Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Спорт»Баскетбол»Доверявам се изцяло на баскетболистките, които изявиха желание да игрят за националния отбор
Неделя, 06 Май 2012 18:25

Доверявам се изцяло на баскетболистките, които изявиха желание да игрят за националния отбор

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(5 оценки)
Хосе Мария Бусета Хосе Мария Бусета Foto: PETRA
40% от предварително повиканите баскетболистки, отказаха да се присъединят към националния тим, с тази статистика Хосе Мария Бусета започва своя последен етап като държавен селекционер на България. Баскетболният специалист смята, че целта на българския отбор в предстоящите евроквалификации е 2-то място в група Д, където Испания е абсолютният фаворит. От доста време насам, тази година в списъка с български националки няма да има нито една натурализирана чужденка след като Доника Ходжис отказа да се присъедини към екипа. Целият женски национален отбор е "произведен в България", но това не притеснява испанския треньор, който е намерил разрешението в " просто ще организираме отбора да вкарва точките си по друг начин, с други главни действащи лица, което също е добре дошло за националния тим". Стефан Михайлов е новият помощник на държавния селекционер, а наследството, което иска да остави Чема Бусета е приемствеността в професията. "Ако всички баскетболистки играят на 100%, смятам, че целта ни - класиране за Евробаскет 2013 - е постижима" - сподели специално за Витаминаспорт в Мадрид, баскетболният треньор. Какво още четете в интервюто с Хосе Мария Бусета?
1. Чема, стартираш последния си етап като национален селекционер на България с нов треньорски екип, как и защо се стигна до тези промени?
Помощникът ми Стефан Михайлов е млад, амбициозен, формиращ се треньор. Тренира отбор от елита на българското първенство - Левски, което го прави добър избор за националния тим. За мен е удоволствие да работя с него защото винаги съм прилагал в моята работа идеята за последователността. Като национален селекционер също не правя изключение. С помощта на Българската федерация по баскетбол търсим именно тази форма за формиране на специалисти, ползата от тази приемственост ще се види в близко бъдеще. Примерът с Борислава Мандур е повече от подходящ за посочване в този случай. Младата треньорка работи в щаба на женския национален отбор с мен няколко години поред. По настоящем е селекционер на 14-15 годишните девойки.

2. С какво смяташ, че твоята бивша помощничка в националния тим Борислава Мандур ще е полезна на подрастващите баскетболистки?
Треньорите трябва да трупат опит, да придобият широк поглед върху ситуацията на баскетбола като цяло, в световен, европейски и национален мащаб, за да могат да придават опита си на подрастващите възможно най-адекватно. Бих казал, обогатена форма за обучение. Само по този начин се израства в професията, не само в треньорската, в която и да е. Формирането на кадри, последователността в тяхното образование е фундаментално за успехите на даден спорт. А за подрастващите в баскетбола опитът на треньорите ще бъде повече от положителен. Доказателство, че работата при тях не е на достатъчно високо ниво е, че юношеските селекции играят в Дивизия Б на Европа. Убеден съм, че Борислава може да бъде добър проводник на свежи идеи и да научи на много трениращите баскетбол, девойки в България.
Chema_Buceta-1
3. В треньорския щаб има и други нови попълнения освен Стефан Михайлов, сподели първи впечатления и от тях?
Още две са новите попълнения в треньорския щаб на женския национален отбор. Божидар Гьорев, който ще води скаутинга. Препоръчаха ми горещо този млад човек от БФБ и имам пълно доверие на хората, които са преценили, че работещият в Македония специалист е достатъчно добре подготвен, за да бъде в помощ на националния отбор. Йоана Георгиева е новият ни тийм-мениджър и вече от няколко месеца работи усилено, за да бъде организиран лагер-сбора възможно най-добре. Иван Изкиердо е единственият испански специалист, който ще Chema_Buceta-8продължи работата си като физиотерапевт за българската селекция. Идеята още в началото беше да работя предимно с млади български треньори и специалисти и смятам, че заедно с БФБ следваме този принцип, който ще даде плодове в близко бъдеще.

4. А сега идва ред на най-важната тема - баскетболистките в националния тим и тяхната селекция за квалификационния цикъл?
От първоначално повиканите в националния отбор 22 баскетболистки, 14 потвърдиха участието си. Малко по-късно се отказа една баскетболистка и останахме 13. Аз поканих 2 млади състезателки, което вече се превърна в традиция защото това е начинът по-младите да получат своя шанс и да натрупат ценен опит. В крайна сметка ще работя с 13 плюс 2 баскетболистки на лагера, който започва на 15 май в Правец. Уважавам решението на всички, които отказаха да се присъединят към нас. Дори настоях пред Федерацията да няма санкции за тях. В бъдеще това условие може и да се промени. Но мисля, че не е лошо всички да си дадем сметка защо се получава така и какво ни говорят данните от статистиката - все пак 40% от предварително повиканите, отказаха да се присъединят към националния тим, 9 от 22. Това е проблем, който е съществувал и преди и то в далеч по-драматични цифри. В никакъв случай не искам да прозвучи като критика или атака, но подобна ситуация заслужава малко време за размисъл.

