Неделя, 26 Юни 2011 15:01

Футболист отличник - илюзия или реалност!?

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(2 оценки)
www.google.es www.google.es
Футболист-отличник!? Плод на "разтопената от лятната жега" журналистическа фантазия или реалност? Оказва се, че не само не е "изчезващ вид в природата", но и че от новия сезон ще играе в Реал Мадрид. След като споделих с ВАС желанието си да намеря сподвижници за формиране на шампиони...по четене на книги, е ред да ви предложа едно чудесно преводно четиво - "Защитник-отличник", публикувано в испанския вестник "Марка". Става въпрос за новото попълнение на кралския клуб, френският талант Рафаел Варане. Новият Лоран Блан на фреския футбол, наречен така от самия Зинедин Зидан, е само на 18, учи за кандидат-студентски изпити, завършва с отличие и прави специфични тернировки на "Камп Ноу"...
"За много родители, футболът е всичко, което трябва да следват в живота техните деца, но за нас съвсем не е така". Това са думи на Ани, учителка по английски и майка на Рафаел Варане. Най-новото футболно попълнение на Реал Мадрид влага една и съща енергия, както в желанието си да триумфира в най-популярната игра, така и да завърши училище с отличие.

И в двата случая е постигнал предначертаното, едва навършил 18 години. Намира се там, където винаги е искал да бъде - завършил училище и играещ професионален футбол. Остава муRafael_Varane-2 само едно - да триумфира и в Реал Мадрид. За да се случи и това, може би ще помогнат и резултатите му в скоростни дисциплини, какъвто е спринта: 1,69 на 10 метра и 4,91 на 40 метра. Кариерата на Рафаел се движи със същата скорост, като тичането му. Само година и половина след дебюта му в Ланс, ще направи голямата крачка и с екипа на кралския клуб в Примера. Дори без време за асимиларане на ситуацията.

 

На 16 години, Варане подписва своя първи професионален договор, въпреки недоверието на родители си, че тази ситуация е положителна за детето им. "Не знаеха защо ги бяхме повикали в "Ла Гайет". Когато им съобщихме, че трябва да подпишат нов договор, не го повярваха много. Попитаха дали говорим сериозно. И после добавиха, че те са мислили сина им първо да завърши училище, пък после да продължи с футбола..." - разказва пред МАРКА Жорж Турнау, директор на центъра за обучение и формиране на млади футболисти в Ланс, който оценява горещо подкрепата, дадена от родителите на Рафаел по онова време, далеч от агенти и посредници.

 

Малко след това, през ноември 2010 година, вече на 17 години, Рафаел дебютира с първия отбор на Ланс. За Ланс има 23 мача с 2 гола. Скоро идва и офертата от Реал Мадрид, която предполага кулминацията на неговия начален етап като професионален футболист във Франция и началото на кариерата му пред критичната публика на "Сантяго Бернабеу".

 

Родителите му и самият Рафаел нямат време да осъзнает добре ситуацията. Но всички от Ланс уверяват, че семейството е капацитирано да се справи перфектно с новата професионална Rafael_Varane-4среда на 18 годишния младеж, без това да го "отвее" в облаците. Може би с това се обяснява и "инатът" на футболиста да продължи със следването, където му предстоят изпити за влизане в Университет.

 

От подписването на професионален договор до днес на Рафаел му се налага да "изостави" нормалното училище и да продължи с уроците в центъра за обучение и формиране на млади футболисти в Ланс. Образователният център е специално построен за млади футболни таланти, като мосю Варане и култивира се само футболните им качества, но залага на интегралното обучение.

 

Точно в 6.30 започва деня за Рафаел със здрава закуска с мюсли и горещ шоколад, 2 часа немски, 2 часа математика, ако няма сутрешна тренировка. Това, което му се отдава най-добре са икономика и социология, дисциплини, които младият Рафаел иска да продължи да изучава и в Университета. По обед следва храна и 1,5 час почивка (сиеста) преди да отиде да тренира с първия отбор. Преди вечеря се пишат домашните, като най-малко проблеми има с английския, благодарение на майка си.

 

Варане пристига в Ланс на 9 години и от 15 годишен спи на първия етаж на резиденцията (общежитие). Пред последните 4 години, прекарва повече време в "Ла Гайет", отколкото в къщата на родителите си в Лил. Казват, че неговият капацитет да рефлексионира и тоталната му дискретност, намират проекция и на футболния терен. Образованието му ще помогне много за адаптацията в съблекалнята на "егото" в Реал Мадрид.

 

"Ла Гайет" е спортният град на Ланс, нещо като "Валдебебас" за Реал Мадрид. Този център за обучение и формиране на млади футболисти има капацитет за 160 младежи, които да тренират и да учат едновременно. Построен е върху бивш рудник, което още повече увеличава значението му за клуба на Ланс. В детско-юношеската школа се "полират" ценностната система и морала на бъдещите професионални футболисти преди те да преминат в първия отбор. Тренировъчните игрища в "Ла Гайет" носят имената на големите европейски стадиони: първият отбор тренира на "Сан Сиро", има също "Уембли", "Олд Трафорд" и дори "Камп Ноу" - терен с изкуствена трева, който се използва само за специфични тренировки. Френският клуб влага повече от 15 милиона евро в построяването на своя спортен град, който разполага и със закрита зала, висока цели 60 метра.

Сродни статии (по етикет)

Обратно горе