Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Спорт»Футбол»Индустрията професионален спорт и 24 май
Четвъртък, 05 Януари 2012 21:48

Индустрията професионален спорт и 24 май

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(3 оценки)
Индустрията професионален спорт и 24 май www.google.bg
Като всяка конкурентно способна индустрия, и спортната би трябвало да притежава проект, стратегия и план за развитие. После започва прозводството. И накрая излиза на пазара...да си премери силите с останалите фабриканти. Накратко - неспособен ли си, няма кой да те чака. Именно за това никой вече не чака нищо от българския спорт. Отдавна не само спря да произвежда. Спря да мисли. Като резултат са факти, като тези например - нито един български футболист не играе в Примера дивисион, първенството на настоящия европейски и световен шампион по футбол. В традионно силния за българите спорт вдигане на тежести, от скандали, не само спортисти няма, дори тежестите липсват. Колоездене, маратон, хокей на лед...са дисциплини, които някои млади хора не отъждествяват с родната България. И всичко това заради липсата на производство...аргументите ми за "затъналата в забрава спортна индустрия" се базират на опита ми като "помагач" на подрастващи български спортисти да се развиват в чужбина чрез интернет сайта www.info-sport.es. Какви са те ли? Елате, приближете се, ще разкажа без задръжки...
Защо искам да играя футбол в чужбина? Въпрос с на пръв поглед предвидим отговор. Един кандидат за професионален футболист. Старата мъдрост на дребните земевладелци...поставят началото на нашата закачлива футболно-спортна история, в която разбираме причините за рухването на спортната индустрия в България. Защото сме убедени, че спортът е ИНДУСТРИЯ, boyko-borisov-futbolistнали? Вече всички можем и гледаме чужди спортни успехи. И всички ясно виждаме, че без проект, стратегия, план за развитие и прозводство...нито Испания щеше да е световен шампион, нито Барселона европейски клубен, нито Рафа Надал и сие, носители на Купа Дейвис.

Не в този ред, но в този ред на мисли стартира проектът ми "подпомагане на българския професионален спорт". Нямайки си друга работа (смислена искам да кажа), една полу-журналистка /сътрудник, не кореспондент, на Българското Национално Радио съм/, полу-инженер /завърших МГУ, но никога не съм работила като гео еко-инженер/ и цяла мигрантка /вече 6 години живея и работя в Мадрид/, реших да попитам трениращо футбол момче кое е нещото, което мотивира силното му желание да играе, извън България?

Оказва се, че един от треньорите му в елитна българска детско-юношеска школа му заявава открито, че "САМО с талант, качества и трудолюбие, няма да прогресира в България, а трябва и ДРУГО". Тогава момчето си дава сметка, че няма какво да губи. Тръгва да търси това ДРУГО-то на място, където ще може да се развива не само като футболист, но и като човек. Речено-сторено. Свързва се сам с клубове, които му обръщат внимание, докато агентът, с който още преди години е подписал договор, изчаква със солидния аргумент - "да видим как ще се развият нещата и тогава ще се намеся". Сиреч - да се намеси само ако има изгода. Такава сгода така и не се появава.

Появява се Инфо-Спорт обаче.. Интернет страницата за мениджърски услуги за професионални и подрастващи спортисти, съвсем БЕЗПЛАТНО в случая, помага на кандидата за професионален футболист да се яви на няколко проби в отбори от Испания. Неин администратор съм. И уверявам ви, не беше лесно. Езиковата бариера е голяма. Дори ми се налаожи да Futbol_BG-2чуя от кандидата за футболист следната реплика - "Защо те не научат български, а аз трябва да уча техния испански". Малко по-късно ще коментира за същите тези, които са задължени да научат неговия език, за да се комуникират с единствения българин на проби, че играят като "на забързан кадър", сравнени с техните връстници-футболисти в България.

Предстоят на кандидата за професионален футболист в Испания съвпадна с българския национален празник "24 май". Отново съм свидетел на неповторима ситуация - "Дали на 24 май магазините в Мадрид ще бъдат затворени?" На което отговорям с въпрос - "Защо мислиш, че магазините на 24 май в Испания трябва да затварят?" Отговор - "Ами нали е национален празник." Въпрос - "На какво и на кого е празник 24 май?" Все още чакам смислен отговор. Без коментар.