5. Имаш ли вече новини от тези, които ще дойдат в Правец на 15 май? Как се чувстват и в каква форма са?

Има баскетболистки, които играят много мачове през сезона, което от своя страна провокира и контузии. Клубовете като цяло в Европа, не само в България, Испания или Италия, имат лошо медицинско покритие. Какво ще рече това? Освен, че нямат постоянно назначен лекар, но и нямат търпение да изчакат своя контузена състезателка да се възстанови добре. Връщат ги прекалено рано в игра, което в повечето случаи води до рецидив. Акумулираните контузии и умората в края на сезона, няма как да не се отрази на формата на момичетата. Просто имат нужда от почивка. Цикълът е дълъг и 4-те месеца ваканция понякога са просто задължителни.

6. След лагер-сбора все пак ще трябва да избереш 12, нали?
Да, в крайна сметка трябва да останат 12 баскетболистки, които да вземат участие в квалификациите за Евробаскет 2013, но цикълът е дълъг, може да се появят контузии и други непредвдидени ситуации и за това ще имам нужда от 13-14 момичета на разположение в националния отбор.

7. Значи отново ще трябва да направиш селекция след селекцията?
Моята цел в началото беше такава. Да повикам не повече от 14-15 състезателки защото по този начин се работи най-добре според мен. Добрата новина след авто-селекцията обаче е, че в националния тим влязоха баскетболистки, които преди не са били част от този отбор, но могат да бъдат много полезни. Качеството на отбора като цяло е много добро. Мисля, че сформирахме интересна група от баскетболистки, с които ще се работи добре. Ще имаме възможност да се съсредоточим върху нови неща, които преди не сме могли да опитаме заради качествата на тогава присъстващите момичета. Радвам се, че ще имам възможност за нов тип работа.
Много благодаря за онези момичета, които бяха част от националния тим и ни помогнаха много в миналото, но днес няма да са с нас. Те свършиха чудесна работа, която ще е от полза и сега.

8. От доста време насам, тази година в списъка с български националки няма да има нито една натурализирана чужденка? Целият отбор е "произведен в България"?
Да, ще играем без чужденка. Доника Ходжис бе важен фактор в националния тим. Още повече, записа много добър сезон с клубния си отбор в Турция, но ще трябва да нагласим така нещата, че да не се усеща нейната липса. Което не е толкова трудно защото просто ще организираме отбора да вкарва точките си по друг начин, с други главни действащи лица. Няма Chema_Buceta-4незаменими състезатели, знаеш!? Не отричам, че в момента няма друга като нея в селекцията, но това ще ни даде възможност да променим стила на игра, което също е добре дошло за националния тим.

9. Направи кратък разбор на проекто-отбора, моля те?
Стефи Митева, Жаклин Златанова, Дани Петева, Димана Георгиева са ядрото на този тим и заедно с опитните и много ценни Вера Перостийска и Зорница Костова, ще внесат нужната стабилност в екипа. Радостина Славова също се завръща, което за мен е много добра новина. Зоя Станоева е най-възрастната сред 15-те, но е голям професионалист и отново ще ни помогне много. За младите пък ще бъде чудесна форма за трупане на опит. Момичета като Ади Делева или Габриела Костова, чиято височина е повече от подходяща за баскетбол, участието им в лагер-сбора ще бъде стъпка напред.

10. А разборът на условията за работа какъв е, влизаш в последния си етап като национален селекционер на България?
Българската Федерация по баскетбол прави големи усилия, за да подобри условията на работа в националния отбор. Работи се с много уважение към баскетболистките /удобни пътувания, добри хотели за настаняване, храна.../ , играят се повече контролни мачове срещу силни съперници, треньорският ни щаб е в пълен комплект...знам, че ще кажеш, че това са нормални неща, с които разполага всяка национална селекция, но в кризата, в която живеем вече няколко години, не са лесни за постигане. Но пък са важни за качествената работа и израстването на този отбор като цяло. Ако щеш са важни дори и за образа, който дава България в баскетболна Европа. Аржентина и фактът, че тяхната Федерация ни потърси да играе с нас като част от преолимпийската подготовка на тима, говорят именно в полза на положителните промени, които се случват в българската селекция.

