Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Хранене»ЯДЕНЕТО - синоним на подхранване, не на ПРЕхранване
Сряда, 08 Септември 2010 21:07

ЯДЕНЕТО - синоним на подхранване, не на ПРЕхранване

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(2 оценки)
Произведение на изкуството с автор Антони Миралда Произведение на изкуството с автор Антони Миралда
Яденето, тази голяма дилема. Нутрирането е важно за животоподдържащите функции на човешкия организъм. Най-близките синоними на чуждицата „нутриране" в българския език са „подхранване, захранване". Но не ПРЕхранване. С тази статия далеч няма да навляза в дълбините на човешкия стомах, но все пак ще нахвърля някои основни правила, които би било добре да започнем да вкарваме леко по лека в ежедневието си.
„Какво да ям? Това е въпросът пред българина днес, след като в публичното пространство излязоха поредица от информации за сирена менте, отровен маргарин и боядисани кренвирши от рога и кожички." – това е цитат от български ежедневник, излязъл на пазара през февруари 2009. Година и половина по-късно все още го помня.

И все още ме провокира. След разговор по телефона с моя татко, си дадох сметка, че в родината ми има сериозен проблем не само със здравословното хранене.А с храненето със „здраваhraneneto-4 храна" въобще (асоциацията с държавното предприятие от преди 1989 не е случайна). Именно за това потърсих помощ в една много нашумяла в Испания, а и по света, книга със заглавие „Детектив в супермаркета" с автор Майкъл Полан. Преведено на 24 езика, това особено ценно четиво разказва, че най-големият проблем на западноевропейците е западноевропейската диета. Храненето с продукти, безброй пъти преработени – като рафинираната захар или вакумираната пица, превръща този процес в „самоубийствен". „40% от случаите на рак се дължат на лошото хранене" – казва авторът и продължава да излага факти, които ясно показват, че хроничните болести като диабет, затлъстяване, кардиопатии и ракови образувания са следствие на ежедневните и „модерни" хранителни навици.

В книгата няма съвети за правилно хранене. Нито аз искам да ви давам такива. Единственото правило, което би било добре да спазваме, когато посягаме към храната е „Ако моята прабаба не е яла това, аз също не бива да го ям".

Тази идея я разпространявам, откак станах „учителка по отслабване". Така мило ме нарича един от моите персонални клиенти, на когото винаги повтарям, че е хубаво да избираме продукти, които ражда собствената ни земя. И да ги приготвяме по чисто традиционния начин, избягвайки прекаленото манипулиране и смесване на храната.hraneneto-1
Знам, че е трудно в епоха на криза, да се спазва правилото, че зеленчуците се купуват в деня на яденето им, че плодовете се консумират узрели, че рибата се хапва прясна...но без да се превръщаме в герои от сериала „На местопрестъплението", би било добре да „разследваме" малко, преди да сложим нещо в устата си.
Простичките хранителни елементи са и най-полезни.
Дори диетичните бисквити или мюслито за закуска са пре-преработени и далеч от традиционната кухня на баба. Колкото повече познаваме даден хранителен елемент, толкова повече подобряваме здравето си.
Майкъл Полан казва „ Хората са объркани. Не се знае кое е по-лошо – мазнините, въглехидратите, захарта. Мисля, че верният отговор е модерната европейска диета". Именно за това, освен четенето на етикети (които според публикации в българската преса, също лъжат много), е хубаво да се върнем към традициите и екологията, с ясното съзнание, че личното здраве не може да бъде разделено от здравето на хранителната система, която формираме. Доматите на татко, сиренето на леля Данче, интегралният кекс на мама за закуска вместо „снакс"-а от училищната лафка...са само част от промените, които можем да внесем в ежедневието още от днес. И да, знам, че е трудно. Но повярвайте ми НЕ Е НЕВЪЗМОЖНО.

Ето и няколко съвета (от личен опит тъй като и аз живея далеч от родното село), които могат да се използват в практиката:
domati
1. Планирайте броя на храненията през седмицата и купувайте определеното предварително количество продукти.Така няма да „злоупотребите".

2. Гответе ден за ден и не съхранявайте остатъцитеот храна по възможност в нещо различно от пластмасата. „Йенската тенджера" ви идва на помощ.

3. Дръж винаги пресни плодове в къщи или в чантата. Когато настъпи „критичния глад" винаги ще имате нещо здравословно, с което да го „убиете".

4. Не купувай пакетирани храни, а пакетирани продукти. После е лесно – запретваме ръкави и сами си печем баницата, пилето или крем карамела.

4. Традицията повелява „месо със салата, хляб със сирене и десертът - за после".

5. Газираните напитки – вън
от списъка с покупки. Както и алкохола. Ако го няма в къщи, го няма и в стомаха.

6. Същото важи и за пакетираните сладкиши – не се купуват, не се ядат!

7. Разровете за стари рецепти „от баба" – курабии, трахана, кекс – страхотна следобедна закуска. Особено за децата.

8. И много движение. Не забравяйте – спортът е най-доброто „хапче" за всяка болежка! Взимайте го без ограничения.

Още по темата за "детектива в супермаркета", може да намерите в статията, посветена на кръжока Витаминаспорт, който се провежда в Испано-българския център в Мадрид.

Add comment




https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610