Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Вашите статии»Спортна подготовка»Сливен - люлката на автомобилния спорт в България
Петък, 11 Февруари 2011 20:37

Сливен - люлката на автомобилния спорт в България

От Стефан Стоянов
Оценете статията
(3 оценки)
foto: Stefan Stoianov foto: Stefan Stoianov
Здравейте. Дълго време се чудих дали да ви пиша. Струваше ми се малко „сълзлива" и женска работа! Именно жена ми обаче е тази, която вкарва в употреба здравословните навици, за които вие толкова пишете, в ежедневието на цялото ни четиричленно семейство. Като я гледам пълна с енергия и жизненост, си дадох сметка, че най-малкото, което мога да направя е да ви кажа едно искрено БРАВО. Всъщност да се представя. Казвам се Стефан Стоянов от Сливен - градът с най много рали-пилоти и навигатори в България. Родното ми място е известно като „градът на 100-те войводи". В днешно време ако заменим „войводи"-те с пилоти, няма да сгрешим в бройката. Може и повече да сме! Ние, занимаващите се с моторни спортове, също се грижим за здравето и добрата физическа форма.
От дете следя с интерес автомобилните спортове. Късметът ми проработи, когато навърших 23 години. Тогава за първи път седнах в бегачка като навигатор на пилота Стефан Желязков. За 8 години с него, благодарение на много труд и мъжка борба, спечелихмеRali-4 над 30 призови места, включително и шампионската титла на България.

Продължих спортната си кариера с пилотите Иво Ченков, Павел Жеков-младши, Христо Христов (ЧОКО), с когото също имам доста спечелени състезания. Светлан Радев е последният пилот, с когото спечелих и титлата в най-голямото рали: БЪЛГАРИЯ. В последните 2-години работя в помощ на младите си колеги и в организацията на автомобилни състезания.

 

Искам да подчертая, че единствената школа за пилоти и навигатори в България е именно в Сливен. Нейният създател е мой личен приятел, диктувал съм на сина му, пилотът Павел Жеков. Като направя една сметка се оказва, че нашият град е люлката на автомобилния спорт у нас. Поне 33 от професионалистите са родени в или около Сливен. Към тази бройка не съм включил младото поколение пилоти и навигатори, което ще рече, че на глава от населението сме лидери в България.

 

От личен опит като навигатор знам, че по време на тренировки и състезания съм максимално концентриран и натоварен, за това губя по 2-3 кг. от телесното си тегло. След финала се нуждая от много течности и Витамини. Препоръчвам на всички състезатели, Rali-5пък и на шофьорите като цяло, да възстановяват след тренировки или дълъг път с душ, топла супа или прясна салата според сезона. Така запълваме резервите от полезни хранителни елементи, които са излязли от тялото ни, заедно с потта и напрежението.

 

Най добре релаксирам когато съм със семейството си. Правилното хранене винаги е било от голямо значение за мен. Единственият плод, който не обичам да похапвам е ябълката. Добре, че жена ми Моника се запали така «страстно» по здравословния начин на живот, за който пишете, та сега цялата фамилия минаваме през «витамино-терапия» всяка сутрин. И аз подреден до децата, приемам задължителния сок от лимон, придружен от лъжичка мед за подсилване на имунната система, особено през зимния сезон.

 

Благодаря за това, че й помагате със земни и практични съвети за здравето и добрата физическа форма. За отбелязване е, че вашите правила за отслабване са преди всичко грижа за здравето и едва след това, акцентират върху външния вид /голям недостатък в повечето диети за жени, на които се е подлагала и моята/. Весел сайт сте и различен. Не пишете много за другата моя слабост, освен децата ми, спортът с моторите и аз за това реших да се включа и да споделя с читателите опитът, който съм натрупал през годините. Защото пилотите и навигаторите също се вълнуваме и опитваме да спазваме правилата на здравословния начин на живот.

 

Накрая ще завърша с едно мое лично мнение, че грижата за здравето и добрата физическа форма не е гонка, през която да профучим със 160 км./час. А съобразено с правилата за движение шофиране по магистрала, където се спазват ограниченията и пътната маркировка. Не се променяйте, страхотни сте! Няма да се разсърдя ако пишете повече за моторните спортове обаче...С уважение, Стефан Стоянов.

Галерия

2 коментари

  • Връзка към коментар Стефан Стоянов Неделя, 13 Февруари 2011 09:50 от Стефан Стоянов

    Искренно се радвам че побликувахте тази статия,надявам се за напред да продължим с разговорите от КУХНЯТА на автомобилизма и здравословния начин на въстановяване след дълги тренировки и състезания.Поздрави от Сливен,успех.....Стефан Стоянов.

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
  • Връзка към коментар Стефан Стоянов Събота, 12 Февруари 2011 19:59 от Стефан Стоянов

    Много благодаря, че публикувахте писмото ви! Вие сте СУПЕР!

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Add comment