетинас" от всички възможни цветове."

 

Тенденциите тази година в модата за обувки ще зависят много от местоживеенето. Например в Испания през есента ще се видят manolo-blahnik-something-blue-shoesмного геометрични форми, електрически цветове, метализирани детайли, блестящи камъчета в електриково синьо, силно зелено и тъмно кафяво. Същото се отнася и до високите токове, платформите, ниските подметки. Няма мода. Всичко зависи от личните предпочитания, националността и местоживеенето. Мнението на Маноло обаче е следното – „смятам, че крайностите винаги са много вълнуващи. Бих заложил на супер високи токове или на точно обратното – крайно ниска и тънка подметка."

 

От фразата на Мадона, която твърди „Обувките на Маноло са по-добри дори и от секса", минавайки през Мардж от „Фамилия Симпсън", която носи негови обувки в доста необичайни ситуации, до Кари Брадшоу и нейните непрекъснати дефилета с токчетата „Маноло'с" из улиците на Ню Йорк в сериала „Сексът и градът"...става кристално ясно, че фирмата Бланик е несравнима. Дизайнът на обувките в „Секса и града" или този от филма „Мария Антоанета" превръщат неговата професионална история в легенда. Влиянието на Маноло е толкова силно, че се стига до там фенки да татуират името му върху глезените си...така винаги носят световно известната марка върху крака си!

Manolo_Blahnik_metallic_red_dOrsays

Сродни статии (по етикет)

Обратно горе