И още аргументи. Въпрос - "Коя е любимата ти книга?" Отговор - "Чел съм само две в живота си - Правилникът за движение по пътищата и една детска, която не довърших." Шофьор е. Притежава собствена кола. Все още не е доказано научно, но се твърди, че футболистите не са много ученолюбиви хора. Но пък е потвърдено, че колкото по-образована е фамилията на детото-футболист, толкова по-малко то има нужда от допълнително консултиране - агенти, ПиАр-специалисти, адвокати и т.н.

Неразбирането от това, с което претендира да се занимава професионално (в случая - футбол), води до други травматични ситуации, като например да претендира, че е фен на еди кой си отбор и да не може ДОРИ да определи в каква схема играе съответния отбор в мач, който гледа в реално време с приятели. Налага се консултация във Фейсбук, но и в социалната мрежа в неговия кръг от познати, също липсват "специалисти".

Лошата или направо липсата на каквато да е информация за съпътстващите футбола професии, също пречи на адекватното развитие на кандидата за професионален футболист. Futbol_BG-4Физиотерапевти, ортоисти, нутриционисти, кондиционни треньори, психолози, специалисти по връзки с обществеността и т.н. са част от "кервана", който съпътства всеки тръгнал да се занимава със спорт професионално. Налага познаване на поне част от тяхната професия, ако даден кандидат за професионалист иска да става все по-добър в неговата, с тяхна помощ.

Не само в конкретния случай, но при много от подрастващите спортисти в България се наблюдават аномалии, които биха могли да се избегнат с намесата на съответния специалист в подходящата възраст. Най-често срещаните са - плоскостъпие, често повтарящи се контузии, десхидратация, лоша опорно-двигателна хигиена, незнаене на чужди езици, нездравословно хранене, липса на интереси, извън футбола и спорта като цяло...уверявам ви, че в Инфо-Спорт сме получавали снимка за нашия регистър с професионални футболисти, на която кандидатът за проби в чужбина е фотографиран на пейка в парка, върху която има струпани поне 15-на празни бутилки от алкохол, преметнал крак върху крак като горд чорбаджия от роман на Димитър Талев. Има ли нужда коментар!?

Тук е време да намеся старата мъдрост на дребните земевладелци...която ще даде доста солидно обяснение на ситуацията, в която и изпаднала българската спортна индустрия. Баща ми, ресторантьор по професия и дребен земевладелец по наследство, често ми напомня по телефона от Стралджа, каква е разликата между ранните и късните домати. В голяма част от съзнателния си живот си мислех, че тя се крие в периода на засяване на разсада...Колкото по-рано го "боднеш" в земята, толкова по-рано ще хапваш доматки. Но не би. Оказва се, че доматите, също като голяма Futbol_BGчаст от живите същества на Планетата, са от различни сортове. И сортът е този, който определя периода на зреене...30 или 65 дни. Така, че дори да засееш коренче домат през зимата, ако си уцелил сорт с късно зреене, ще ядеш доматите през лятото.

Така и с децата-спортисти в България. Уж много приличат на техните връстници от другите държави, пък сякаш "сортът" им малко различен си пада... Фактът, че вземат решение да се кандидатират за професионални спортисти, не означава, че автоматично стават такива. В тяхната подготовка за професионалния спорт липсват предварително изградени критерии и примери за подражание. Поради липса на критерии, процесът на самоизрастване, самоусъвършестване и автокоригиране е почти невъзможен. Нямат база за сравение защото не познават реалната обстановка на професионалната спортна подготовка извън България. А тази у нас се базира на лемата, че "САМО с талант, качества и трудолюбие, няма прогрес в България, трябва и ДРУГО".

Ей това "другото" е причина за съсипаната ни спортна индустрия...и понякога е по-добре да приемем, че не знаем какво се празнува на 24 май, отколкото да отричаме, че такъв празник въобще съществува? Не сте ли съгласни с мен?

1 Коментар

  • Връзка към коментар Ели Неделя, 15 Януари 2012 16:58 от Ели

    Чудесна статия. Всичко е казано много точно . Право в десятката .Ели за съжаление обаче реалноста е доста по жестока от думите които си използвала , защото много момчета които искаха да се занимават с футбол , но поради безхаберието ,бездушието и изключителната незаинтересованост на ДЮШколи поеха по друг път .Искрено съжалявам за тези деца.

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Add comment
https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610