Държавният секретар по европейските въпроси към Правителството на Испания, Диего Лопес Гарридо, заяви официално, че цитирам "спирането на износа на испански краставици, поради опасност от зараза с бактерията Е-коли, няма да бъде адекватна реакция от страна на Испанското правителство, защото първо трябва да се представят неопровержими доказателства за вината на местните производители на зеленчуци, преди да се предприемат крайни мерки." Заявлението бе направено малко преди испанския управник да влезе на заседание в комисията по Конкурентност към Евросъюза.
Това срещу, което най-много протестират управляващите в Кралството, че обвиненията срещу испанските производители бяха отправени от германските власти без солидни доказателства, цитирам " не може да се отправят обвинения срещу произведени в Испания краставици за причинени инфекции и смърт на няколко човека, без необходимите научни доказателства. А до сега такива аргументи не са представени." - добави още отговорника към Правителството за Европейския съюз, Диего Лопес Гарридо.
Министърът на Околната среда и водите, Жозеп Пикеу, заяви че Правителството ще търси отговорност за нанесенети щети върху земеделския сектор, провокирани от спекулациите на германските власти, относно производството на заразени краставици в Испания.
Измежду заразените и приети по спешност в болницата в Хамбург болни, е и една испанска лекоатлетка. Елена Еспесо участва в маратона на германския град, проведен на 22 май и разказва през Испанската телеграфна агенция, че не е хапнала нито една краставица по време на престоя си в Германия, но че е яла домати. Според статистиката, бактерията е-коли за сега афектира повече жени, отколкото мъже.
Хубавата новина в цялата тази история е, че Правителството на Испания от няколко години насам води кампания за здравословно хранене след населението, предизвикана от повишения процент на затлъстяване в Кралството. Една от най-сполучливите форми за борба с килограмите са информационните бюлетини, които предупреждават за опасността от неправилното хранене. В повечето такива брошури, присъства една много полезна таблица - за плодовете и зеленчуците и техният сезон на натурално узравяне и годност за консумация. Целта на тази справка е потребителите да консумират агропродуктите тогава, когато природата е определила, че са годни. Само за справка ще допълня, че сезонът на доматите започва едва през юли, патладжаните са най-годни за консумация през есента, а краставиците започват да зреят натурално през настоящия месец.