Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Женско царство»Почти идеалното място за отглеждане на български деца...Мадрид, Испания
Понеделник, 29 Август 2011 20:39

Почти идеалното място за отглеждане на български деца...Мадрид, Испания

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(6 оценки)
Десислава Иванова е типичната мама-нова технология. Няма ден, в който да не се засечем в някоя социална мрежа. И няма ден, в който Деси да не "постне" нещо хипер положително за нейното малко слънце - петмесечната Адриана. Като например - "Наслаждавам се на всеки миг с дъщеря ми. Толкова е забавна, толкова нежна и пухкава, толкова усмихваща се! Ще я изпапкам!". Нашата нова мама-витаминаспорт живее от 10 години в Испания. Сгодена е за чаровния испанец Серхио Хил и твърди, че "денят, в който се роди дъщеря ми, наистина беше най-хубавият в моя живот". Очарована е от отношението към пациентите в испанските болници, където раждането е абсолютно безплатно. Упражнява водна гимнастика по време на бременността, а днес заедно с малката Адриана не излизат от басейна, с една единствена цел - и мама и щерка трябва да поддържат винаги добра физическа форма! След Канада, Великобритания, България, Австралия, Франция, дойде ред и на Мадрид, дали испанската столица е най-доброто място за отглеждане на български деца!?
Визитка на майката: Казвам се Десислава Георгиева Иванова, родена на 2-ри ноември 1983 година в София. Завърших 157 Гимназия "Cesar Vallejo" с италиански език (сега май се води изцяло испанска гимназия, няма други езици). От 2001 година живея в Мадрид. Работила съм на различна места в испанската столица, но най-често като барманка в популярни мадридски дискотеки, в комбинация с промотор на изложения, панаири и конгреси. 4 години работих като консултант-продавач в телефонна компания Movistar, в отдела за маркетинг и реклама. Desi-2Последната година и половина преди да забременея, работих като рецепционистка и координатор в "Dietvitae" - център за здраве, естетика и красота. След раждането на дъщеричката ми Адриана (която в момента е на почти 5 месеца), се водя на борсата за безработни, където ще получавам парична помощ в рамките на година и половина. В моето семейство сме три деца, с двама по-големи братя съм, като аз съм най-малката. Таткото на дъщеря ми Адриана се казва Серхио Хил и сме сгодени.

1. Колко дни трае майчинството и колко се заплаща?
В Испания отпуската по майчинство е 16 седмици и се заплаща според това, което си работил преди това, каква заплата си получавал и какви са били осигуровките, които е плащала за теб фирмата работодател. Изисква се да си работил минимум 180 дни, през които работодателят да те е осигурявал, за да можеш да си подадеш документите за финасова помощ по време на майчинството.

 

2. Бащата има ли право на бащинство, платено ли е и колко време трае?
Бащата има право на 15 дни бащинство и то платено. За да може да го използва, се изисква документ от фирмата, където работи, представя се в някой Център за социално осигуряване и по банков път още на следващия месец се превеждат парите, които се полагат на таткото.


3. Как е устроено здравното осигуряване? Колко плащаш ти?
Мисля, че в Испания са доста толерантни на тема здравно осигуряване, защото дори и да се водиш безработен или чужденец, пак имаш право на лекар. Ако не се лъжа, здравната система е същата, която от няколко години функционира в България, с тази разлика, че тук всички спазват правилата и не трябва да плащаш допълнително за нищо на никого, като например за раждането. Раждането на Адриана и Desi-4предварителните прегледи, които задължително трябваше да направя по време на бременността, не са ми стрували нито цент. За нито едно изследване, проба, екограф и в самия ден на раждането, не съм платила нищо допълнително. В самия ден на раждането, отидох със собствените си дрехи и паста и четка за зъби, всичко останало - нощница, чаршафи, тоалетна хартия, дрехи и памперси за бебето, топла храна и прибори (с включена следобедна закуска) ми беше осигурено в болницата.


Очарована съм от отношението към пациентите в испанските болници, както в родителното отделение, така и в други отделения. Никога нищо не липсва на пациента. Храната е винаги разнообразна. Винаги има някой да се отзове и да ти помогне или да те посъветва. Ако няма усложнения, престоят в родителното отделение е около 3 дни. Детето е 24 часа до майката в люлка и имаш право на един придружител, който да е непрекъснато с теб в болницата. Същото важи и за самото раждане, таткото или придружител могат да присъстват. Тук още в родилното отделение ти слагат рожбата на гърдата да се нахрани, за да се научи бебето още от първия миг. Медицинският екип е насреща за всичко. Много са мили и отзивчиви и ти помагат.

 

4. Получаваш ли детски и колко са? Има допълнителна парична помощ до 18-та година на детото?
Ако си работеща майка, до навършването на 3 години на детото, се дават по 100 евро на месец. Но ако не работиш, тази помощ не можеш да я получаваш. И за съжаление няма никаква друга финансова подкрепа за майки с деца. До 31 декември 2010 година съществуваше т.нар "чек-бебе", който даваше на бебе по 2500 евро при раждането. Но от 2011 година, дори за децата родени само 5 мин. след 31 декември 2010 година, тази финасова еднократна помощ отпадна.

 

5. Яслите и детските градини колко струват и има ли достатъчно места?
Все още не съм запозната с този въпрос, но знам, че записването в държавна ясла или детска градина тук, също като в България, е доста трудно защото е по-евтино, сравнено с частните детски заведения. Държавната детска градина струва около 230 евро, с включена храна. Веднъж записано в държавно заведение, няма никакъв проблем при местене после, но се налага веднъж детето ти да попадне в списъка. Desi-7Частните детски градини са двойно по-скъпи. Има ги на всеки ъгъл и записването става без проблем, проблемите идват после с фактурата. За съжаление все още не съм добре информирана, но скоро ще ми се наложи да го направя!

