Яйцето НЕ: Повече от 60% от гастроентеретисите се дължат на салмонелата, която използва яйцето като посредник за пренасяне на заразата. То е един от елементите с най-голямо съдържание на холестерол (около 500 милиграма на 100 грама), локализиран в жълтъка, който е богат на наситени мазнини. За да си подсигурят жълтък с наситен жълт цвят, някои фермери дават на кокошките ксантофилин и други оцветители. Албуминът, съдържащ се в яйцето е протеинът с най-голям алергичен капацитет, концентриран е в белтъка поради което алергиите към яйцата са много чести при деца под 3 годишна възраст.
Присъда: Яйцата са хранителен елемент особено препоръчителен за спортисти. Ако имаш високо ниво на холестерол, консултирай се с лекар, но ако си в рамките на нормалното можеш да ядеш по ден яйце на ден, винаги и когато то не се намира под формата на сосове, майонези и сладкиши. Избирай яйца от екоферми и измивай добре черупката. За да се предпазиш от заразните бактерии (салмонела, ентеробактерия) е препоръчително да НЕ ядеш сурови яйца, нито в шейкове от протеини, нито в домашна майонеза.Най-добре е да консумираш комерсиална майонеза или специално преработени яйца, пригодени за сурова консумация.
И не се опитвай да подобриш рекорда на Фелпс ... или поне този от 5-те яйца дневно. Той все пак е висок 2 метра и плува по 5 часа на ден!