Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Хранене»С какво се хранят българските волейболисти?
Петък, 07 Януари 2011 23:37

С какво се хранят българските волейболисти?

От Vitamina Volei
Оценете статията
(1 Оценка)
sportvox.net sportvox.net
В България малко отбори отделят специално внимание на храната. Липсва и практиката волейболистите да се хранят заедно. Паста, пилешко, телешки филета, кисело мляко и салата е диетата, с която националният ни мъжки отбор „атакува" противниците в Световната купа. Бившият селекционер Силвано Пранди използваше стълбите вместо асансьора, с аргумента, че е „полезно за сърцето и се горят калории". Новият наставник Радостин Стойчев отделя специално внимание на менюто и се грижи еднакво както за здравите, така и за контузените волейболисти – фундаментално за успеха на отбора като цяло.
Започналата преди дни 2011 г. ще бъде година на промени за българския волейбол. След 730 дни под ръководството на Силвано Пранди от тази начело на мъжкия ни национален отбор ще бъде Радостин Стойчев. Бившият разпределител и настоящ треньор на италианския Трентино е може би най-успешният наставник във волейбола на клубно ниво в момента. Откак пое италианския тим, Volei_hrana-3Стойчев спечели два пъти европейската Шампионска лига, два пъти Световното клубно първенство, титлата и купата на Италия. Сега му предстои да се изкачи на следващото стъпало и да стигне до отличия и на национално ниво.

Въпреки че част от играчите, които ще попаднат в националния тим през това лято вече са работили или работят под ръководството на Стойчев, за останалите предстои поредното нагласяне към новата система и новите изисквания. В Трентино Стойчев изпипва до съвършенство всеки детайл, влиза в залата в 09,30 сутринта и излиза от нея около 21,30 ч., че понякога и по-късно. През това време той не само подготвя тренировките на своя тим, но изучава, заедно с щаба си, следващия съперник, преработва наученото във вид достъпен за играчите му, грижи се за добрата им форма – както за контузените, така и за здравите. Физическата подготовка върви заедно с възстановяването. Отделя особено внимание и на храната. Здравословното меню е половин спечелен мач. Тази сентенция е част от програмата и на българския треньор. По това Стойчев вероятно няма да се различава много от своя предшественик начело на националния отбор Силвано Пранди.

Още щом започна работа начело на тима ни 63-годишният италианец приложи и у нас принципите, по които живее и самият той. „Навсякъде ям риба и зеленчуци. Обичам много и ябълки. Единственото, което пия е вода. Много рядко с месото и то само по време на вечеря си позволявам малко вино и то задължително червено", разказа при първите си посещения у нас Пранди. Често той можеше да бъде засечен заедно с възпитаниците си да тренира във фитнеса. В хотелите, в които бе настанен заедно с тима пък винаги използваше стълбите вместо асансьора. „Полезно е за сърцето, а и се изгарят калории".

С грижата да подбира храната на волейболистите пък бе натоварен лекарят на тима – д-р Динко Захариев. В началото на миналото лято, например тимът наблегна на спагетите и салатите на обяд и на вечеря. По време на европейското в Турция през септември 2009 г. българите заложиха на същите изисквания към храната – на масите задължително трябваше да присъства паста, пилешко, телешки филета и мляко. В Япония – по време на световното първенство и световната купа през 2006 и 2007 родните волейболисти наблегпаха най-вече на европейската кухня и особено на спагетите.

И при двете си завръщания у нас италианският селекционер Силвано Пранди се сблъскваше с проблеми с излишни килограми при някоиVolei_hrana-2 от повиканите. Такива имаше и по време на престоя на Мартин Стоев. Обяснението – в твърде малко клубове у нас се следи с какво всъщност се хранят играчите. Липсва и практиката тимовете да се хранят заедно като по-често състезателите се хранят у дома си и се разчита на техния професионализъм, за да бъдат избегнати подобни проблеми.

Затова в началото на почти всяко лято подготовката на националния отбор започва с диети и усилени тренировки във фитнеса. Понякога арена на физическите упражнения ставаше и басейна. Водният фитнес бе използван за отпускане на мускулите след тежките тренировки преди това.

Един спортист трябва да приема между 2800 и 3000 калории дневно. Пастата е една от любимите на волейболистите храни, заради високото й съдържание на въглехидрати. Консумира преди и след мач или състезание, но не е препоръчително да се приема повече от 3-4 пъти в седмицата. За по-доброто й храносмилане, по възможност не се комбинира с месо. Така организма я асимилира правилно. За големите, малките и все още не станалите волейболисти, Витаминаспорт припомня някои от най-важните правила за хранене по време на състезателен период:

- приемат се хранителни елементи с висок Гликемичен Индекс /ГИ/. Консумират се 200-300 грама въглехидрати, разпределени в 4-те последни часа преди мач.
- последно основно хранене 3-4 часа преди мач.
- желателно е да не се приемат нито протеини, нито мазнини.
- да не се приема диетична фибра.
- да се консумира максимум 0,5 литра напитка, по възможност негазирана вода.
- никога да не се излиза в мач на празен стомах.




Add comment




https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610