 

6. Кои са най-големите трудности, които си срещала с детската градина и училището?
Все още не съм, но предполагам, че ще е съчетаването на работното ми време с това на детските градини.


Много ми се иска да отбележа, че инфрастурктурата в Испания, също както четох, че разказва мама Нели от Австралия, е много добро пригодена т.е. има тротоари, алеи, автобуси, които са приспособени за спокойна разходка и придвижване с количка, а в търговските центрове също има детски кътчета за игра и такива за преобличане и кърмене на бебетата, а в някои дори се предлагат помпи за изстискване на млякото.


7. Кой плаща яслата, детската градина или училището, учебниците, храненето?
Доколкото знам, всички разходи се поемат от родителите, но относно храната и някои учебници има помощи, когато майката е самотна или в друга сложна семейна ситуация.


Много майки в България са щастливки, защото могат да ползват готова и разнообрана бебешка храна от детската кухня. Такова нещо не съществува в Испания. Тук храната се продава в бурканчета в аптеките и супермаркетите, но консервираната храна, съвсем не е като току що приготвената, пълна с полезни хранителни елементи, необходими за бебето в този му период от живота.

 

8. Извънучебните занимания?
Не знам да има извънучебни занимания от типа на занималнята в България, но тук извънучебните занимания зависят изцяло от родителите - спорт, езикова академия, танци, се плаща от джоба на мама и татко.

 

9. Курсове по йога за майки, пилатес, часове за подготовка за раждането - безплатни ли са, ти пробвала ли си, имаш ли приятелки, които са пробвали?Desi-1
Аз ходих на курс подготовка за раждането и съвети за гледане на бебето и лично възстановяване на физическата форма, веднъж седмично по 2 часа, абсолютно безплатно. Тази програма бе спонсорирана от Център за социално осигуряване и продължи общо 6 седмици пред термина на раждането. Всичко допълнително като Пилатес, водна гимнастика или йога разбира се, че съществува, но към фитнес-центровете т.е. е платено. Аз ходих на водна гимнастика и горещо препоръчвам този тип упражнения на бъдещите майки.

 

10. И за бейби партита какво щени разкажеш, правят ли се преди раждането на бебето, с каква цел?
Правят се. Казват се Shower party, но е доста индивидуално. В моя случай събрах най-близките ми приятели, около 10-на души. Предварително те поеха инициативата и ми подариха количка за бебето с аксесоарите към нея и аз в знак на благодарност и за да видят новата ни къща и детската стая, ги поканих и се получи нещо като бейби парти. Но на такова мероприятие в испански стил не съм присъствала, но знам че се правят и е с цел, като навсякъде по света - да се помогне на бъдещите родители. Купуват се подаръци на бебето, без да се повтарят. Така хем гостите са доволни, че са допринесли и са подарили нещо практично, което самите родители са си поръчали и хем родителите са доволни и успяват да смогнат с всичките разходи и подготовка, за да започнат с гледането на едно новородено бебе.


Денят, в който се роди дъщеря ми Адриана, наистина беше най-хубавият в живота ми. Аз родих в болница LA PAZ, в превод на български "мир" и наистина ми вдъхнаха душевен мир и спокойствие. Идеалното място за отглеждане на български деца според мен не същестува, важното е да се чустваш щастлив, там където отглеждаш своето (в моя случай българо-испанско) дете!

Desi-5

4 коментари

 • Връзка към коментар ALBENA Вторник, 18 Октомври 2011 19:24 от ALBENA

  IDEALNOTO MIASTO ZA OTGLEZDANE NA DETSA???....SPORED MEN E DOMAT,KADETO IMA LUBOV I RAZBIRATELSTVO M/U RODITELITE.KADETO IMAT TARPENIE KAM SAMOTO NEGO,OBGRAZDANO OT GRIZI I VNIMANIE....BEZ NASILIE I ZAPLAHI ,SEMEINATA SREDA.....TOVA E KOETO PRAVI DETETO 6TASTLIVO I MU DAVA OSNOVA DA SE GRADI KATO LI4NOST,,,,TA ZA MEN IDEALNOTO MIASTO ZA OTGLEZDANE NA DETSA E EDNO ZADRUZNO SEMEISTVO,KOETO DORI I V TRUDNI MOMENTI ZNAE,4E AKO SE OBI4AME I UVAZAVAME 6TE USPEEM DA SE SPRAVIM S VSI4KO....ZIVEIA V MADRID I IMAM DA6TERIQ NA 3 GODINKII.... V O4ITE I VIZDAS LUBOVTA KAM MAMA I TATI,,,TOVA E KOETO TQ ISKA,,,,ZA6TOTO KOGATO AZ BIAH NA NEINATA VAZRAST ZIVEEH V BG,,I TAM DETSTVOTO,KOETO IMAH GO POZELAVAM NA VSI4KI...PASTRO I 4UDESNO,, I BIAH 6TASTLIVA ZA6TOTO MAMA I TATKO SE OBI4AHA I BIAHA VINAGI DO MEN I SESTRA MI...

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Връзка към коментар Radio Fresh Четвъртък, 01 Септември 2011 10:56 от Radio Fresh

  Наистина е добре там, но все пак си мисля че идеалното място за българите винаги ще е България. Особено децата докато са малки е най-добре да са на село!

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Връзка към коментар Yovka Вторник, 30 Август 2011 07:56 от Yovka

  Сладка мама и сладка Адриана:)

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Връзка към коментар Vania Вторник, 30 Август 2011 06:21 от Vania

  strahotna statiq! i mnogo vduhnovqva6ta mama Desi:) dobra iniciativa. produljavaite da publikuvate takiva materiali

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Add comment
https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610