Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Стил»Спортни герои»Мирослав Владков - българският хандбален талант в Испания
Вторник, 09 Ноември 2010 15:13

Мирослав Владков - българският хандбален талант в Испания

От Витаминаспорт
Оценете статията
(2 оценки)
Пегуформ (El Peguform) е отбор с опит в Първа Национална лига по хандбал в Испания (Primera Nacional). Бе позабравил обаче вкуса на победата. Не знаеше и какъв борчески дух може да крие един единствен българин. Мирослав Владков е новото попъление в тима от Понтеведра, който започна доста колебливо новия сезон. След идването на българския национал обаче „нещата тръгнаха в правилната посока" – твърдят журналистите от в-к „Фарът на Виго".
Мирослав бе представен лично от президента на клуба Луис Орхе, кмета на Редондела Хайме Рей и съветникът по спорта към Община Понтеведра - Карлос Гонсалес. „Луксозното ново попълнение на Пегуформ САР говори перфектен испански език. С националния отбор на България играе от 2003 година, като е участвал в общо 64 мача, отбелязвайки 197 гола" – пишат още журналистите от местния всекидневник „Фарът на Виго". Същите, които през 2007 година написаха следното за друг българин, акостирал в Галисия:

„Селта привлече на своя страна цяла една държава след като доведе Христо за треньор. Със Стоичков, все едно подписахме с Miro_Vladkov-2България. Но така се прави маркетинг днес. Стоичков продава фанелки, връща публиката, пълни бюджета. Съвременният футбол е това, нали? Всички в Галисия пазим добри спомени за Любо Пенев. Футболист, който въпреки, че дойде в края на кариерата си, се засече с други големи играчи като Карпин, Мичел Салгадо. Заедно направиха много за Селта Виго. Очакваме Стоичков да предаде духа си на победител и неговото име също да се запомни по тези места."

 

За съжаление авантюрата в Селта на най-популярния българин в Испания, завърши доста противоречиво. Тази на Мирослав Владков тепърва ще се развива. И вярваме, че ще бъде на успял в чужбина българин.

 

В България Миро е играл в Пирин и Локомотив Металекс Билд от Варна. В Гърция е носил екипите на Едеса и Лутраки. В личната му статистика фигурират 14 мача за Купа Европа (Copa EHF), в които е отбелязал общо 70 гола.

 

Мирослав завършва Национална спортна академия „Васил Левски" в София, със специалност хандбал. Дипломата му от НСА провокира ръководството на Пегуформ да предложи на българина работа като треньор в детско-юношеската школа на клуба. Тренировките на подрастващи са фундаментални за развитието на този спорт в Испания.

 

Миро е отдаден на идеята за хандбал от малък, твърдят приятели от детството на столичанина. Единствен от младото и обещаващо поколение на хандбaлния ЦСКА, остава верен на спорта. Другите момчета се отказват от активна състезателна дейност и започват собствен бизнес, който не е свързан с хандбала. Мирослава обаче продължава упорито да тренира. Идва и признанието на национално ниво. Повикан е в националния отбор по хандабал на България.

 

Miro_Vladkov-3На всичкото отгоре, Миро стои доста далеч от образа на «спортист=лош ученик». Хандбалният национал на България е много добър в училище. Много години още ще служи за пример пред съучениците си в Испанската гимназия. Отлично помнят как «сеньор Владков» съвместява лагери и уроци. Куриозен случай все още се разказва из коридорите на софийското училище. И дълго време ще остане в паметта на палавите по онова време младежи. В ден, като днешния, в който на малко деца им се стои в класната стая, в канцеларията на 164 ИЕГ «Мигел де Сервантес» звъни тогавашния президент на Федерацията по хандбал. От администрацията веднага викат учителката, при която Миро има час, за да й кажат, да го пусне ВЕДНАГА. Целта разбира се е да отиде на тренировки. И Миро отива. Очевидците твърдят, че въпросната «даскалка» е един от церберите в испанската. Явно обаче любовта към спорта, планини повдига...

Любимото занимание на новото попълнение на Пегуформ Редондела е спортът. Тренировките, Упражненията. Запознати заявяват открито, че разбира много и от футбол. А между нас казано – музиката му е в сърцето! Във Витаминаспорт се питаме дали скоро ще се научи да танцува Фламенко!?

 

Стискаме палци, Миро. Спортът. Тренировките. Хандбалът. Усилията. Любовта. Себеотдаването. Вярата. Упражненията. Усмивката. Винаги носят успехи. А ти притежаваш много повече от изброеното. Buena suerte, «сеньор Владков»!

Miro_Vladkov-1

 

Add comment