11. Чема, каква е крайната цел на тези евро-квалификации?
Крайната цел тази година е трудна. Много е високо нивото в група Д, но ние си имаме нашите възможности. Ако някой си мисли, че класирането ни за Евробаскет 2013 е непостижима цел, по-добре да не идва в националния отбор. Аз искрено вярвам в нещата, които този отбор умее да прави добре. Или ще сме много близо до постигане на целта /както преди 2 години/ или направо ще се класираме за Европейското. Такива са моите прогнози.

12. Коментарът ти за съперниците на България в група Д?
Испания е инцидентно в тази квалификация. Ясно е, че е най-добрият отбор в групата, все пак са 3-ти в света. Мачовете обаче първо трябва да се изиграят. Колкото и куриозно да звучи, Chema_Buceta-7все още знам твърде малко за испанките. Нашата цел си остава 2-то място в групата, за което ще са ни нужни победи срещу Швеция, Германия и Румъния. Дори Швеция, който на пръв поглед изглежда най-преодолимият съперник, е силен съперник защото в последните години записва все повече успехи в юношеските категории на международно ниво. Същото, на ниво подрастващи, важи и за Германия, приемствеността, както споменах вече, се оказва решаващ фактор.

13. А "тайната" за постигане на 2-то място в групата, каква е?
Много е важно да "изтърпим" дългата концентрация. Психологическата подготовка е много важна в подобен род цикли. Тайната е, че е забранено да се оплакваме. Винаги трябва да гледаме положително на случващото се. Не е хубаво да има нито еуфория от победите, нито прекалено много критики от загубите. Психологическият баланс е този, който трябва да се спазва през целия дълъг лагер-сбор и там се крие ключът към успеха.

14. Подготовката за Евробаскет 2013 ще бъде ли с нещо различна от предишната и с какво?
Линията от миналата година се следва. Подготовката ни за Евробаскет 2013 ще бъде срещу силни съперници. Дори да загубим всичките мачове е по-добре, отколкото да записваме лесни победи. Предпочитам силни и класни баскетболистки за съперник, като тези на Италия, Холандия, Аржентина, отколкото посредствени срещу които да играем на 50%. Не бива да се водим от фактора победи-загуби в подготвителния период. Аз вече имам идея какъв ще бъде стила на игра и екипът, който трябва да се научи да играе заедно, за да прогресираме във всички мачове, не само при победа.

15. Да завършим Чема с твоите лични усещания към предстоящия цикъл на подготовка с националния женски отбор по баскетбол?

Благодаря на тези, които тази година не дойдоха по различни причини, като контузената Катя Димитрова например. Доверявам се напълно на тези, които ще се присъединят на 15 май към Chema_Buceta-6националната селекция. Смятам, че ще сформираме конкурентен отбор, но ще имаме нужда от усилията на всички. Налага се всички баскетболистки да играят на 100%. Смятам, че целта ни - класиране за Евробаскет 2013 - е постижима и ако работим добре, ще успеем.

Интервюто с Хосе Мария Бусета завърши с един анекдот. В Испание е популярен като един най-добрите атлети сред баскетболните треньори. Доказателства за това е сутрешният крос, който Чема прави в България, тичайки по маршрута на автобуса, возещ българските националки от Правец до Ботевград, например. Витаминаспорт има тези сведения от очевидки. Именно заради това, решихме да подарим на държавния селекционер супер-удобната памучна тениска с марка Витаминаспорт, за късмет...и за да попива "усилията" му по време на тренировъчните маратони. Сеньор Бусета не се двоуми нито за миг да позира с тренировъчната фланелка, за което сърдечно му благодарим!

Разширен състав на българския национален отбор по баскетбол-жени, квалификации за Евробаскет 2013:
Мариета Кърчовска (Берое 07)
Зоя Станоева (Берое 07)
Зорница Костова (Дунав 8806)
Христина Иванова (Левски)
Димана Георгиева(Монтана 2003)
Катя Кордова (Монтана 2003)
Александра Делчева (Славия)

 

Даниела Петева (Арксил, Испания)
Радослава Бъчварова (Юнион Ено, Франция),
Вера Перостийска (Атинайкос, Гърция),
Жаклин Златанова (Ман Филтер, Испания),
Стефка Митева (Солер, Испания),
Радостина Славова - Нанева (Мерчеде Алгеро, Италия)

Гости:
Стефка Николова (Славия)
Габриела Костова (Нефтохимик)

Квалификациите започват на 13 юни с гостуване на Испания. Следва домакинство на Швеция в Правец на 20 юни и гостуване на Германия на 23 юни. Квалификациите продължават с две срещи в Правец - на 27 юни с Румъния и на 30 юни - с Испания. На 7 юли нашите играят в Швеция, на 11 юли имат мач в Правец срещу Германия, а на 14 юли затварят цикъла с гостуване на Румъния.

Add comment
https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610